Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 231 (7232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Monument

Trei clopote vor fi montate în curând în Turnul Unirii, lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Palatul de Justiţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei clopote vor fi montate în curând în Turnul Unirii, lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Palatul de Justiţie.

Unul dintre clopote cântărește 100 de kilograme și are inscripționat următorul text: „Noi, fiii națiunii române de pretutindeni, suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură”. Acest clopot poartă ca iconografie stema regală (față) și logo 100 (verso). Al doilea clopot, care cântărește 200 de kilograme, are inscripționat textul: „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română” și ca iconografie: Nașterea Maicii Domnului (față) și stema regală (verso). Ambele clopote au fost donate de câțiva credincioși inimoși.

Cel de-al treilea clopot, care cântărește 337 de kilograme, este inscripționat cu textul: „Acest clopot s-a turnat cu binecuvântarea ÎPS Pimen, din partea credincioșilor Bisericii Nașterea Maicii Domnului”. Ca iconografie, acest clopot are tabloul Nașterea Maicii Domnului (față) și stema regală (verso).

Toate cele trei clopote au în partea de sus un „brâu” (ornamentație) care simbolizează Hora Unirii (oameni care au dat mână cu mână şi s-au prins în Hora Unirii).

 

Donații pentru achitarea celui de-al treilea clopot

Pentru al treilea clopot încă se așteaptă donații. Preotul paroh Viorel Ioan Vârlan ne-a spus că „pentru sistemul de automatizare și pentru achitarea celui de-al treilea clopot se așteaptă încă donații. S-au strâns cam 25% din necesar. Clopotele au fost realizate de Firma Blotor din Satu Mare, una din cele mai bune în domeniu din Europa. Sperăm ca în circa 10 zile clopotele să ajungă la Suceava și să fie montate. Acum trebuie să terminăm lagărele de susținere la clopotniță, pentru ca, apoi, după ce vor fi sfințite clopotele, să fie montate”.

Dacă cel mai mic clopot a costat 5.000 de euro, cel de-al doilea 7.000 de euro, ambele donate de câteva familii - ctitori, cel de-al treilea clopot, pentru care încă nu sunt suficienți bani, costă 12.000 de euro. Se pot face donații: Parohia Nașterea Maicii Domnului – Suceava, Cod Fiscal 8512790, IBAN RO 48 RNCB 02340 3701 2170 OO1 BCR Suceava.

 

„Să nu uite nimeni, niciodată, că moșii și strămoșii noștri au murit pentru acest țel și acest ideal sfânt, Marea Unire”

La Turnul Unirii, lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Palatul de Justiţie, s-a montat deja o cruce înaltă de 3,5 metri, care a fost sfințită pe 23 august. Turnul Unirii, după cum ne-a spus preotul paroh Viorel Vârlan, este ridicat în memoria eroilor români care au înfăptuit Marea Unire. Crucea era ultima piesă din construcția Turnului Unirii. Monumentul este închinat tuturor eroilor români care au înfăptuit Marea Unire și este un proiect realizat de arhitectul Doru Olaş. Construcția a început în 2018 și se va inaugura anul viitor, în luna iunie, „când se vor împlini 100 de ani de la conferința de la Trianon, când s-a consfințit Marele Act al Unirii”. „Turnul Unirii are trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, într-o simbioză a unui neam care s-a născut creștin, care și-a dus crucea cu demnitate. Peste 100 de ani, vor fi oameni care vor zice că cei care au trăit în anul centenar au fost demni de ceea ce au lăsat în urma lor, așa cum au lăsat moșii și strămoșii lor. În fiecare zi, la ora 12:00, din turn se va auzi Hora Unirii (Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română /), să nu uite nimeni, niciodată, că moșii și strămoșii noștri au murit pentru acest țel și acest ideal sfânt, Marea Unire”, a spus preotul paroh Viorel Vârlan.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Suceava, cunoscută și sub denumirea de Biserica Martirilor „In Memoriam”, este un lăcaș de cult ortodox, edificiu construit în perioada 1996-2004, dedicat memoriei celor care s-au jertfit și au murit în închisorile comuniste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei clopote vor fi montate în curând în Turnul Unirii, lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Palatul de Justiţie.
 Vizualizări articol: 1700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei clopote vor fi montate în curând în Turnul Unirii, lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului” de lângă Palatul de Justiţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei