Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 218 (7219)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerere mare

Peste 800 de suceveni, majoritatea vârstnici, aşteaptă din ianuarie o proteză auditivă sau pentru membre decontată de Casa de Asigurări de Sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de persoane, majoritatea în vârstă, aşteaptă de luni de zile aprobarea pentru decontarea, de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), a unui aparat auditiv sau a unei proteze care să le ajute să meargă. Precizăm că instituția decontează doar anumite tipuri de proteze. În cazul în care pacientul doreşte un alt tip decât cel prevăzut în program trebuie să achite integral contavaloarea sa. Numărul foarte mare de cereri, peste bugetul alocat județului Suceava de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, face ca la nivelul CAS Suceava să existe liste de aşteptare pentru pacienții care nu se încadrează în categoriile care primesc proteze sau dispozitive imediat sau sunt incluşi pe lista de priorități.

Suma alocată CAS Suceava pentru eliberarea dispozitivelor medicale în anul 2019 este de 4,938 milioane de lei, conform preşedintelui-director general, dr. Claudiu Cobuz. De la începutul lunii ianuarie până în data de 9 septembrie a.c. au fost depuse 4.608 cereri pentru obținerea dispozitivelor medicale. Cele mai multe au fost pentru aşa-numitele „pungi” necesare pacienților operați de cancer de colon şi cu incontinență urinară - protezare stomii şi incontinență urinară, 1.925 solicitări, şi pentru echipamente pentru oxigenoterapie şi ventilație noninvazivă – 1.141 solicitări. Din fericire, aceşti pacienți fac parte dintre cei ale căror cereri sunt onorate imediat, pentru ei neexistând liste de aşteptare. Tot fără listă de aşteptare sunt şi toate dispozitivele, indiferent de tip, pentru copiii până la vârsta de 18 ani; dispozitivele pentru protezare în domeniul ORL (proteza fonatorie şi proteza traheală); dispozitivele pentru deficiențe vizuale, cele pentru terapia cu aerosoli şi proteza externă de sân.

Dr. Cobuz a arătat că, de la începutul anului până acum, s-au mai înregistrat 773 solicitări pentru proteze auditive, fonatorii şi traheale; 84 de solicitări pentru proteze membru; 201 solicitări pentru dispozitive de mers  - baston, cârjă, cadru de mers, fotoliu rulant; 161 de solicitări pentru orteze; 180 de solicitări pentru încălțăminte ortopedică;  29 de solicitări pentru dispozitive pentru deficiențe vizuale (cristalin artificial); 11 pentru dispozitive pentru terapia cu aerosoli  şi 103 pentru proteze externe de sâni şi accesorii.

 

Pe 20 septembrie a.c. se emit deciziile de aprobare pentru cererile din ianuarie - martie 2019

„În această perioadă s-au eliberat 4.353 de decizii pentru obținerea dispozitivelor medicale, pe baza cererilor depuse în intervalul octombrie-decembrie 2018 şi în anul curent. La nivelul CAS Suceava înregistrăm o listă de aşteptare pentru proteze auditive  - 517 solicitări, proteze membre - 61 solicitări, dispozitive de mers  - 143 solicitări, orteze  - 37 de solicitări şi încălțăminte ortopedică  - 74 de solicitări, înregistrate începând cu finele lunii ianuarie 2019. Până pe data de 20 septembrie a.c. vom elibera decizii de aprobare a dispozitivelor medicale pentru solicitările depuse în trimestrul I al anului 2019, urmând ca celelalte decizii să se elibereze în funcție de alocările bugetare ulterioare”, a precizat dr. Claudiu Cobuz.

Majoritatea cererilor pentru proteze auditive vin din partea persoanelor în vârstă, care nu se încadrează în Lista cuprinzând prioritățile şi nivelul de urgență în soluționarea cererilor de acordare a dispozitivelor medicale, stabilită de legislație.  Persoanele asigurate care se încadrează în  criteriile de prioritate sunt: tinerii cu vârsta între 18-26 ani care urmează o formă de învățământ; persoane peste 18 ani, instituționalizate, cu afecțiuni psihice sau motorii; persoane cu handicap (în termen de 30 zile de la data depunerii documentelor); asigurații beneficiari ai legilor speciale; asigurații activi al căror loc de muncă depinde de recuperarea sau corecția deficienței organice sau funcționale; asigurații care sunt într-o situație socială şi/sau materială specială, dovedite cu documente (unici întreținători ai familiei, persoane fără aparținători); asigurații cu situații medicale deosebite (comorbidități grave); asigurații – persoane aflate în imposibilitate de deplasare prin lipsa membrelor inferioare sau afecțiuni care determină imposibilitatea mobilității membrelor inferioare, indiferent de vârstă. Pentru această ultimă categorie, se va acorda un singur tip de dispozitiv medical, în funcție de opțiunea pacientului, urmând ca celelalte dispozitive medicale solicitate să se acorde conform listei de aşteptare, a subliniat preşedintele-director al CAS Suceava.

Suma decontată de CAS Suceava pentru fiecare tip de dispozitiv medical este prevăzută în Ordinul CNAS nr. 1081/2018 şi este de 1.008,35 de lei, de exemplu, pentru o proteză auditivă, 16,74 de lei pentru un sac colector de urină, necesar pacienților cu incontinență urinară, 2.592,33 de lei pentru o proteză geriatrică de gambă, 5.460 de lei pentru o proteză modulară de genunchi, 7.677 de lei pentru o proteză de şold, 5.360 de lei o proteză de braț, între 275 de lei şi 425 de lei pentru o gheată ortopedică, 314 lei pentru un cristalin artificial etc.

Este important de ştiut că dispozitivele medicale se acordă asiguraţilor în baza unei prescripţii medicale sub forma unei recomandări medicale tipizate, eliberată de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu CAS, prescripție care îşi pierde valabilitatea dacă nu este depusă la CAS în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 800 de suceveni, majoritatea vârstnici, aşteaptă din ianuarie o proteză auditivă sau pentru membre decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.
 Vizualizări articol: 1298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 800 de suceveni, majoritatea vârstnici, aşteaptă din ianuarie o proteză auditivă sau pentru membre decontată de Casa de Asigurări de Sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei