Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 173 (7174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Evadare din cotidian

Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Satului Bucovinean găzduieşte în acest weekend evenimentul „Lume, lume… hai la târg!”, varianta extinsă a fostului Târg al meşterilor populari, care are loc în Suceava de 22 de ani. Peste 70 de invitaţi din judeţul Suceava, din Odorheiu Secuiesc, Cluj, Bistriţa, Corund, Miercurea Ciuc, Iaşi, Neamţ şi din Bucureşti oferă zilnic, între orele 9.00-20.00, spre vânzare produse artizanale într-o gamă variată, de la costume populare, icoane pictate, blănuri şi diverse obiecte decorative până la bijuterii confecţionate manual, jucării ecologice din lemn, dulceţuri şi şerbeturi, băuturi, turtă dulce, produse apicole sau produse cosmetice din lavandă.

De asemenea, în acest an sunt prezenţi şi anticari şi colecţionari, cu cărţi, monede, medalii şi tot felul de obiecte care au decorat locuinţele oamenilor în secolul trecut.

Vizitatorii târgului vor avea ocazia să vadă mulţi dintre meşteşugari la lucru şi pot cumpăra obiecte confecţionate special pentru ei. De exemplu, la standul artizanilor romi Mircea Crăciun şi Mioara Gheorghe, din Bucureşti, amatoarele de bijuterii handmade pot merge cu monede sau tacâmuri din argint, pe care meşterii le transformă pe loc în brăţări. Mioara Gheorghe ne-a spus, ieri, că în afară de lănţişoare, „meşterul confecţionează o bijuterie în maximum două ore, cu iniţiale, cu monogramă, cum doreşte clientul”. O brăţară gata făcută costă 120 de lei. La standul romilor mai sunt la vânzare costume tradiţionale, „autentice ţigăneşti”, pietre semipreţioase şi alte accesorii specifice. Femeia a mai spus că cei care cumpără de la standul lor „sunt majoritatea românii; ţiganii ne vin acasă”.  

Nu departe de ei este standul Iuliei Balint, din Odorheiu Secuiesc. De 40 de ani, ea confecţionează, din pănuşi de porumb, păpuşi, coşuri de diverse mărimi, ornamente de Crăciun, lustre, ştergătoare etc., care sunt nu doar decorative, ci şi ecologice.

 

Mihai Mărgineanu, Ardiles din „Las Fierbinţi”, cântă duminică la Muzeul Satului Bucovinean

Ecologice şi interesante sunt şi jucăriile din lemn construite de Bedo Zoltan, tot din Odorhei: mobilier pentru păpuşi, excavatoare, macarale, raţe şi iepuri, un „nea Costică” despre care nu ştie nimeni încotro merge, toate funcţionale.

Produsele sunt oferite spre vânzare la preţuri pentru toate buzunarele, uşor mai scăzute faţă de cele practicate în mod uzual la astfel de manifestări, probabil datorită faptului că la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean expozanţii nu plătesc nici un fel de taxe.

În fiecare după-amiază de târg, de la ora 16.30, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” va oferi publicului un spectacol folcloric. De asemenea, sâmbătă, de la ora 18.00, va cânta Nicolae Furdui Iancu, iar duminică, de la aceeaşi oră, publicul va avea ocazia să asculte folclor urban, aşa numitele „cântece de mahala” interpretate de Mihai Mărgineanu, cunoscut atât în calitate de cântăreţ, cât şi ca Ardiles din serialul de comedie „Las Fierbinţi”.

Ieri, la deschidere standurile au fost vizitate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc şi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care le-au urat bun venit invitaţilor. După turul târgului, Seredenciuc a declarat că se bucură că sunt prezenţi atât de mulţi expozanţi, din diverse zone ale ţării, cu produse atât de variate şi de frumoase. Atât el, cât şi Emil Ursu au adresat sucevenilor şi turiştilor care se află în aceste zile în oraş şi în judeţ invitaţia de a vizita Muzeul Satului Bucovinean şi de a se bucura de atmosfera de târg, de contactul cu arta tradiţională şi artele decorative şi de concerte.

Evenimentul este organizat de Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bijuterii confecţionate pe loc din furculiţe de argint, jucării ecologice din lemn, muzică populară şi de mahala, la târgul de la Muzeul Satului Bucovinean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei