Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 182 (7183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Liturghie Solemnă

Monseniorul Iosif Păuleţ a fost consacrat şi instalat ieri episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monseniorul Iosif Păuleţ a fost consacrat şi instalat episcop marţi, 6 august, în ziua când s-a sărbătorit „Schimbarea la Faţă a Domnului”, şi astfel a luat în posesie canonică Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, administrator apostolic de Iaşi, în cadrul unei Sfinte Liturghii Solemne celebrate în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi.

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a fost co-consacrator, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

La celebrare au participa ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, peste 15 episcopi din ţară şi din străinătate, aproximativ 400 de preoţi, oficialităţi, persoane consacrate şi credincioşi laici.

Monseniorul Iosif Păuleţ, care până acum a fost decan al Decanatului de Bucovina şi paroh la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" Suceava, a fost numit pe 6 iulie 2019 episcop de Iaşi de către Sfântul Părinte Papa Francisc. În aceeaşi zi, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a episcopului Petru Gherghel de la conducerea Diecezei de Iaşi, pe care o conduce de 41 de ani, din anul 1978, şi a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Din ziua consacrării noului episcop, PS Petru Gherghel va deveni episcop emerit de Iaşi.

 

Sf. Liturghie de rămas bun, la Suceava, cu emoţie, cu flori, cu aplauze

La BisericaRomano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" Suceava a fost celebrată duminică, 4 august, Sfânta Liturghie (de rămas bun) de către monseniorul Iosif Păuleţ, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Însoţit de preoţi, seminarişti şi de ministranţi, monseniorul Iosif Păuleţ a ieşit din sacristie pentru a celebra ultima Liturghie în comunitatea din Suceava ca paroh şi ca decan de Bucovina.

Cu greu au fost stăpânite lacrimile de durere pentru plecarea unui păstor atât de iubit de credincioşi, dar şi de bucurie pentru onoarea pe care a adus-o ca episcop al Diecezei de Iaşi. „Un moment emoţionant a fost adresarea cuvintelor de mulţumire din partea părintelui Iosif Păuleţ pentru cei nouă ani de slujire, comunitatea oferindu-i câteva daruri pe care să le poarte în noua slujire pe care o va începe.

Un alt moment emoţionant, dar greu atât pentru comunitate cât şi pentru monseniorul Iosif, a fost adresarea cuvintelor de rămas bun credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie. Celebrarea s-a încheiat cu ieşirea din biserică, în procesiune: crucea, ministranţii, seminariştii şi preoţii l-au condus pe monseniorul Iosif Pauleţ, simbolizând astfel plecarea din Parohia Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava. Şi-a încheiat slujirea de preot şi decan de Bucovina cu emoţie, cu flori, cu aplauze, dar mai ales cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Îi mulţumim din suflet pentru toate lucrurile frumoase”, a consemnat Roxana Cuffner.

 

Biografia noului episcop

Preasfinţitul (PS) Iosif Păuleţ este al şaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, înfiinţată canonic în anul 1884. Conform biografiei monseniorului Iosif Păuleţ, publicată de Conferinţa Episcopilor din România, noul episcop numit s-a născut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tămăşeni, judeţul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în catedrala romano-catolică din Iaşi, de către Mons. Jakab Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia. În cei 40 de ani de preoţie a îndeplinit mai multe misiuni pastorale şi responsabilităţi, remarcându-se prin dedicarea sa faţă de muzica sacră. În cadrul Curiei Diecezei de Iaşi este membru al Consiliului Prezbiteral şi al Colegiului Consultanţilor.

Monseniorul Iosif Păuleţ a declarat cu ceva timp în urmă, pentru Radio Maria, că a primit vestea numirii ca episcop "cu frică şi cutremur, dar, mai mult, cu mare încredere în Dumnezeu", fiind convins că dacă Dumnezeu l-a chemat şi i-a încredinţat această slujire, îl va şi ajuta să o poată îndeplini: "important pentru mine e să fiu un instrument docil în mâinile sale şi atunci nu am de ce să mă tem, Cel care conduce Biserica este Dumnezeu". ”Episcopul în Biserică este ca un tată [...], un tată care trebuie să recunoască supremaţia lui Dumnezeu, El este Tatăl nostru, al tuturor [...] trebuie să recunoaştem această supremaţie a lui Dumnezeu şi să ne străduim să îl imităm pe Dumnezeu, pentru că el este un Tată bun, un Tată milostiv, un Tată iubitor de oameni”, a mai declarat Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

 

Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, istoric

Dieceza Romano-Catolică de Iaşi se întinde pe o suprafaţă de 46.378 kmp din nord-estul României, pe cuprinsul a opt judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea), cu o populaţie de 4.359.762 de locuitori, dintre care 4,6% sunt catolici. Numărul credincioşilor romano-catolici din această dieceză este de 206.675, în 69.807 familii. În structura ei administrativă internă este alcătuită din 10 decanate incluzând 157 de parohii (administrate de clerul diecezan: 145; administrate de preoţii călugări: 12).

Pe cuprinsul diecezei sunt 244 de locaşuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 de centre educative. Activează în Dieceza de Iaşi 304 preoţi diecezani, 128 de preoţi călugări (preoţi franciscani: 86; preoţi din alte congregaţii: 42), iar în afara diecezei activează 98 de preoţi diecezani. Sunt prezente 56 de congregaţii (masculine: 14; feminine: 42), cu 24 de bărbaţi (nu sunt incluşi preoţii călugări) şi 403 femei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monseniorul Iosif Păuleţ a fost consacrat şi instalat ieri episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.
 Vizualizări articol: 1692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monseniorul Iosif Păuleţ a fost consacrat şi instalat ieri episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei