Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 ian 2020 - Anul XXV, nr. 1 (7306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tradiţie

Gheaţă de 14-15 centimetri grosime adusă de la Lacul Roşu, pentru crucile de la Bosanci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Confecţionarea crucilor de gheaţă de la Bosanci, din Ajunul Bobotezei, este o tradiţie care dăinuie din anul 1867 fără întrerupere. Deşi afară se înregistrează temperaturi de până la 7-8 grade Celsius, pompierii civili din Bosanci au reuşit să-şi menţină legământul şi în acest an şi au găsit gheaţă la mare distanţă de casă, la Lacul Roşu, din judeţul Harghita.

Două camioane şi 10 pompieri au plecat vineri dimineaţă, 3 ianuarie, din Bosanci către Lacul Roşu. Pompierii au parcurs peste 150 de kilometri pentru a aduce gheaţa necesară confecţionării crucilor ce se vor monta în faţa celor trei biserici din comuna Bosanci, dar şi în alte locaţii din judeţ. „Pentru că temperaturile sunt foarte ridicate pentru această perioadă, am fost obligaţi să mergem până la Lacul Roşu, în judeţul Harghita, să aducem gheaţă cu care să putem face crucile. Este vorba de o gheaţă de 14-15 centimetri grosime, destul de subţire, dar cu care se poate lucra. Anul ăsta vom face câteva cruci de gheaţă, trei la bisericile din comuna Bosanci, alte două pentru formaţiunile de jandarmi şi pompieri din Suceava, dar avem şi alte comenzi”, ne-a spus Constantin Blându, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Bosanci.

 

Blocuri de gheaţă din Lacul Roşu, aduse la Bosanci

De obicei, pompierii din Bosanci mergeau pe Iazul Parţâc, cu două zile înainte de Bobotează, pentru a confecţiona crucile de gheaţă care vor fi montate în curţile bisericilor din Bosanci, dar şi la biserici din Suceava şi localităţile limitrofe. Doar temperaturile ridicate şi lipsa gheţii pe Iazul Parţâc au determinat deplasarea pompierilor în alte zone din ţară, în căutarea gheţii pentru crucile de Bobotează.

Odată ajunşi la Lacul Roşu, vineri dimineaţă, pompierii au decupat cu drujba blocuri de gheaţă, pe care, cu atenţie, le-au transportat la Bosanci. Cel mai probabil, sâmbătă după-amiază vor decupa din aceste blocuri de gheaţă crucile, „înarmaţi” tot cu drujba, nu cu fierăstrăul, ca pe vremuri, crucile fiind decupate după forma unui şablon. Pompierii vor mai folosi pentru confecţionarea primei cruci de gheaţă pentru comună, din anul 2020, un liniar din lemn, şabloanele pentru cruci, confecţionate din carton, dar cu o formă specială, pe care o folosesc doar bosâncenii, un creion chimic pentru a da contur crucii după şablon şi mult entuziasm.

Anul acesta, după cum ne-a spus Viorel Popovici, un alt pompier din Bosanci, şofer pe maşina de intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, „gheaţa de 13, 14, 15 centimetri grosime poate fi şi sfărâmicioasă. Dacă nu eşti atent, se mai poate rupe. Trebuie atenţie la transport. Oricum, după ce le confecţionăm şi le montăm, turnăm apă pe ele şi, sperăm cu puţin ger înainte de Bobotează, gheaţa să se asemene cu sticla”. La montarea crucilor, pompierii vor fi ajutaţi şi de săteni. Unii vor decupa crucea la locul unde va fi montată, pentru a nu exista riscul să se spargă pe drum. După ce vor fi tăiate şi finisate toate crucile, oamenii le vor aşeza pe câte o masă, tot din gheaţă.

 

Kira Leisa

În ziua Bobotezei, luni, pe 6 ianuarie, vor străluci crucile de gheaţă la cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, dar şi în alte localităţi de unde au venit comenzi.

În Bosanci se păstrează şi tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună. Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, împreună cu coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”.

 

Crucea, ocrotitoarea comunei Bosanci

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, după cum ne-a spus Constantin Blându, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Bosanci, este vechi de peste 150 de ani. „Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări”, a mai spus Constantin Blându. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele. Pe lângă obiceiul construirii crucilor de gheaţă, unde se adună pompieri voluntari şi săteni şi dau o mână de ajutor la confecţionarea lor, există şi speranţa că acest semn al crucii ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de alte necazuri mari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheaţă de 14-15 centimetri grosime adusă de la Lacul Roşu, pentru crucile de la Bosanci.
 Vizualizări articol: 1915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Gheaţă de 14-15 centimetri grosime adusă de la Lacul Roşu, pentru crucile de la Bosanci5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei