Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 212 (7213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lucrări

Biserica Sf. Ilie din Şcheia, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, va fi restaurată cu fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre ctitoriile domnitorului Ştefan cel Mare, Biserica Sf. Ilie din satul Sfântu Ilie, comuna Şcheia, va fi restaurată printr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Lucrările au început de ieri, la eveniment fiind prezenţi primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul companiei General Construct, Viorel Nuţu, reprezentantul proiectantului AGD SRL, arhitectul Nicolae Gorcea, şi al proiectantului lucrărilor, consilieri locali, printre care şi consilierul Valentin Baciuc.

După o slujbă de binecuvântare, primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a ţinut să mulţumească Bunului Dumnezeu pentru că primăria, în parteneriat cu Parohia Sf. Ilie, a pus temelia proiectului „Consolidare, restaurare şi conservarea ansamblului Bisericii Sf. Ilie”. Vasile Andriciuc a spus că proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5. Proiectul are o valoare de 22 de milioane de lei, din care 85% reprezintă finanţarea din fonduri europene, 13% de la bugetul de stat şi 2%, adică 414.000 de lei, de la bugetul local. Antreprenorul general al lucrărilor este compania suceveană General Construct.

Andriciuc a spus că terenul de finalizare a lucrărilor de restaurare şi reabilitare este 20 aprilie 2022. El a arătat că Biserica Sf. Ilie a fost construită în anul 1488, fiind ridicată în doar şase luni. „Este biserica soră cu Mănăstirea Voroneţ. Aş dori pe această cale să mulţumesc Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arhiepiscopului ÎPS Pimen, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, dar şi domnului Viorel Nuţu pentru că, având o experienţă vastă în lucrări de reabilitare a mănăstirilor, a câştigat această licitaţie, în consorţiu cu alte firme. Şi doresc să mulţumesc încă o dată domnului arhitect Gorcea, domnului Chifu de la Piatra Neamţ, care cu echipa dânsului a pus totul pe hârtie şi a fost aprobat acest proiect, precum şi preotului paroh Eduard Gavrilei pentru că a făcut tot ce este posibil pentru ca această mănăstire să fie reabilitată. Doresc să mulţumesc în acelaşi timp şi consiliului bisericesc, Consiliului Local Şcheia pentru că a avut discernământul să investim în această frumoasă biserică. Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc tuturor credincioşilor care s-au rugat şi au avut speranţa că această biserică va fi reabilitată”, a declarat primarul din Şcheia.

El a subliniat sprijinul important acordat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru realizarea acestui proiect. De precizat că proiectul presupune, printre altele, restaurarea picturii murale, a iconostasului, consolidarea structurii de rezistenţă şi refacerea instalaţiei electrice.

 

Flutur: Sfatul meu este să folosiţi acest edificiu ca un magnet de atragere a turiştilor

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a îndemnat primăria din Şcheia să folosească Biserica Sf. Ilie, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, ca un magnet de atragere a turiştilor, aşa cum se întâmplă cu mănăstirile Voroneţ şi Putna sau bisericile de la Volovăţ sau Pătrăuţi. El a spus că prin acest proiect de 4,5 milioane de euro se are în vedere restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea Ansamblului Bisericii Sf. Ilie, compus din biserică, clopotniţă şi zid de incintă.

„Sunt foarte bucuros că în timpul mandatului meu de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, precum şi în mandatul de preşedinte al Consiliului de Dezvoltare al Regiunii Nord-Est, au început lucrările de refacere a unor obiective de importanţă deosebită pentru turismul din judeţul Suceava, mănăstirile Probota, Dragomirna şi Bogdana, biserica de lemn din Adâncata, Cazinoul din Vatra Dornei şi Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc. O parte din aceste lucrării s-au finalizat deja”, a spus Flutur. El a felicitat Primăria Şcheia pentru acest proiect şi a solicitat conducerii acesteia să aibă în vedere montarea de indicatoare, promovarea bisericii şi atragerea turiştilor, existând posibilitatea includerii acestui important obiectiv turistic într-un circuit deschis, cu intrare la giratoriul de pe DN 2/E 85 din cartierul sucevean Obcini, urmând ca ieşirea să fie în DN 17.

De precizat că Biserica Sf. Ilie a funcţionat ca mănăstire de călugări, până în anul 1785, când a fost desfiinţată de austrieci, după care biserica mănăstirii a devenit biserică parohială. Întregul ansamblu al Bisericii Sf. Ilie a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica Sf. Ilie din Şcheia, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, va fi restaurată cu fonduri europene.
 Vizualizări articol: 2069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Biserica Sf. Ilie din Şcheia, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, va fi restaurată cu fonduri europene3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei