Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 192 (7193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Final

Mii de oameni s-au bucurat de atmosfera medievală recreată vreme de 4 zile în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A XIII-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei s-a încheiat aseară  cu spectacolul cu cai „Petru Cenuşă”, videomaping pe zidurile cetăţii şi spectacolul cu foc „Balada Zmeului”. Închiderea oficială s-a petrecut ca de obicei, înainte de lăsarea serii, în şanţul de apărare a Cetăţii, când reprezentanţii instituţiilor organizatoare, Muzeul Bucovinei, Consiliului Judeţean Suceava şi Primăria Suceava au mulţumit publicului şi celor peste 500 de artişti care au încântat spectatorii în acest an.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a anunţat închiderea oficială a acestei ediţii a Festivalului Medieval, realizată "cu inima curată şi luminată" "spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse". El a sortit ca cei ce vor veni după noi "să nu uite datinile ţării acesteia".

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit oaspeţilor Cetăţii - trupe, suceveni şi turişti - afirmând că în trei zile festivalul a avut peste 27.000 de vizitatori. El a apreciat Festivalul Medieval ca fiind unul "de excepţie", arătând că Cetatea lui Ştefan "uimeşte  şi atrage ca un magnet turiştii".

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a afirmat că "ediţia cu numărul 13 ne-a purtat noroc", subliniind abnegaţia cu care cele 35 de trupe au făcut spectacol vreme de patru zile. "Să reveniţi cu drag la Suceava", a fost îndemnul lui Lungu către toţi cei prezenţi.

Au fost patru zile de poveste, în care personaje care au întruchipat oşteni, luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, menestreli şi trubaduri, din România, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina, au oferit publicului o călătorie istorică, atât prin atmosferă, cât şi prin reconstituirile de bătălii istorice, demonstraţii de luptă, turniruri, muzică şi dansuri, meşteşuguri şi obiceiuri vechi.

Printre cei 504 artişti care au susţinut spectacolele şi acţiunile interactive cu publicul, în Cetatea de Scaun şi la Muzeul Satului Bucovinean s-au numărat sucevenii din Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii şi Asociaţia Culturală Friederich Schwartz, invitaţi din ţară precum Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Cimpoierii de Transilvania, Artgotica, Şoimarii Transilvani, Funny Art – Iaşi, Trupa Anacronism, Cavalerii de Mediaş, Trupa Hypnosis, Străjerii Cetăţii Neamţului, Terra Ultrasilvana, Cavalerii Cetăţii Roşii, trupe din alte ţări, precum Beli Orlovi Serbia sau Delegaţia din Principatul de la Kiev.

Spectatorii s-au bucurat de dansuri şi muzică medievală, susţinute atât în Cetate, cât şi la Muzeul Satului Bucovinean, de ateliere de luptă, tir cu arcul, întreceri cavalereşti, gastronomie medievală, jonglerii cu steaguri şi cu focuri, spectacole de teatru pentru copii şi de reconstituiri ale unor momente istorice.

Ca în fiecare an, spectacolele cu cai puse în scenă de Vali Vasilescu, precum şi cele cu foc şi lasere ale Ordinului Solomonarilor şi ale braşovenilor de la Hypnosis şi teatrul pentru copii au fost printre evenimentele care au atras un public extrem de numeros, care i-a răsplătit pe artişti cu ropote de aplauze.

Numărul total al participanţilor la cele patru zile de festival de artă medievală la Suceava, pe baza biletelor vândute, urmează să fie comunicat în cursul zilei de astăzi, însă conform primelor estimări, îl depăşeşte pe cel de anul trecut, când au fost aproape 26.000 de spectatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni s-au bucurat de atmosfera medievală recreată vreme de 4 zile în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 1585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Mii de oameni s-au bucurat de atmosfera medievală recreată vreme de 4 zile în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei