Apropierea sărbătorilor de iarnă intensifică verificările efectuate de medicii veterinari, atât pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, cât și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA), a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dănuț Corneanu.
Acesta a arătat că în următoarea perioadă comercializarea și consumul de alimente de origine animală crește considerabil, astfel că începând de joi, 28 noiembrie a.c., până în data de 7 ianuarie 2020, va crește și numărul de controale sanitar-veterinare pentru verificarea respectării condițiilor de igienă, asupra modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele de origine animală, îndeosebi carnea de porc destinată consumului uman.
Printre măsurile tehnico-administrative anunțate de dr. Corneanu se numără controale în târgurile de animale, în toate piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare, unități de depozitare și procesare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală – carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.. De asemenea, vor fi verificate unitățile de alimentație publică de tipul pensiunilor turistice/agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor, unități de tip catering, cofetării/patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie etc.
„La nivelul DSVSA și al circumscripțiilor sanitar-veterinare este asigurată permanența, este afișat programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și zilele libere, locațiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum și numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare”, a declarat dr. Dănuț Corneanu, care a precizat că în toate piețele agroalimentare în care se vând carne și alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar-veterinar inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Nu cumpărați carne și lactate dintre blocuri sau din portbagajul mașinilor!
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare, se va constata că nu sunt respectate condițiile sanitar-veterinare de funcționare se vor aplica sancțiuni contravenționale, suspendarea sau interzicerea activității.
În ceea ce privește prevenirea apariției și răspândirii PPA, directorul DSVSA a afirmat că se vor constitui echipe mixte cu reprezentanții Poliției și Jandarmeriei Suceava, atât în trafic, cât și în târgurile de animale/piețe agroaliomentare din județ pentru a se verifica modul în care sunt respectate restricțiile privind circulația animalelor.
Vor fi verificate în trafic și mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcilor vii, proveniți din gospodăriile populației situate în zonele afectate, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci din exploatațiile situate în zonele cu restricții.
Dr. Dănuț Corneanu a subliniat necesitatea de a se efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii și a recomandat populației să cumpere carne de porc și produse din carne de porc numai din unități autorizate înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
„Recomandăm populației ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală și nonanimală să nu se facă din spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele mașinilor, locuri în care nu sunt asigurate controlul sanitar-veterinar, o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare”, a mai spus șeful DSVSA Suceava. Neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate și la numărul de telefon cu apelare gratuită (tel. Verde) 0800.826.787.
Verificări
Veterinarii încep, din 28 noiembrie, controalele specifice perioadei premergătoare sărbătorilor de iarnă
