Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 232 (7233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Integrare socială

Proiectul „Familii Fericite. Comunități Incluzive”, implementat la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul „Familii Fericite. Comunități Incluzive”, inițiat de către Asociația SEVA, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava s-a născut din ideea de a susține integrarea socială a diverselor categorii sociale expuse riscului de marginalizare, de a lupta pentru prevenirea comportamentelor agresive manifestate asupra femeilor şi nu în ultimul rând de a promova egalitatea de şanse şi non discriminarea în viaţa comunităţii sucevene.

Implementarea acestui proiect a început în luna iulie și se desfășoară pe parcursul a 6 luni. Proiectul „Familii Fericite. Comunități Incluzive” este cofinanțat de Consiliul Județean Suceava.

În acest context, reprezentanți din 23 de primării din județul Suceava, în calitate de reprezentanți ai autorităților publice locale ce urmăresc respectarea cadrului legal al desfășurării activității din comunitate, soluționarea problemelor, planificarea strategică a dezvoltării economice și a incluziunii sociale, au participat pe 2 octombrie 2019, la sediul IPJ Suceava, la programul de formare profesională ”Abordarea integrată a prevenirii și combaterii violenței domestice în comunitățile rurale”.

 

Creșterea nivelului de incluziune socială a cetățenilor din mediul rural

După cum ne-au spus doi dintre organizatorii proiectului, Angela Zarojanu și Ileana Iacob, obiectivul general al proiectului este creșterea nivelului de incluziune socială a cetățenilor din mediul rural prin dezvoltarea rețelei de suport în cazurile de violență domestică. Organizatorii proiectului își dorescîmbunătățirea competențelor profesionale ale asistenților sociali din cadrul a 20 de primării din mediul rural în vederea eficientizării mecanismelor de cooperare, a combaterii și prevenirii violenței domestice și excluziunii sociale; creșterea gradului de informare, conștientizare și sensibilizare a elevilor, tinerilor și persoanelor în situații de risc victimal la violența domestica și risc de excluziune socială, cu privire la drepturi, legislație și instituții responsabile în activitățile de prevenire și combatere a violenței domestice; dezvoltarea unui portal online pentru monitorizarea și promovarea legislației cu privire la egalitatea de șanse între femei și bărbați, prevenirea violentei domestice, riscuri și vulnerabilități de excluziune socială; dezvoltarea unui parteneriat durabil între instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale și promovarea exemplelor de buna practica între instituţiile guvernamentale şi non guvernamentale din cele 6 județe din regiunea de NE vizând creșterea nivelului de incluziune socială prin prevenirea violenței domestice.

 

Beneficiari

Proiectul se adresează actorilor sociali implicați în prevenirea și combaterea violenței domestice și reducerii riscului de excluziune socială din județul Suceava. Beneficiari direcți ai proiectului sunt 20 de asistenți sociali care activează în cadrul a 20 de primării din mediul rural (județul Suceava); 2.000 de persoane aflate în risc de violență domestică și risc de excluziune socială din mediul rural de la nivelul județului Suceava; instituțiile guvernamentale și nonguvernamentale din cele 6 județe din regiunea de NE cu atribuții în prevenirea actelor antisociale în rândul tinerilor. Sunt și beneficiari indirecți ai proiectului: societatea civilă și circa 10.000 de persoane aflate în risc de excluziune socială prin violența domestică din județul Suceava.

 

75 de Ordine provizorii de protecție și 77 de Ordine de protecție, emise în 6 luni

Modificările legislative aduse Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie prin Legea 174/2018 au adus importante modificări atât din perspectiva modului în care violențe domestică este definită, dar și din perspectiva mecanismelor de intervenție pentru protecția victimelor – prin introducerea unui nou instrument legislativ – ordinul de protecție provizoriu. Potrivit modificărilor legislative în cazurile în care, cu ocazia intervenției polițiștilor, se confirmă existența unui act de violență domestică de natură a genera un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol, aceștia solicită intervenția echipei mobile prevăzute la art. 351 alin. (1) din Legea nr. 217/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Echipelor mobile le revin următoarele atribuții: evaluarea inițială a nevoilor victimei și agresorului; transportul la unitatea sanitară cea mai apropiată în situațiile în care victima necesită îngrijiri medicale; consilierea victimei și agresorului cu privire la drepturile de care pot beneficia din perspectiva acordării serviciilor sociale; evaluarea gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale.

Cooperarea multidisciplinară și interinstituțională garantează astfel protecția cât mai eficientă a victimelor violenței domestice. Fiind un instrument legislativ nou, este absolut necesar ca, eforturile de informare, conștientizare și sensibilizare a cetățenilor să fie foarte active.

La nivelul județului Suceava, în primele 6 luni ale anului 2019 au fost emise 75 de Ordine Provizorii de Protecție și 77 de Ordine de Protecție.

Proiectul continuă ca urmare a încheierii unui acord de parteneriat cu primăriile participante pentru a disemina informațiile obținute pentru prevenirea violenței atât în mediul școlar cât și a persoanelor vulnerabile supuse riscului de violență domestică

„La sfârșitul lunii octombrie, în municipiul Suceava va avea loc o conferință la nivel național la care vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții de prevenire, combatere și protejare a victimelor supuse violenței domestice, reprezentanți din societatea civilă care militează în acest domeniu și reprezentanți ai instituțiilor de presă, pentru un schimb de experiență și diseminare - bune practici”, au transmis organizatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „Familii Fericite. Comunități Incluzive”, implementat la Suceava.
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul „Familii Fericite. Comunități Incluzive”, implementat la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei