Intenții ascunse

Polițiștii au confiscat pilote și perne de la comercianți ambulanți care se pot transforma în hoți



Comisarul-șef Ionuț Epureanu
Comisarul-șef Ionuț Epureanu

Poliția a intensificat verificările, în ziua de 17 octombrie, pe linia prevenirii infracțiunilor săvârșite de comercianții voiajori, iar în acest context un echipaj din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei a depistat în trafic, pe raza comunei Crucea, un microbuz condus de un bărbat de 29 de ani, din comuna Moțca, județul Iași, însoțit de o femeie de 48 de ani, din aceeași localitate, despre care existau date că oferă spre vânzare, la Crucea, pilote și perne.
În primul rând, comerțul de acest gen este ilegal, iar polițiștii vor să îl descurajeze și din alt motiv. „Din investigațiile efectuate s-a stabilit că femeia oferea spre vânzare pilote și perne, acte de comerț pe care le efectua fără forme legale. De asemenea aceasta pătrundea în curțile imobilelor de pe raza comunei Crucea, existând posibilitatea să comită fapte de furt, profitând de neatenția proprietarilor sau distragerea atenției acestora”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
El a arătat că femeia a fost amendată cu 5.000 de lei, în baza Legii 12/1990, privind comerțul ilicit, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea unui număr de zece pilote și zece perne, în valoare estimativă de 2.500 de lei, care au fost predate la camera de corpuri delicte a Poliției municipiului Vatra Dornei.
Măsurile ar putea părea dure, însă sunt numeroase cazuri de furt comise în zona rurală a județului, cu următorul scenariu: comercianți ambulanți care intră în curțile victimelor, de regulă oameni în vârstă, sub pretextul vânzării unor bunuri la prețuri foarte bune, scopul lor real fiind de a observa unde își țin economiile proprietarii. Următorul pas este ducerea în eroare și distragerea atenției victimei, de către unul dintre autori, în timp ce celălalt intră în casă și fură banii. În cazuri de acest gen s-au înregistrat și prejudicii foarte mari, oameni în vârstă care au fost lăsați fără agoniseala de-o viață.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu a tras următorul semnal de alarmă: „Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport și își adaptează activitatea infracțională în funcție de vulnerabilitățile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte, ca fiind turiști, având probleme medicale, vânzare de obiecte, culegând astfel informații cu privire la persoane care dețin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracțională se desfășoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone și locații, trecându-se la săvârșirea infracțiunii propriu-zise. Deși cazurile privind furturile prin împrietenire sau înșelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special vârstnice, tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut”.



Recomandări