Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 288 (7289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scandal

Un poliţist sucevean – lider de sindicat, condamnat pentru furt în Germania şi executat silit pentru datorii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţistul criminalist sucevean Bogdan Bănică, lider al Sindicatului Decus, devenit foarte cunoscut după atacuri virulente la adresa multor colegi şi a şefilor din poliţia judeţeană şi nu numai, ajuns între timp şi lider de sindicat la nivel naţional, are în spate o serie de probleme care ridică semne de întrebare cu privire la persoana sa, unele mai vechi, altele de dată mai recentă.  

Printre altele, în 2001, când deja era poliţist, Bogdan Bănică a fost condamnat în Germania pentru furt, iar mai recent este debitor în mai multe direcţii. Sunt două cazuri în care instanţele au dispus executarea silită a acestuia. Despre acel furt Bănică spune că este o confuzie şi nu a fost vorba despre el, însă, cum a aflat târziu de sentinţă, nu a reuşit să mai obţină anularea ei. Bogdan Bănică spune că la vremea furtului care i se impută era poliţist activ şi nu avea cum să fie în Germania. Cel puţin după legislaţia din Germania, acesta este însă condamnat pentru furt. 

 

Nemţii l-au condamnat pentru furt din magazine

Prin sentinţa penală din august 2001, pronunţată de Judecătoria Karlsruhe, Bogdan Bănică a fost condamnat la pedeapsa cu amendă penală în cuantum de 400 de mărci germane, plătibilă în 40 de rate zilnice, pentru săvârşirea infracţiunii de furt. 

Conform sentinţei instanţelor germane, pe 27 iulie 2001, în jurul orei 13.15, condamnatul a sustras din spaţiile comerciale ale unei firme articole de îmbrăcăminte în valoare de 500 de mărci germane. Parte din pedeapsă a fost executată prin 36 de zile de arest preventiv, scrie negru pe alb în documentele oficiale.

 

Instanţa suceveană a constatat reabilitarea de drept a lui Bănică

Abia în 2010, când Bogdan Bănică a solicitat înscrierea la concursul de admitere organizat de Academia de Poliţie, pentru a deveni ofiţer, din verificările efectuate s-a constatat că există acea condamnare din anul 2001.

La acea vreme, în 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a solicitat Judecătoriei Suceava recunoaşterea hotărârii de condamnare. Instanţa a constatat că este vorba de o infracţiune de drept comun, în urma unor proceduri judiciare în cadrul căreia condamnatului i s-a respectat dreptul la un proces echitabil, iar hotărârea de condamnare nu conţine nici o dispoziţie care să aducă atingere suveranităţii, suzeranităţii, securităţii sau ordinii publice din România.

Instanţa a constatat că Bogdan Bănică a fost reabilitat de drept. Aşadar, condamnarea nu apare în cazier.

Legal citat de instanţa suceveană, Bănică a negat că ar fi fost în Germania, cu atât mai mult că ar fi furat. Instanţa a respins susţinerile condamnatului. 

 

Datoriile neachitate l-au adus în punctul executării silite

Mult mai recent, în 2019, Bogdan Bănică a fost băgat în procedură de executare silită de instanţele sucevene. Într-unul din procese instanţa a admis acţiunea de executare silită împotriva debitorului Bănică Bogdan pentru recuperarea sumei de 45.527 de lei, într-un proces cu Banca Transilvania, în timp ce în altul este în procedură de executare solicită pentru 5.600 de lei, alături de încă doi debitori, într-un proces cu Casa de Ajutor Reciproc Învăţământ Fălticeni.

Sigur că probleme economice pot apărea la oricine şi până la un punct sunt de înţeles. Totuşi, atunci când eşti poliţist, ba mai mult unul cu ieşiri dese publice, să ajungi la executare silită nu prea este în regulă.

 

Acuzat de neplata chiriei subvenţionate de stat

Bogdan Bănică mai este acuzat şi că nu a plătit chiria la o garsonieră din Rădăuţi, în timp ce activa la Poliţia municipiului Rădăuţi. Alin Gheletiuc l-a notificat în numeroase rânduri, susţinând că are de recuperat în jur de 1500-2000 de euro de la el. Interesant este că poliţiştii primesc bani pentru plata chiriei, aşa cum a primit şi Bănică, iar în mod normal acesta ar fi trebui să răspundă penal dacă nu plătea chiria. Totuşi, pentru că Alin Gheletiuc nu a făcut demersuri oficiale, la acest moment, Bănică nu poate fi pus sub acuzare pentru nimic în acest caz.

Un alt capăt de acuzare al celor care îl contestă pe sindicalist este legat de un episod din 2015, când poliţistul apare în imagini la bustul gol la Spitalul Rădăuţi. El a fost acuzat că ar fi fost agresiv cu personalul medical, pe fondul unor probleme legate de alcool. Există şi câteva fotografii în care Bănică apare gesticulând pe jumătate dezbrăcat în spital, însă nu vom publica fotografiile pentru a-i respecta dreptul la imagine.

Bănică spune că a avut atunci o problemă medicală personală, nu a fost agresiv, iar cercetarea la care a fost supus ulterior acestui episod nu l-a găsit vinovat cu ceva.

 

Preşedintele CNP Suceava: "individ cu un comportament execrabil pentru instituţia poliţiei din care face şi el parte"

Faptul că Bogdan Bănică a supărat foarte mulţi poliţişti, mulţi dintre ei cu funcţii de conducere, este evident. Ce i se impută în special este limbajul foarte violent şi agresiv, uneori cu atacuri la persoană, pe care l-a expus oficial pe pagina sa de facebook. Aceste postări virulente s-au transformat ulterior în materiale de presă larg răspândite. 

Comisarul Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţia Suceava, consideră că limbajul colegului a depăşit cu mult limitele decenţei, dar şi ale Statului Poliţistului, şi subliniază că acesta ar trebui să-şi rezolve mai întâi problemele personale.

„Din păcate, am asistat în ultimii patru ani la o activitate continuă de denigrare a colegilor mei, de către un autointitulat <lider naţional de sindicat>, Bănică Bogdan, un individ cu un comportament execrabil pentru instituţia poliţiei din care face şi el parte”, a declarat Marius Ciotău.

 

Bogdan Bănică a scăpat de cele mai multe cercetări prealabile. Se pregăteşte acum de procese civile cu colegii

Marius Ciotău a mai declarat: „Personal am sesizat periodic conducerii poliţiei judeţene derapajele comportamentale ale acestui individ, însă se pare că multiplele cercetări prealabile declanşate cu privire la acest personaj au fost clasate, pentru că a trecut perioada de 6 luni şi a intervenit prescripţia răspunderii. Lipsiţi de apărare din partea instituţiei, unii colegi au deschis personal procese civile în instanţă şi trebuie să evidenţiez faptul că vor câştiga cu siguranţă aceste procese.

Doresc ca personal să le cer scuze public tuturor colegilor mei care au fost denigraţi de Bănică Bogdan, un individ lipsit de demnitate şi valoare.

Mi-am exprimat acum public punctul de vedere date fiind solicitările colegilor mei, poliţişti cu experienţă şi profesionişti care mi-au cerut să iau atitudine în ceea ce priveşte activitatea denigratoare a lui Bănică Bogdan, un individ care nu se pricepe decât la denigrarea continuă a instituţiei poliţiei şi a poliţiştilor la nivel naţional”.

 

Ciotău, revoltat că Bănică poate influenţa deciziile cu privire la salariile de excelenţă 

Comisarul Ciotău este revoltat că Bogdan Bănică participă la şedinţele în care este analizată munca poliţiştilor în vederea atribuirii recompenselor, cum ar fi salariile de excelenţă, dar şi avansările în grad, iar la ultima şedinţă din luna noiembrie 2019 a avut obiecţii la adresa unor poliţişti în ceea ce priveşte munca lor, astfel încât au fost scoşi de pe listele de avansare.

Chiar Marius Ciotău l-a reclamat personal pe Bogdan Bănică pentru derapaje la adresa sa, acesta din urmă primind o sancţiune de 500 de lei, în baza articolului 2, punct 1 din Legea 61/1991.  Este vorba de articolul care pedepseşte săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice. 

 

Bogdan Bănică: „Disperarea pseudomanagerilor din sistemul poliţienesc atinge, iată, cote alarmante”

Pentru un material cât mai complet şi pentru respectarea dreptului firesc la replică, am luat legătura cu Bogdan Bănică şi i-am expus toate acuzaţiile împotriva sa, pentru a se putea apăra punctual.

În esenţă, acesta spune că este o încercare a unui numeros grup de şefi din poliţie de a-l reduce la tăcere, din calitatea sa de lider naţional vocal de sindicat:

„Disperarea pseudomanagerilor din sistemul poliţienesc atinge, iată, cote alarmante. Când a devenit limpede pentru ei că tentativele de intimidare au eşuat, că nu am răspuns pozitiv la favoruri pentru a mă <cumpăra>, când nici măcar presiunile exercitate asupra mea precum cercetările disciplinare, ameninţările şi amenzile nu m-au îngenuncheat, s-au întrunit la ceas de seară să scotocească cu ce altceva mi-ar putea închide gura. <Autorii> au conceput un material care <să-mi dea la temelie>. Acesta vizează aspecte ce au ca unic scop vădit denigrarea mea publică, pentru a putea să-şi exercite în continuare rolurile bine stabilite pe care le au, exact ca într-o organizaţie de tip Cosa Nostra”.

 

Bănică spune că adevăratul condamnat pentru furt s-ar fi folosit de datele sale

Referitor la acuzaţia de furt din Germania, Bănică spune că nu a fost niciodatăîn acel stat şi are şi o explicaţie pentru condamnare:

„În 2001 era un mod de operare notoriu ca micii infractori, atunci când comiteau fapte antisociale în alte state, să furnizeze datele de stare civilă ale unora din ţară. Bazele de date nu existau ca acum, astfel încât era foarte facil ca un cetăţean roman de bună credinţă să se trezească cu o condamnare (scriptică) pentru o faptă presupus comisă în altă ţară, există sute de astfel de cazuri. În plus, la data comiterii respectivului furt, eu eram poliţist activ, iar în acea zi fusesem de serviciu la Postul de Poliţie Războieni, judeţul Neamţ, unde îmi desfăşuram atunci activitatea. Orice om lucid poate realiza faptul că nu puteam să fiu în două locuri în acelaşi timp, în ţări diferite. Lucru confirmat de altfel şi de Judecătoria Suceava, care nu a recunoscut acea condamnare. Nu aş mai fi poliţist, criminalist, şi în momentul de faţă, logic, nu?

 

Despre datorii: "Locuiesc cu chirie, conduc o maşină din 2001 şi am datorii la bănci, e o crimă asta?"

Despre incidentul din spital, Bogdan Bănică spune că a fost vorba de o insuficienţă respiratorie, cauzată de afecţiunile de astm bronşic progresiv persistent sever şi bronhopneumopatie, motiv pentru care era îmbrăcat doar în pijamale, iar acuzaţiile unei asistente că ar fi fost agresiv s-au dovedit nefondate în urma cercetării.

Cu privire la intermediarul imobiliar care îl acuză că nu i-a plătit chiria, Bănică se apără cu argumentul că acesta nu a depus nici o reclamaţie sau sesizare faţă de acest aspect:

„Sunt cinci ani în care nu a depus nici o reclamaţie la locul meu de muncă, cinci ani în care nu a deschis nici o acţiune judecătorească în acest sens! După cinci ani îşi aminteşte că parcă trebuie să îi mai dau şi lui nişte bănuţi. Penibil”, spune Bănică.

Bănică mai arată că este denigrat că ar avea unele datorii la bănci, aşa cum au peste 80% dintre români.

„Mulţi inconştienţi (printre care mă număr) au împrumutat în acele vremuri în condiţii extrem de avantajoase, vestitele <credite cu buletinul>, despre care vă amintiţi. Mă mai număr printre cei care au procese în instanţă cu unele instituţii bancare/INF-uri  pentru reeşalonarea/recalcularea sumelor creditate. E o crimă că nu sunt bogat, aşa cum sunt mai toţi liderii sindicali? Locuiesc cu chirie, conduc o maşină din 2001 şi am datorii la bănci, e o crimă asta?"

 

Spune că nu va da înapoi şi anunţă dezvăluiri cu iz penal

Concluzia lui Bogdan Bănică este că informaţiile pe care aceşti ”binevoitori” încearcă să le vândă pe piaţă sunt total lipsite de fundament.

„Repet şi accentuez, am convingerea că orice cetăţean de bună-credinţă realizează că acestea sunt alte tertipuri în tentativele de a opri dezvăluirile mele despre sistemul instituţional infect şi corupt al zilelor noastre. Sistem în care cei vizaţi coalizează în disperarea de a-şi păstra scaunele şi funcţiile extrem de bine remunerate şi încearcă prin orice mijloace, josnice, iată, să ne bage căluşul în gură celor vocali şi verticali. Îi dezamăgesc, eu nu voi renunţa. Apropo, săptămâna asta urmează să fac noi dezvăluiri cu iz penal, de astea vă e frică mahărilor, nu-i aşa?", afirmă Bănică.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un poliţist sucevean – lider de sindicat, condamnat pentru furt în Germania şi executat silit pentru datorii.
 Vizualizări articol: 7352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Un poliţist sucevean – lider de sindicat, condamnat pentru furt în Germania şi executat silit pentru datorii3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei