Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 281 (7282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

15 noi cazuri de HIV/SIDA, diagnosticate în acest an în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul persoanelor aflate în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava ca diagnosticate cu HIV a ajuns la 262. În acest an, au fost diagnosticate 15 cazuri noi, persoane adulte, şi s-au înregistrat patru decese. Majoritatea pacienţilor noi cu HIV, 60%, sunt bărbaţi.

Potrivit DSP, 234 de persoane cu HIV sunt în tratament antiretroviral. 

Într-o statistică realizată de autorităţile sanitare la sfârşitul anului trecut, din punct de vedere al cazurilor noi, Suceava se afla pe locul şapte, cu 18 pacienţi noi cu HIV/SIDA, după Bucureşti-Ilfov, cu 238 de adulţi şi 4 copii, Constanţa - 45 de adulţi şi un copil, Braşov - 27 de adulţi, Cluj - 25 de adulţi, Iaşi - 20 de adulţi şi Botoşani  - 19 cazuri.

În România, la 31 decembrie 2018 au fost raportate, de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş”, 7.786 de cazuri HIV şi 16.106 de cazuri SIDA. 188 de cazuri erau cu vârste sub 15 ani şi 15.322 cu vârste peste 20 ani; 12.862 de cazuri au primit tratament antiretroviral, ceea ce înseamnă o acoperire de 54%, conform unui comunicat transmis de directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu.

Din 1988, în data de 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, când se marchează strădania de a oferi suport celor diagnosticaţi cu această infecţie şi sunt comemoraţi cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. Sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA din acest an este "Comunităţile fac diferenţa".

Comunicatul DSP arată că anul trecut, la nivel mondial, numărul persoanelor infectate cu HIV era de 37,9 milioane de persoane, dintre care 36,2 milioane adulţi şi 1,7 milioane copii. Aproximativ 79% dintre persoanele infectate ştiau că au HIV/SIDA. Tot anul trecut, au existat 1,7 milioane noi infecţii HIV, dintre care 1,6 milioane de adulţi şi 160.000 de copii sub 15 ani, iar 23,3 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. 770.000 de persoane au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.

 

Educare şi informare în şcoli şi licee, despre modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA

Din punct de vedere al modului de transmitere a infecţiei, în anul 2017, în UE şi arealul economic european (EEA) s-au înregistrat 8.397 de noi infecţii HIV cu cale de transmitere heterosexuală, cu ponderi relativ egale la grupele de vârstă cuprinse între 30 şi 50 de ani şi peste. 928 de cazuri noi au fost identificate în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în special la vârstele 30-49 ani, respectiv 9.692 de cazuri noi de HIV la bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, ceea ce înseamnă 38% din numărul de cazuri diagnosticate, în special la grupele de vârstă 30-49 ani.

În cadrul campaniei de informare pe tema HIV/SIDA, DSP Suceava organizează şi în acest an, în colaborare cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, în data de 4 decembrie a.c., o masă rotundă, la care sunt invitaţi dr. Loredana Corodescu, medic primar boli infecţioase, coordonatorul judeţean al programului naţional de control şi supraveghere al infecţiei HIV şi dr. Laura Coca, medic primar obstetrică-ginecologie, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Dr. Liliana Grădinariu a declarat că scopul campaniei este informarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc crescut, cu privire la modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA şi a importanţei consilierii, testării şi tratamentului, precum şi combaterea stigmatizării şi a discriminării legate de HIV/SIDA.

De asemenea, se vor desfăşura activităţi de educare şi informare în şcoli şi licee, cu privire la modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA şi vor fi mobilizaţi asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari în acţiuni de informare în comunităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 noi cazuri de HIV/SIDA, diagnosticate în acest an în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
15 noi cazuri de HIV/SIDA, diagnosticate în acest an în judeţul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei