Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 275 (7276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paradox

Şcolile dotate cu centrală termică sunt obligate să aibă fochist, însă sunt împiedicate să facă noi angajări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe şcoli din judeţ au semnalat Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava nevoia unităţilor de a suplimenta personalul nedidactic (îngrijitori, fochişti, supraveghetori, personal de curăţenie, instalatori etc.).
Inspectorul şcolar general, prof. Gabriela Mihai, a menţionat că odată cu realizarea unor lucrări de reabilitare sau extindere a unor unităţi de învăţământ din judeţ a crescut şi cererea pentru această categorie de personal.

„În multe situaţii, spaţiile şcolare s-au extins, s-au montat centrale termice şi atunci e nevoie de personal de îngrijire şi de fochişti”, a menţionat Gabriela Mihai.

Aceasta a explicat că pentru ca centralele termice să funcţioneze, acestea trebuie să fie manipulate doar de personal specializat, astfel că în aceste unităţi este necesară angajarea unui fochist.

Angajări noi în sistem nu se pot face, Ministerul Educaţiei recomandând inspectoratelor să se încadreze în schema de personal din anul şcolar trecut.

”Unele şcoli se descurcă trimiţând îngrijitorii la specializare, dar de cele mai multe ori sunt femei şi refuză, nu le poţi obliga să participe la astfel de cursuri sau să preia din sarcinile unui fochist. (...) Ar trebui oameni în şcoli, în special personal nedidactic, avem multe solicitări din partea şcolilor în acest sens, însă există o limitare a angajărilor. Ni s-a cerut de Ministerul Educaţiei, verbal, să ne limităm la numărul de posturi avute anul trecut, în nici un caz să-l depăşim. Avem microbuze, nu avem şoferi, sunt centrale şi nu sunt fochişti şi tot aşa. Suntem limitaţi de un număr de posturi pe care ni-l aprobă ministerul, e o situaţie la nivel naţional”, a mai completat şefa IŞJ Suceava.

În alte cazuri, atribuţiile personalului nedidactic sunt preluate de personalul didactic sau auxiliar, fără bani în plus.

 

Precizări privind plata salariilor

Cât priveşte plata salariilor personalului din învăţământ, Gabriela Mihai a menţionat că a transmis Ministerului Educaţiei necesarul de fonduri până la finele anului.

„Precizez că plata salariilor care s-a efectuat în luna noiembrie, pe 14, pentru luna octombrie, a fost asigurată în proporţie de 90%, 10% urmând să fie transferaţi până în jurul datei de 25, pentru plata contribuţiilor”, a arătat Mihai.

De asemenea, pentru plata salariilor din luna decembrie, salarii aferente lunii noiembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava mai are nevoie de 25% din sumă, mai exact 4 milioane de lei.

Ministerul Educaţiei a dat asigurări inspectoratului că fondurile vor fi asigurate.

„Nu s-a întâmplat să nu fie plătite salariile profesorilor. Apar aceste situaţii pentru că, începând cu luna septembrie, când se intră în noul an şcolar, salariile unor profesori se majorează, unii mai obţin un grad didactic, gradaţii de merit sau trec la o altă treaptă de vechime şi atunci creşte şi suma necesară pentru salarii”, a mai menţionat Gabriela Mihai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcolile dotate cu centrală termică sunt obligate să aibă fochist, însă sunt împiedicate să facă noi angajări.
 Vizualizări articol: 3003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Şcolile dotate cu centrală termică sunt obligate să aibă fochist, însă sunt împiedicate să facă noi angajări4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei