Solidaritate

Protestul grefierilor este susținut de conducerea Curții de Apel Suceava



Grefierii au protest față de intenția Guvernului de a abroga pensiile de serviciu
Grefierii au protest față de intenția Guvernului de a abroga pensiile de serviciu

Grefierii de la instanțele sucevene au întrerupt activitatea și vineri, 20 decembrie. Timp de două ore, bunul mers al activităților a fost perturbat, iar în viitor s-ar putea ajunge chiar la blocarea definitivă a actului de justiție. Este pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni când activitatea la instanțele sucevene este întreruptă ca urmare a protestului grefierilor.
Între timp, conducerea Curții de Apel Suceava a reacționat vizavi de protestul grefierilor și a anunțat că susține acțiunea.
„Ne exprimăm susținerea față de protestul inițiat de către colegii grefieri din circumscripția Curții de Apel având în vedere declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a diminua semnificativ sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare. Acest spor se justifică a fi acordat acestei categorii, deoarece s-a constatat o creștere a numărului de îmbolnăviri profesionale datorate condițiilor improprii în care personalul din justiție își desfășoară activitatea, respectiv: ședințe de judecată prelungite, număr mare de dosare, activitate îndelungată în fața calculatorului în birouri aglomerate, contaminarea cu bacterii sau fungi de la dosarele aflate în lucru, toate acestea, constatate prin rapoarte de expertiză, fiind de natură a genera o suprasolicitare fizică și psihică. Totodată, grefierii își exprimă îngrijorarea cu privire la demersul legislativ de eliminare totală a pensiilor de serviciu, măsură care poate afecta însăși independența sistemului judiciar. Importanța, complexitatea și dificultatea mandatului public de îndeplinire a actului de justiție de către judecători, cu contribuția esențială a grefierilor, precum și incompatibilitățile existente, sunt de natură a justifica menținerea statutului actual al personalului din justiție”, se arată în comunicatul Curții de Apel Suceava.
Grefierii acuză lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul de Justiție, măsurile nefiind discutate cu organizațiile sindicale și profesionale din sistem.
„Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă și salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, la diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1.000 de lei, la salariul net. Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare mențin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreționar și nu unitar (cum este cazul plății orelor suplimentare efectuate, de exemplu), față de alte inechități salariate nesoluționate până la momentul de față – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor și calculul greșit al coeficienților de ierarhizare prevăzuți în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar”, au arătat grefierii suceveni.



Recomandări

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor
Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor