Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 203 (7204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Microbi „antrenaţi să omoare” pot fi transportaţi din spitale în afara acestora prin bijuterii şi unghii false

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bijuteriile purtate de personalul medical şi auxiliar din spitale, dar şi de pacienţi şi vizitatori, reprezintă un risc major de vehiculare în afara instituţiilor spitaliceşti a bacteriilor multirezistente, aşa-numiţii „microbi de spital”.

Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a interzis de mai multă vreme purtarea inelelor, a ceasurilor şi a brăţărilor de către personalul medical, mai ales în secţiile de risc, după cum a declarat medicul epidemiolog al spitalului, dr. Cătălina Zorescu. Ea a explicat că marea majoritate a angajaţilor s-a conformat, iar în puţinele cazuri în care s-a constatat încălcarea acestei reguli, cei în cauză au primit avertismente. Repetarea abaterii este însă contravenţie şi se sancţionează, conform Hotărârii nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar.

Potrivit medicului Cătălina Zorescu, în secţii precum Terapie Intensivă, Bloc operator, Boli Infecţioase, Maternitate, Neonatologie, Anestezie-Terapie Intensivă sau Îngrijiri Paliative, precum şi toate secţiile chirurgicale, cu excepţia verighetei (şi asta doar dacă este îngustă şi fără pietre), personalului îi este strict interzisă purtarea de bijuterii şi până acum nu a fost niciodată cazul de aplicare a sancţiunilor pecuniare. 

„Interdicţia a fost aplicată deoarece între mână şi inel microbii sunt greu de îndepărtat şi nu se poate face corect dezinfecţia mâinilor”, a precizat medicul epidemiolog.

Din acelaşi motiv, unghiile trebuie să fie fără ojă şi tăiate scurt, mănuşile se schimbă după atingerea unui pacient, iar mâinile se spală înaintea atingerii unui pacient nou.

Specialiştii avertizează că prin ignorarea acestor reguli medicii şi asistentele medicale din secţii îşi expun familiile la îmbolnăvirea cu microbi multirezistenţi, de tipul Escherichia Coli sau Stafilococ auriu meticilino-rezistent, luat pe bijuterii sau sub unghii.

Referitor la acest aspect, mesajul vicepreşedintelui Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Infecţiilor, medicul primar epidemiolog Alexandru Coman, către personalul medical este că microbul de spital „e antrenat să omoare şi nu pe voi, care aveţi imunitate, ci pe cei mai dragi vouă”. „Asta duceţi acasă când purtaţi bijuterii în spital sau nu vă dezinfectaţi mâinile”, atrage atenţia medicul, subliniind, totodată, că „un medic sau o asistentă poate omorî un om cu aceleaşi mâini cu care îl vindecă; când medicii şi asistentele intră în spital şi nu se dezinfectează pe mâini asta fac”.

Renunţarea la bijuterii pe mâini şi la unghii false sau lungi pe durata şederii în spital şi folosirea dezinfectantelor pentru mâini este recomandată şi pacienţilor şi vizitatorilor acestora pentru o protecţie mai bună în faţa periculoşilor microbi de spital, prezenţi în toate unităţile spitaliceşti din lume tocmai deoarece se adaptează mereu la dezinfectante şi antibiotice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Microbi „antrenaţi să omoare” pot fi transportaţi din spitale în afara acestora prin bijuterii şi unghii false.
 Vizualizări articol: 3186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Microbi „antrenaţi să omoare” pot fi transportaţi din spitale în afara acestora prin bijuterii şi unghii false5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei