Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 174 (7175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Evadare din cotidian

Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Satului Bucovinean a găzduit în acest weekend evenimentul „Lume, lume… hai la târg!”, varianta extinsă a fostului Târg al meşterilor populari, care are loc în Suceava de 22 de ani. Peste 70 de invitaţi din judeţul Suceava, din Odorheiul Secuiesc, Cluj, Bistriţa Năsăud, Corund, Miercurea Ciuc, Iaşi, Neamţ şi din Bucureşti au oferit spre vânzare produse artizanale într-o gamă variată, de la costume populare, icoane pictate, blănuri şi diverse obiecte decorative până la bijuterii confecţionate manual, jucării ecologice din lemn, dulceţuri şi şerbeturi, băuturi, turtă dulce, produse apicole sau produse cosmetice din lavandă. De asemenea, în acest an au fost prezenţi şi anticari şi colecţionari, cu cărţi, monede, medalii şi tot felul de obiecte care au decorat locuinţele oamenilor în secolul trecut.

Vizitatorii târgului au avut ocazia să vadă mulţi dintre meşteşugari la lucru şi au putut cumpăra obiecte confecţionate special pentru ei. De exemplu, la standul artizanilor romi, Mircea Crăciun şi Mioara Gheorghe, din Bucureşti, transformau pe loc monede sau tacâmuri din argint în brăţări. Mioara Gheorghe ne-a spus că, în afară de lănţişoare, „meşterul confecţionează o bijuterie în maximum două ore, cu iniţiale, cu monogramă, cum doreşte clientul”. La standul romilor mai erau la vânzare costume tradiţionale, „autentice ţigăneşti”, pietre semipreţioase şi alte accesorii specifice. Femeia a mai spus că cei care cumpără de la standul lor „sunt majoritatea românii; ţiganii ne vin acasă”.  

Nu departe de ei a fost standul Iuliei Balint, din Odorheiu Secuiesc. De 40 de ani, ea confecţionează, din pănuşi de porumb, păpuşi, coşuri de diverse mărimi, ornamente de Crăciun, lustre, ştergătoare etc, care sunt nu doar decorative, ci şi ecologice.

 

Mihai Mărgineanu- Ardiles, din „Las Fierbinţi” şi Dumitru Furdui Iancu au cântat la Muzeul Satului Bucovinean

De interes s-au bucurat şi jucăriile din lemn, construite de Bedo Zoltan, tot din Odorhei: mobilier pentru păpuşi, excavatoare, macarale, raţe şi iepuri, un „nea Costică”  despre care nu ştie nimeni încotro merge, toate funcţionale.

Produsele au fost la preţuri pentru toate buzunarele, uşor mai scăzute faţă de cele practicate în mod uzual la astfel de manifestări, probabil datorită faptului că la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean expozanţii nu plătesc nici un fel de taxe.

În fiecare după-amiază de târg Ansamblul „Ciprian Porumbescu” a oferit publicului un spectacol folcloric, la fel ca şi Nicolae Furdui Iancu, care a cântat sâmbătă. Duminică, publicul a avut ocazia să asculte folclor urban, aşa numitele „cântece de mahala” interpretate de Mihai Mărgineanu, cunoscut atât în calitate de cântăreţ, cât şi ca Ardiles din serialul de comedie „Las Fierbinţi”.

Vineri, la deschiderea târgului, standurile au fost vizitate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc şi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care le-au urat bun venit invitaţilor. După turul târgului, Seredenciuc a declarat că se bucură că sunt prezenţi atât de mulţi expozanţi, din diverse zone ale ţării, cu produse atât de variate şi de frumoase. Atât el, cât şi Emil Ursu au adresat sucevenilor şi turiştilor care s-au aflat în weekend în oraş şi în judeţ invitaţia de a vizita Muzeul Satului Bucovinean şi de a se bucura de atmosfera de târg, de contactul cu arta tradiţională şi artele decorative dar şi de concerte.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei