Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 219 (7220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nelăsați uitării

Cei 30 de militari români căzuți în ultimii ani peste hotare vor fi comemorați la monumentul lui Ion Grosaru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sublocotenentul Ion Grosaru va fi comemorat la 12 ani de la dispariția sa tragică în timpul unei misiuni în Irak, sâmbătă, 21 septembrie, la monumentul închinat acestuia la mormântul eroului din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii. Momentul comemorativ va fi unul de amploare și va consta într-o slujbă de pomenire pentru toți cei 30 de militari români care și-au pierdut viața în teatrele de operații de peste hotare, de când România s-a raliat la aceste misiuni.

Printre oaspeții așteptați sâmbătă la Păiseni se numără colonelul doctor Elena Popescu, șef de cabinet al ministrului Apărării Naționale, colonelul Sorin Homeag, comandantul Spitalului Militar Timișoara (fostul comandant al lui Ioan Grosaru), 12 militari de la Batalionul Scorpionii Galbeni Timișoara (unde a activat Grosaru) și de la Brigada 18 Cercetare Banat, Marius Apostol, din partea Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități.

Garda de onoare va fi asigurată de Detașamentul de jandarmi Fălticeni, iar la ceremonial va participa și un pluton de elevi de la Colegiul Militar Liceal Câmpulung Moldovenesc.

Maistrul militar principal Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor, omul care s-a implicat în fiecare an în acţiunile de comemorare ale lui Grosaru și nici în anul 2019 nu va face excepție, a ținut să le mulțumească tuturor celor care se implică și îl sprijină în această acțiune anuală de comemorare a lui Ion Grosaru, în frunte cu primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

La momentul comemorativ de sâmbătă, 21 septembrie, se vor depune coroane de flori, iar elevii de la școlile din comuna Cornu Luncii vor susține momente artistice adecvate evenimentului.

Prin eforturile comunității de la Cornu Luncii, la mormântul lui Grosaru a fost construit un monument cu o cruce de 15 tone şi 7,5 metri înălţime. În jurul monumentului este un amfitetaru pentru public. Anvergura acestui monument face ca comemorările organizate la Păiseni să aibă o semnificație aparte.
La Păiseni este o casă memorială dedicată lui Ion Grosaru, iar școala din sat îi poartă numele.

Ion Grosaru a scris în scurta sa viaţă şi numeroase poezii, dar şi proză, mare parte fiind publicate postum.
Ion Grosaru a participat în 2005 la o primă misiune internațională, în Afganistan, la o operaţie de asigurare a desfăşurării alegerilor libere. După această misiune a fost decorat cu medalia NATO. Începând cu august 2007, a participat la a doua misiune, în Irak, de unde nu avea să se mai întoarcă viu.

Pe 21 septembrie 2007 Ion Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.
Ion este considerat un erou pentru că și-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaș. Unul dintre ei și-a pierdut vederea în urma atacului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei 30 de militari români căzuți în ultimii ani peste hotare vor fi comemorați la monumentul lui Ion Grosaru.
 Vizualizări articol: 1284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei 30 de militari români căzuți în ultimii ani peste hotare vor fi comemorați la monumentul lui Ion Grosaru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei