Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 244 (7245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Un nou centru pentru pregătirea asistenţilor medicali, deschis la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Filiala Suceava a OrdinuluiAsistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR)a deschis miercuri, 16 octombrie, un centru de simulare pentru pregătirea teoretică, dar mai ales practică, dedicat în exclusivitate asistenţilor medicali. În fiecare an, pe 16 octombrie, este marcată Ziua europeană a resuscitării.

Ca parte importantă a activităţii OAMGMAMR, programul EMC (Educaţie Medicală Continuă) are ca scop să îmbunătăţească cunoştinţele teoretice şi abilităţile practice ale asistenţilor medicali, astfel ca acestea să fie sigure, să nu pună în pericol viaţa pacienţilor şi să minimizeze erorile.

Preşedintele OAMGMAMR, Filiala Suceava, asistent medical licenţiat Lenuţa Cozmaciuc, a declarat: „Cu o echipă profesionistă şi cu ajutorul aparaturii de specialitate (manechine adulţi, copii şi nou-născuţi), cursanţii vor învăţa şi exersa tehnici de resuscitare cardio-pulmonară la adult şi copii şi monitorizarea funcţiilor vitale. Conform OUG 144-2008 şi protocoalelor EMC, fiecare asistent medical este obligat să parcurgă acest curs cel puţin o dată la 5 ani şi să acorde prim-ajutor şi în afara locului de muncă, în orice condiţii”. Organizatorii au specificat că aceste cursuri sunt gratuite.

 

Perfecționare

Cursuri de prim-ajutor - Resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) s-au desfăşurat anual, dar poate nu s-a putut pune accent deosebit pe partea practică - grupe mai mari, timpul alocat fiecărui cursant mai mic. De aceea, spun organizatorii, pentru că timpul fiecărui asistent medical este limitat, dar ţinând cont de dorinţa fiecăruia de perfecţionare continuă şi de dorinţa de participare la fiecare manifestare de interes profesional organizată de OAMGMAMR, Filiala Suceava, echipa de profesionişti a desfăşurat activităţi EMC în toate spitalele din judeţ, pentru a fi cât mai aproape de colegi, de locul unde îşi desfăşoară activitatea.

Dintre aceste manifestări amintim: Caravana profesioniştilor "Viaţa ta - Prioritate a profesiei mele'', Zilele medicale ale Sucevei, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni. S-a pus accent pe cerinţa pentru cursurile de comunicare, gestionare a situaţiilor de stres. A comunica corect şi eficient atât în cadrul echipei medicale, cât şi cu pacienţii şi aparţinătorii este esenţial şi se învaţă pas cu pas - de exemplu Cursul “Cuvântul - medicament salvator”.

„Apropierea de pacient, încrederea acestuia în îngrijirile acordate, complianţa la tratament, empatia sunt dovezi ale profesionalismului de care trebuie să dea dovadă asistenţii medicali şi depind de abilităţile de comunicare. Echipa de profesionişti este formată în colaborare cu ISU Suceava, lectori acreditaţi CNEMC, cadre didactice, psiholog. Se doreşte să beneficieze de aceste cursuri un număr cât mai mare de asistenţi medicali, mai ales că aceste cursuri sunt gratuite”, a completat Lenuţa Cozmaciuc.

 

Statistici

În Europa, anual, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistență medicală imediată, și numai una din șase victime primește ajutor de urgență din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esențial, către inimă și creier. O intervenție corectă și în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supraviețuire, astfel că ar putea fi salvate anual circa 100.000 de vieți, potrivit experţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou centru pentru pregătirea asistenţilor medicali, deschis la Suceava.
 Vizualizări articol: 1807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un nou centru pentru pregătirea asistenţilor medicali, deschis la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei