Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 261 (7262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Punct şi de la capăt

Procurorii militari au solicitat o nouă expertiză în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenţia brutală a jandarmilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta în cazul lui Ioan Csapai, bărbatul care a murit după intervenţia brutală a unui echipaj de jandarmi, intervenţie care a avut loc în parcul central din Vatra Dornei în ziua de 19 iulie, se va prelungi. Şi asta pentru că procurorul militar care coordonează ancheta a considerat că raportul medico-legal întocmit de reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală Suceava nu este suficient de explicit pentru a stabili cu exactitate dacă modul de acţiune al jandarmilor a fost de natură să provoace decesul lui Ioan Csapai.

În aceste condiţii, s-a înaintat o adresă către Institutul de Medicină Legală Iaşi, căruia i s-a solicitat o nouă expertiză, dar şi întrebări punctuale despre legătura de cauzalitate dintre acţiunea forţelor de ordine şi deces.

Ioan Marocico, avocatul care reprezintă interesele familiei lui Ioan Csapai, a arătat că din punctul său de vedere şi raportul întocmit la Suceava era explicit, dar că nu are obiecţiuni cu privire la efectuarea unei noi expertize medico-legale.

„Din punctul nostru de vedere există o legătură de cauzalitate extrem de clară între folosirea spray-ului iritant lacrimogen şi decesul victimei. Mari semne de întrebare avem şi vizavi de modul în care a fost pusă la pământ victima şi s-a exercitat compresia asupra acesteia”, a arătat avocatul Ioan Marocico.

 

Acţiunea jandarmilor a plecat de la o plângere venită din partea tatălui unei minore

Intervenţia jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie a.c., în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret.

Totul a plecat de la o reclamaţie a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătuşa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmată de o persoană aflată în parc. De altfel, aceste imagini vor constitui un element important în ancheta pe care o derulează Parchetul Militar Iaşi.

Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare şi de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre faţa suspectului.

Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de faţă, şi nu de la o distanţă mai mică de 1,5 metri de suspect.

Bărbatul imobilizat a intrat în stop cardio-respirator, iar la faţa locului a fost chemat de urgenţă un echipaj medical, dar în final Ioan Csapai a murit.

 

Până acum singura persoană pusă sub acuzare este jandarmul Ana Maria Florescu

Până în prezent, procurorii Parchetului Militar Iaşi au pus-o sub acuzare pe Ana Maria Florescu, femeia jandarm, pentru două fapte penale. Mai exact, Ana Maria Florescu este cercetată pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. În plus, începând cu data de 1 august femeia jandarm a fost plasată sub control judiciar de către procurorul militar care coordonează ancheta.

Mai mult, ea a folosit în timpul acţiunii un alt spray, din dotarea personală, şi nu cel din dotarea Jandarmeriei Române. Referitor la acest aspect, procurorii militari au transmis şi un comunicat de presă.

„S-a dispus expertiză la IML Iaşi şi s-au primit rezultatele la obiectivele dispuse. La acest moment din rezultatele expertizei rezultă că spray-ul lacrimogen care nu era în dotare folosit la data de 19.07.2019 de cadrul militar jandarm conţine o substanţă identică cu cea din spray-ul lacrimogen din dotarea militarilor jandarmi din cadrul IJJ Suceava - Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei", se arată într-un comunicat al procurilor militari.

Spray-ul a fost înlocuit de Ana Maria Florescu la indicaţia expresă a şefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu. Din acest motiv, avocatul Ioan Marocico a depus o plângere la Parchetul Militar Iaşi prin care a solicitat să se demareze cercetări faţă de Bogdan Cruceanu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

„În calitate de comandant al Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei i-a ordonat în mod direct predarea spray-ului din dotare sub pretextul că acela este spray-ul folosit de către ea pentru imobilizarea victimei, deşi cunoştea adevărul cu privire la spray-ul folosit. Poziţia pe care au avut-o cei doi, respectiv Bogdan Cruceanu Bogdan şi Ana Maria Florescu, este una menită să inducă în eroare organele de urmărire penală”, se arată în plângerea depusă la Parchetul Militar Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii militari au solicitat o nouă expertiză în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenţia brutală a jandarmilor.
 Vizualizări articol: 1424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Procurorii militari au solicitat o nouă expertiză în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenţia brutală a jandarmilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei