Bijuteriile purtate de personalul medical și auxiliar din spitale, dar și de pacienți și vizitatori, reprezintă un risc major de vehiculare în afara instituțiilor spitalicești a bacteriilor multirezistente, așa-numiții „microbi de spital”.
Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a interzis de mai multă vreme purtarea inelelor, a ceasurilor și a brățărilor de către personalul medical, mai ales în secțiile de risc, după cum a declarat medicul epidemiolog al spitalului, dr. Cătălina Zorescu. Ea a explicat că marea majoritate a angajaților s-a conformat, iar în puținele cazuri în care s-a constatat încălcarea acestei reguli, cei în cauză au primit avertismente. Repetarea abaterii este însă contravenție și se sancționează, conform Hotărârii nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar.
Potrivit medicului Cătălina Zorescu, în secții precum Terapie Intensivă, Bloc operator, Boli Infecțioase, Maternitate, Neonatologie, Anestezie-Terapie Intensivă sau Îngrijiri Paliative, precum și toate secțiile chirurgicale, cu excepția verighetei (și asta doar dacă este îngustă și fără pietre), personalului îi este strict interzisă purtarea de bijuterii și până acum nu a fost niciodată cazul de aplicare a sancțiunilor pecuniare.
„Interdicția a fost aplicată deoarece între mână și inel microbii sunt greu de îndepărtat și nu se poate face corect dezinfecția mâinilor”, a precizat medicul epidemiolog.
Din același motiv, unghiile trebuie să fie fără ojă și tăiate scurt, mănușile se schimbă după atingerea unui pacient, iar mâinile se spală înaintea atingerii unui pacient nou.
Specialiștii avertizează că prin ignorarea acestor reguli medicii și asistentele medicale din secții își expun familiile la îmbolnăvirea cu microbi multirezistenți, de tipul Escherichia Coli sau Stafilococ auriu meticilino-rezistent, luat pe bijuterii sau sub unghii.
Referitor la acest aspect, mesajul vicepreședintelui Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Infecțiilor, medicul primar epidemiolog Alexandru Coman, către personalul medical este că microbul de spital „e antrenat să omoare și nu pe voi, care aveți imunitate, ci pe cei mai dragi vouă”. „Asta duceți acasă când purtați bijuterii în spital sau nu vă dezinfectați mâinile”, atrage atenția medicul, subliniind, totodată, că „un medic sau o asistentă poate omorî un om cu aceleași mâini cu care îl vindecă; când medicii și asistentele intră în spital și nu se dezinfectează pe mâini asta fac”.
Renunțarea la bijuterii pe mâini și la unghii false sau lungi pe durata șederii în spital și folosirea dezinfectantelor pentru mâini este recomandată și pacienților și vizitatorilor acestora pentru o protecție mai bună în fața periculoșilor microbi de spital, prezenți în toate unitățile spitalicești din lume tocmai deoarece se adaptează mereu la dezinfectante și antibiotice.