Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 234 (7235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă DIICOT

Visul de îmbogăţire a doi suceveni, tată şi fiu: au fabricat o clonă pentru citirea cardurilor, însă au dat greş la un bancomat din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un caz interesant, care arată că preocupările infracţionale ale sucevenilor pot fi şi ingenioase, este anchetat de structurile de combatere a crimei organizate. Un bărbat în vârstă de 47 de ani şi fiul său, ambii originari din comuna Udeşti, sunt puşi sub acuzare pentru trei infracţiuni din sfera infracţionalităţii informatice. Cei doi sunt acuzaţi că au adunat de pe internet date şi au comandat dispozitive electronice, plăci electronice, benzi magnetice, etc şi au fabricat într-un mic atelier deţinut acasă un dispozitiv de tip skimming – pentru copiere de date carduri bancare, pentru a scoate ulterior bani din conturile posesorilor. O metodă prin care se pot face bani foarte mulţi, însă care a eşuat pentru cei doi, chiar la bancomatul din Suceava pe care au încercat să monteze dispozitivul de copiere a datele de pe banda magnetică a cardurilor bancare.

 

Trei încercări eşuate, în aceeaşi seară, de a se conecta la sistemul BCR

Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Suceava au adunat date cu privire la faptul că ulterior datei de 28 mai 2019, Gigel Iavni, în vârstă de 47 de ani, din Udeşti, cu domiciliul în Dumbrăveni, alături de Ionuţ Iavni, în vârstă de 25 de ani, din satul Chilişeni, comuna Udeşti, fiul primului, au fabricat şi deţinut un dispozitiv tip Card Reader (cititor de carduri bancare) care se montează la bancomate şi prin intermediul căruia se copiază datele de pe banda magnetică a cardurilor bancare, cu scopul de a falsifica carduri bancare prin inscripţionarea datelor obţinute ilegal, care ulterior pot fi folosite la efectuarea de retrageri de numerar, în mod fraudulos, din conturile persoanelor vătămate.

După ce au reuşit să confecţioneze dispozitivul, cei doi au vrut să dea marea lovitură în seara zilei de 4 august a.c..

Din cercetări rezultă că cei doi s-au deplasat la BCR - Sucursala Obcini şi s-au oprit la un ATM. În trei rânduri, aceştia au stat la ATM câte două-trei minute şi au încercat să monteze dispozitivul confecţionat acasă.

Cercetările ulterioare ale structurilor de combatere a crimei organizate au arătat că cei doi aveau în acea seară asupra lor un dispozitiv de culoare verde (dispozitiv construit artizanal de tip skimming – pentru copiere date carduri bancare)o placă de aluminiu şi un card bancar. Cei doi au încercat să ataşeze dispozitivul la ATM, în dreptul fantei de introducere, în scopul accesării sistemului informatic bancar şi obţinerii de date informatice. Acţiunea nu a reuşit, în sensul că cei doi nu au reuşit să conecteze dispozitivul la sistemul informatic BCR.

 

Multitudine de dispozitive ridicate de la domiciliile celor doi

Încercările repetate din seara zilei de 4 august au dus la declanşarea unei anchete de către structurile de combatere a crimei organizate. S-au adunat date, cei doi au fost identificaţi şi monitorizaţi, iar pe 23 septembrie poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, cu sprijinul celor de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, au efectuat 3 percheziţii la locuinţele suspecţilor din localităţile Chilişeni şi Dumbrăveni şi au pus în executare 2 mandate de aducere întocmite pe numele celor doi. În urma percheziţiilor, a fost descoperit un atelier de confecţionare a dispozitivelor electronice tip skimming. Din locuinţele suspecţilor au fost ridicate telefoane mobile, tablete, calculatoare, laptopuri, dispozitive de citire şi inscripţionare a benzilor magnetice de pe carduri, părţi componente ale unui bancomat, dispozitive electronice cu minicameră şi baterie, plăci electronice, plăci din aluminiu decupate artizanal destinate a fi introduse în fanta unui ATM, câteva zeci de plasticuri tip card – blank-uri, precum şi mai multe documente. Aşadar, cei doi erau cât se poate de conectaţi la obiectivul de a crea dispozitivul care prezenta, în esenţă, un vis de îmbogăţire rapidă.

 

Sunt cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Din păcate pentru ei, tentativa a fost eşuată, iar după percheziţiile din 23 septembrie cei doi au fost puşi sub acuzare pentru comiterea infracţiunilor de „deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori”, „operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice” şi „tentativă la accesul ilegal la un sistem informatic”. În acest domeniu infracţional, legea pedepseşte aproape la fel de aspru şi tentativa.

Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore după percheziţii, după care au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii DIICOT continuă ancheta, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi a trimiterii în judecată a inculpaţilor.

Cei doi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată. 

 

Fraudă informatică de mari dimensiuni care are în prim-plan suceveni

Procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat recent un alt dosar privind fraude informatice. Este vorba de un mod de operare diferit şi la un cu totul alt nivel, în sensul că s-au creat prejudicii majore.

În urma unei anchete de ani de zile, care a presupus inclusiv colaborarea cu autorităţi judiciare din alte state şi cu ofiţerii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, s-a stabilit că o grupare constituită încă din anul 2011 reuşea să retragă bani din conturile clienţilor unei bănci italiene.

Inculpaţii trimiteau mesaje tip spam către adrese de email ale clienţilor băncii, mesaje care conţineau scrisori prin care încercau să îi determine pe aceştia să acceseze linkuri către pagini web clonă (scam). Păgubiţii credeau că intră pe pagina oficială a unităţii bancare, însă intrau pe acea copie, unde li se cerea introducerea datelor de acces la conturile lor bancare (user/nume utilizator şi parolă de acces), aceste date fiind utilizate ulterior în vederea accesării fără drept a conturilor şi efectuării de operaţiuni frauduloase. Urma apoi efectuarea de transferuri de bani de pe aceste conturi pe cardurile bancare Poste Italiane SPA procurate prin diverse mijloace de membrii grupului infracţional şi folosite ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri.
Procurorii au trimis în judecată 25 de inculpaţi, din care mai mult de jumătate sunt din judeţul nostru, cei mai mulţi din Rădăuţi.

Procesul a început la Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Visul de îmbogăţire a doi suceveni, tată şi fiu: au fabricat o clonă pentru citirea cardurilor, însă au dat greş la un bancomat din Suceava.
 Vizualizări articol: 5859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Visul de îmbogăţire a doi suceveni, tată şi fiu: au fabricat o clonă pentru citirea cardurilor, însă au dat greş la un bancomat din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei