Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 194 (7195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Inaugurare

Școala din secolul XIX, din Muzeul Satului Bucovinean, se va deschide oficial în septembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Școala Securiceni din Muzeul Satului Bucovinean se va deschide oficial în luna septembrie, în preajma începerii anului școlar. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că la eveniment vor fi invitați profesori care au predat în această unitate de învățământ, care au ajutat la amenajarea școlii.

Acest obiectiv de arhitectură populară, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost donat, în anul 2015, Muzeului Satului Bucovinean de către Primăria Udeşti. Timp de doi ani a fost restaurat de o firmă specializată și a fost amplasat, în acest an, în aşa-numita „vatră a satului”, unde se află şi „Biserica și Clopotniţa Vama” şi „Crâşma Şaru Dornei”.

Școala are două săli de clasă cu catedră și bănci de lemn, cu abac, dulapuri, vas din lemn pentru apa potabilă, sobă de teracotă, iar pe pereți sunt panouri din carton cu tabla înmulțirii și împărțirii și cu grupurile de litere.

În bucătăria de lângă camera învățătorului se află o sobă cu plită pentru gătit, vase din lut și de alamă, iar în cameră mobilierul este din lemn sculptat. Pe podea și pe pereți sunt covoare și carpete din lână țesute manual. Pe holul principal sunt afișate documente care atestă istoricul școlii și fotografii ale școlii în diverse etape de restaurare. Un lavoar cu lighean și cană metalice, găleată de lemn și un dulăpior pentru trusa de prim-ajutor, amplasate pe holul de lângă una dintre clase, întregesc ansamblul.

Muzeul Satului Bucovinean, amenajat în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura proprie gospodăriilor și a construcțiilor din zonă, a instalațiilor tehnice care ilustrează ocupațiile, meseriile și meșteșugurile zonei, adică modul de viață al locuitorilor din Bucovina.  De-a lungul ulițelor sunt gospodării formate din case și anexe, iar pe valea pârâului care străbate muzeul sunt amplasate instalațiile tehnice hidraulice: moara Mănăstirea Humorului, piua de sumane, daracul pentru prelucrarea lânii. Meseriile și meșteșugurile sunt reprezentate în ateliere dotate cu inventarul specific fiecărui meșteșug, aici putându-se demonstra și învăța tehnicile de lucru tradiționale, fiind folosite ca ateliere-școală pentru copii sau turiști.

„Organizarea interioarelor constituie o expoziție etnografică aparte care  respectă particularitățile zonale ale obiectivelor de arhitectură populară. Cuptoarele, sobele se regăsesc în muzeu într-o varietate de tipuri; mobilierul tradițional, textilele de interior, piesele de port popular completează imaginea civilizației tradiționale bucovinene. Inedit pentru muzeu este reprezentarea vieții spirituale a țăranului prin marcarea riturilor de trecere, nașterea și înmormântarea, precum și ritul de integrare care este nunta”, se precizează pe site-ul muzeului.

Expunerea într-un mediu natural, autenticitatea și originalitatea exponatelor, tehnicile de construcție diferite și elementele decorative specifice cu valoare de simbol permit vizitatorului înțelegerea și valorizarea tradițiilor Bucovinei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala din secolul XIX, din Muzeul Satului Bucovinean, se va deschide oficial în septembrie.
 Vizualizări articol: 1394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Școala din secolul XIX, din Muzeul Satului Bucovinean, se va deschide oficial în septembrie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei