Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 243 (7244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fapte de răsunet

Sucevean săltat sub acuzaţia că era membru principal al grupării care a furat cărţi rare, în valoare de 2 milioane de lire, din Marea Britanie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii suceveni au pus în aplicare, marţi, un mandat european de arestare emis de autorităţile din Marea Britanie, care au solicitat extrădarea lui Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, în vârstă de 44 de ani, din Mihoveni – Şcheia. Suceveanul, cunoscut  mai mult după porecla de Cristi Huiduma, a cărui familie deţine un local în Şcheia, a fost ridicat din Suceava, marţi, de o grupă de luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale Suceava. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. În mandatul emis de britanici, şi transmis procurorilor suceveni, se arată că suceveanul ar fi fost membru principal al unei grupări care a dat mari bătăi de cap autorităţilor din Regatul Unit. Este vorba de gruparea care a furat cărţi rare, estimate la o valoare de 2 milioane de lire sterline, la comanda unui colecţionar de pe piaţa neagră.

După cum s-a mai scris în presa din România, cărţile au fost furate în timp ce erau în tranzit într-un depozit din apropiere de aeroportul londonez Heathrow.

Hoţii au reuşit să evite alarmele, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului de cărţi, înalt de aproximativ 15 metri, au tăiat partea de sticlă a acoperişului şi au pătruns în interior, coborând pe frânghii.

 

Multe acuzaţii înşirate în mandatul european de arestare

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a transmis că autorităţile judiciare britanice au emis mandatul cu privire la sucevean pe data de 11 octombrie 2019. Suceveanul este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de tâlhării în Regatul Unit, 12 tâlhării separate, conspiraţie pentru tăinuire, conversie, transfer şi îndepărtarea de bunuri provenite din infracţiuni, implicarea în aranjamente pentru obţinerea, păstrarea, utilizarea şi controlul de bunuri provenite din furturi.

Mai concret, suceveanul este acuzat că, în perioada decembrie 2016 - aprilie 2019, a fost membru principal al unei grupări organizate din români care s-a constituit la Iaşi şi care a călătorit pe perioade scurte în Marea Britanie, pentru a comite jafuri, după care a aranjat scoaterea şi transferul bunurilor în afara Regatului Unit.

Autorităţile britanice le-au mai transmis procurorilor suceveni că bunurile furate constau în cărţi rare, în valoare de 2 milioane de lire sterline, precum şi în bunuri IT şi electrocasnice de mare valoare.

 

Jaful care a făcut ocolul lumii: au acţionat ca în filmul „Misiune imposibilă”

În luna iunie a acestui an, presa din Marea Britanie şi apoi cea din România scriau despre faptul că doi români au fost reţinuţi de poliţia britanică şi sunt audiaţi în cel mai mare caz de furt de manuscrise şi cărţi rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de "Astronomul", ar fi fost cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceştia au reuşit să fure cărţi în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi oricând scenariu de film.

Spargerea a fost dată pe 29 iunie 2017. Atunci, hoţii au furat peste 150 de cărţi rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow. Presa britanică a comparat modul de acţiune cu cel din seria de filme "Misiune imposibilă". După cum am amintit, hoţii au reuşit să evite alarmele de înaltă securitate, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, şi au tăiat partea de sticlă a acoperişului pentru a pătrunde în depozit. Acolo au ştiut exact ce să caute.

După doi ani de anchete, poliţişti din Anglia, România şi Italia au reuşit să reţină mai mulţi suspecţi, la sfârşitul lunii iunie. Atunci se vorbea de doi români reţinuţi, Marian Albu şi Paul Popeanu.

În România, cazul este anchetat de DIICOT. În luna iunie a acestui an, procurori DIICOT au transmis câteva date cu privire la modul de acţiune: ”Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi din această locaţie. Bunurile se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german. De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei şi transportate la autoturismul folosit de către autori”.

Hoţii ar fi furat 260 de volume, printre ele unele foarte valoroase.

Cea mai scumpă carte furată din depozit a fost o copie din 1566 de Nicolaus Copernic, cu o valoare de 215.000 de lire sterline. Printre volumele furate erau şi lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi ediţia din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri.

 

Arestat pentru 30 de zile în vederea predării către autorităţile britanice

Din datele transmise de autorităţile judiciare britanice nu reiese clar dacă suceveanul Cristi Huiduma este acuzat că a participat efectiv la acest furt ca-n filme ori dacă a fost doar complice al celor care au intrat în depozit, prin acoperiş. Totuşi, formularea din mandatul european, de membru principal al grupării, dă de înţeles că acesta a avut un rol important în furturile cu prejudicii atât de mari.

Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, a mai avut în trecut probleme cu legea, fiind acuzat de afaceri cu ţigări de procurorii de la DIICOT Bucureşti. El a fost implicat şi în reglări de conturi, fiind împuşcat de un rival, în zona Gării Şcheia. În ultimii ani, numele acestuia nu a mai apărut în răfuieli sau scandaluri.

Ieri, la propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Districtul Judecătoresc (Magistratura) din Westminster, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Judecătorii au dispus arestarea suceveanului, în vederea predării, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16.10.2019 şi până la data de 14 noiembrie inclusiv. Instanţa suceveană a mai reţinut că în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată va fi transferată în România, pentru executarea acesteia.

Cu privire la acuzaţiile pentru care a fost reţinut acum, Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor cu privire la persoana sa. Acesta are şi dreptul de a contesta la Înalta Curte decizia de extrădare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean săltat sub acuzaţia că era membru principal al grupării care a furat cărţi rare, în valoare de 2 milioane de lire, din Marea Britanie.
 Vizualizări articol: 6924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevean săltat sub acuzaţia că era membru principal al grupării care a furat cărţi rare, în valoare de 2 milioane de lire, din Marea Britanie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei