Aproape 110.000 de preșcolari și elevi suceveni revin astăzi în bănci, după ce au avut parte de o vacanță de aproape trei luni de zile.
Pregătite sau mai puțin pregătite, 739 de școli din județ își deschid astăzi porțile în cadrul festivităților clasice, consacrate debutului de an școlar.
171 dintre școli funcționează în mediul urban, 568 în mediul rural, în total 213 dintre acestea având personalitate juridică.
Din toamna acestui an, patru unități de învățământ nu se vor mai regăsi în rețeaua școlară a județului din cauza numărului scăzut de elevi din comunitățile respective. Este vorba despre Școala Gimnazială Botuș – Fundu Moldovei și grădinițele Nr. 3 Preutești, Petia – Bunești, Botuș – Fundu Moldovei.
Anul școlar 2019-2020 are o structură ușor modificată și aduce noutăți și în privința vacanțelor și duratei semestrelor.
Cursurile sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni, fiind structurate astfel: semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) și semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).
Prima vacanță programată este cea de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020), urmată de vacanța de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020) și cea de vară (din 13 iunie).
Suplimentar, elevii din clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar au vacanță în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Practic, dispare vacanța intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuți, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanța de iarnă.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Programul național „Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor.
Priorități trasate directorilor de școli
În cadrul unei întâlniri cu directorii de școli, din data de 3 septembrie, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava a trasat o serie de priorități pentru directorii de școli pentru acest an școlar.
Astfel, managerilor școlari li s-a solicitat să aibă în atenție siguranța elevilor (în spațiul școlar, în deplasarea cu microbuzele școlare, în zonele unde se efectuează lucrări de reabilitare etc.), sănătatea elevilor (măsuri de igienă, colaborări cu cabinete medicale).
De asemenea, directorii trebuie să asigure acces egal și nediscriminatoriu la educație, să cuprindă toți copiii de vârstă școlară în învățământul obligatoriu și să colaboreze cu asistenții sociali din primării pentru rezolvarea situațiilor speciale.