Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 198 (7199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

ÎPS Pimen a fost omagiat vineri, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înaltpreasfinţia Sa Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost sărbătorit vineri la împlinirea vârstei de 90 de ani, în cadrul unei manifestări culturale privind ”Rolul Bisericii şi al ÎPS Pimen Suceveanul în dezvoltarea judeţului Suceava”. Aprobată şi organizată de Consiliul Judeţean Suceava, acţiunea s-a vrut una de dezbatere și omagiere a personalității celui care de 28 de ani conduce destinele Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi veghează la păstrarea şi conservarea patrimoniului cultural bisericesc.

Gazda acţiunii a fost Muzeul Bucovinei, la sărbătoare fiind invitate personalităţi din conducerea judeţului şi a municipiului Suceava, înalţi ierarhi şi preoţi şi personalităţi care au colaborat de-a lungul timpului cu conducătorul bisericii din Bucovina. Au ţinut să-i fie alături ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi specialişti restauratori de monumente istorice, care au colaborat cu Înaltpreasfinţia Sa de-a lungul anilor.

 

Propunere de omagiere venită pentru un om modest şi implicat în viaţa judeţului

Omagierea ÎPS Pimen a venit la propunerea consilierul judeţean Mihai Grozavu, care a spus că a avut această iniţiativă pentru un om de o modestie deosebită şi o implicare importantă în viaţa judeţului. El a subliniat că Părintele Arhiepiscop s-a implicat pentru a menţine patrimoniul istoric la un standard normal, precizând că vorbeşte atât despre cele opt biserici cu picturi exterioare din patrimoniul UNESCO, dar şi despre cele 201 monumente de categoriile A şi B din administrarea Bisericii în judeţ. Mihai Grozavu a arătat că dificultăţile întâmpinate de conducătorul Bisericii din Bucovina nu au fost puţine de-a lungul timpului, însă ÎPS Pimen a încercat să le rezolve şi a intervenit atunci când a fost nevoie, fiind pregătit inclusiv în domeniul picturii. De asemenea a fost prezentată şi preocuparea constantă a Arhiepiscopului Pimen pentru susţinerea acţiunilor caritabile, iniţiativele sale ducând la realizarea unor aşezăminte pentru copii şi bătrâni în judeţ.

 

ÎPS Pimen Suceveanul și-a dedicat întreaga viață bisericii și credincioșilor

Evocarea vieţii şi personalităţii Înaltpreasfinţiei Sale Pimen Suceveanul a fost făcută de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Damaschin Dorneanul, care a vorbit despre viaţa plină de încercări a celui care a pornit din satul buzoian Herăşti al comunei Breabăn şi s-a călugărit la începutul anului 1951, la Mănăstirea Neamţ cu numele de Pimen, ”nume de rezonanță aproape profetică, însemnând Păstor. După un an de ucenicie în atelierul de ceramică al Mănăstirii Curtea de Argeș, părintele Pimen intra ca student la Institutul Teologic din București, beneficiind de o perioadă în care activau marii profesori de teologie ai vremii. Proaspăt licențiat în anul 1957, părintele Pimen va fi numit ecumen și în scurt timp stareț al Mănăstirii Putna. Venea în Bucovina lui Ștefan cel Mare, după ce, copil fiind la păscut vitele, privea cei șapte munți ai Vrâncioaei și se gândea cum și când va ajunge la mormântul lui Ștefan”, a relatat Damaschin Dorneanu. În urma Decretului 410/1959, când cei mai mulți călugări au fost izgoniți din mănăstiri, Putna a rămas atunci cu 5 părinți, dintre care 4 erau bătrâni. Împreună cu ei și ajutat de credincioșii din sat, a reușit să țină mănăstirea deschisă, însă și-a atras neîncrederea autorităților comuniste, care l-au considerat incomod și l-au transferat pentru un timp la Mănăstirea Văratec. Dezghețul politic din 1964 și valul de turiști din vestul Europei care vizitau mănăstirile din nordul țării au determinat autoritățile să aprobe revenirea părintelui Pimen la Putna, ca ghid al mănăstirii între 1964-1974, o perioadă considerată de părinte a fi cea mai frumoasă din viața sa. A fost implicat în acești ani la amplele lucrări arheologice și de renovare ale mănăstirii, fiind martorul unor vizite de stat ale unor importante personalități ale vremii. Studenții și elevii au constituit însă bucuria cea mare a părintelui în acea perioadă, pentru ei recitând de atâtea ori poezia ”Doină” de Mihai Eminescu. "Au urmat apoi alte ascultări, stareț la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, stadii de pregătire și sprijin în Germania și la Episcopia Ortodoxă din SUA. A ocupat apoi patru ani funcția de exarh al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB), iar în ianuarie 1982, părintele Pimen a fost ales Episcop Vicar al MMB, la recomandarea mitropolitului Teoctist Arăpașu și consacrat apoi arhiereu la 24 iunie 1982”, a continuat Episcopul Vicar.

După 1991 s-a întors definitiv pe meleagurile bucovinene, preluând atunci funcţia de Arhiepiscop, în cadrul nou-reînfiinţatei Arhiepiscopii a Sucevei şi Rădăuţilor. Viaţa lui s-a împletit de atunci cu cea a comunităţilor de credincioşi ai Bucovinei, devenind apărătorul valorosului patrimoniu istoric şi cultural al acestor ţinuturi.

 

Invitaţii au evocat personalitatea Arhiepiesopului Pimen, i-au oferit diplome și i-au făcut urări la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani

Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba bisericii şi a monumentelor, a fost răsplătit cu diplomă de recunoştinţă și o Enciclopedie a Bucovinei, primite din partea Consiliului Judeţean Suceava prin vocea preşedintelui Gheorghe Flutur, care a ținut să adreseze celor prezenți: ”Vreau să subliniez aici patriotismul ÎPS Pimen, pentru care nu a existat prelegere în care să nu fi amintit de român, patriot și a iubi țara ta. Trebuie amintită apoi învățătura lui cu vorbă grea, uneori tăioasă, alteori de mângâiere, dar pentru noi una părintească, de călăuzire în viață, pentru care noi îi mulțumim. Nu o să uităm apoi niciodată actul de mare curaj făcut de ÎPS Pimen în 1992, când l-a invitat pe Regele Mihai de Paște la Putna, în prima vizită postdecembristă făcută de Maiestatea Sa. A avut curajul să vorbească întotdeauna despre istoria adevărată a României, despre România Mare, subiecte nevorbite în vremurile grele ale comunismului. Trebuie să amintesc de momentul 2009, când cu binecuvântarea și inițiativa întocmirii scrisorii de către deschizătorul de drum ÎPS Pimen, mergeam la Ierusalim să aducem Lumina Sfântă pentru prima dată în România. Ar fi multe lucruri de evocat despre echilibrul și rolul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în viața județului Suceava și sprijinul dat de conducerea acesteia în tot ce s-a făcut în acești ani, pentru care eu îi mulțumesc Înaltului Pimen și întregii lui echipe.”

Primăria Suceava, reprezentată de primarul Ion Lungu, i-a oferit lui ÎPS Pimen la împlinirea vârstei de 90 de ani o Diplomă Aniversară, iar în semn de recunoştinţă pentru implicarea în viaţa oraşului, în care s-au construit 20 de biserici noi în timpul păstoririi sale, primarul a anunţat că o stradă din municipiul Suceava se va numi ”Pimen Suceveanul” începând din această toamnă.

Pe rând, apoi, alte personalităţi locale, politicieni şi oameni de cultură au vorbit despre personalitatea celui care, prin modestia sa şi buna chibzuială, le-a fost ca un  părinte de-a lungul vremii. Emoţionantă a fost alocuţiunea lui ÎPS Teodosie, un apropiat al părintelui arhiepiscop, care a arătat că: ”Pentru mine, a fi lângă Înaltpreasfinţitul Pimen este o bucurie pe care nu o pot descrie. El a fost pentru mine cel mai dăruit ierarh, un puternic exemplu de slujire, iar ceea ce a înfăptuit este de o strălucire pe care nu o bănuiau locuitorii acestui ţinut în 1991, când a venit la cârma Arhiepiscopiei. An de an, zestrea instituţiei conduse de el s-a îmbogăţit, pentru că el este un slujitor cu simţ al frumosului, al dreptăţii, al adevărului, al curajului şi al slujirii jertfelnice, pe care el le întruchipează la modul cel mai sublim.”

Lumea preoţească şi credincioşii se roagă la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani ca frumuseţea şi lumina sufletului său, pe care o dăruieşte celor pe care îi slujeşte, să dăinuie ani buni, cucerind în continuare sufletele multor oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen a fost omagiat vineri, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani.
 Vizualizări articol: 1415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ÎPS Pimen a fost omagiat vineri, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei