Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 255 (7256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Statistică

Suceava, judeţul cu media de vârstă a locuitorilor printre cele mai scăzute din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava este judeţul în care media de vârstă a locuitorilor este printre cele mai scăzute din România. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, media de vârstă a locuitorilor judeţului este de 38,47 de ani, în faţa noastră situându-se doar câteva judeţe, respectiv Iaşi, cu 38,27 de ani, şi Ilfov, cu 38,33 de ani.

Totuşi, comparativ cu anul 1992, se constată o îmbătrânire a populaţiei în mod semnificativ, mai exact cu mai bine de 5 ani. Potrivit datelor statistice, în 1992 media de vârstă a populaţiei din judeţul Suceava era de 33,2 ani.

Sociologul Ileana Iacob a analizat aceste cifre şi a explicat motivele pentru care Suceava se numără printre cele mai „tinere” judeţe ale ţării.

Potrivit sociologului sucevean, vârsta medie a populaţiei se corelează cu alţi indicatori statistici, cei mai importanţi fiind rata de natalitate (număr de născuţi-vii la 1.000 de locuitori) şi de rata de fertilitate (număr de născuţi-vii la 1000 de locuitori) şi creşterea speranţei de viaţă.

„Din perspectiva primilor doi indicatori, respectiv rata de fertilitate şi rata de natalitate, în judeţul Suceava aceştia, deşi au cunoscut o scădere a valorii din 1990 încoace, sunt printre cei mai mari la nivel naţional: de la 16,8 rata de natalitate înregistrată în 1990 la 10,6 în 2018, comparativ cu rata naţională care a înregistrat şi ea scăderi începând cu anul 1990, de la 13,6 la 8,6. Suceava înregistrează şi cea mai mare rată de fertilitate la nivel naţional, 43,3, urmată de Ilfov, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, înregistrând o scădere aproape la jumătate faţă de valoarea ei înregistrată în 1990, de 72,6”, a arătat Ileana Iacob.

Sociologul sucevean este de părere că aceşti indicatori, corelaţi cu vârsta medie a populaţiei, pot explica într-o mare măsură de ce Suceava are şi cea mai tânără populaţie din ţară.

„Creşterea vârstei medii la nivelul populaţiei se leagă de un al treilea indicator demografic, creşterea speranţei de viaţă. Vârsta medie a populaţiei se leagă, de asemenea, şi de alţi factori socio-economici, cum ar fi calitatea vieţii, dinamismul oraşelor mici care concurează marile oraşe, dar la costuri mai mici, accesibilitatea la resurse antreprenoriale, atractivitatea culturală, educaţională, iar aici Universitatea Suceava reprezintă un factor de polarizare a resurselor tinere în judeţ”, a concluzionat sociologul Ileana Iacob.

La polul opus, cele mai ”bătrâne” județe sunt Teleorman (vârsta medie e de 44,23 ani), Vâlcea (43,37 ani), Brăila (43,08 ani), Hunedoara (42,79 ani), Caraş-Severin (42,6), Olt (42,5 ani), Buzău (42,48 ani), Prahova (42,35 ani), Municipiul Bucureşti (42,29 ani) și Argeş (42,05 ani).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, judeţul cu media de vârstă a locuitorilor printre cele mai scăzute din ţară.
 Vizualizări articol: 2235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava, judeţul cu media de vârstă a locuitorilor printre cele mai scăzute din ţară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei