Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 299 (7300)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solidaritate

Protestul grefierilor este susţinut de conducerea Curţii de Apel Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grefierii de la instanţele sucevene au întrerupt activitatea şi vineri, 20 decembrie. Timp de două ore, bunul mers al activităţilor a fost perturbat, iar în viitor s-ar putea ajunge chiar la blocarea definitivă a actului de justiţie. Este pentru a doua oară în cursul acestei săptămâni când activitatea la instanţele sucevene este întreruptă ca urmare a protestului grefierilor.

Între timp, conducerea Curţii de Apel Suceava a reacţionat vizavi de protestul grefierilor şi a anunţat că susţine acţiunea.

„Ne exprimăm susţinerea faţă de protestul iniţiat de către colegii grefieri din circumscripţia Curţii de Apel având în vedere declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a diminua semnificativ sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare. Acest spor se justifică a fi acordat acestei categorii, deoarece s-a constatat o creştere a numărului de îmbolnăviri profesionale datorate condiţiilor improprii în care personalul din justiţie îşi desfăşoară activitatea, respectiv: şedinţe de judecată prelungite, număr mare de dosare, activitate îndelungată în faţa calculatorului în birouri aglomerate, contaminarea cu bacterii sau fungi de la dosarele aflate în lucru, toate acestea, constatate prin rapoarte de expertiză, fiind de natură a  genera o suprasolicitare fizică şi psihică. Totodată, grefierii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la demersul legislativ de eliminare totală a pensiilor de serviciu, măsură care poate afecta însăşi independenţa sistemului judiciar. Importanţa, complexitatea şi dificultatea mandatului public de îndeplinire a actului de justiţie de către judecători, cu contribuţia esenţială a grefierilor, precum şi incompatibilităţile existente, sunt de natură a justifica menţinerea statutului actual al personalului din justiţie”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Suceava.

Grefierii acuză lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuţie drepturile salariaţilor din sistemul de Justiţie, măsurile nefiind discutate cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sistem.

„Văzând declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor şi, implicit, la diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 de lei, la salariul net. Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariate nesoluţionate până la momentul de faţă - acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar”, au arătat grefierii suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul grefierilor este susţinut de conducerea Curţii de Apel Suceava.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Protestul grefierilor este susţinut de conducerea Curţii de Apel Suceava1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei