Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 170 (7171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ca după bombardament

Punctul de Trecere a Frontierei Siret, plin de gropi printre care maşinile cu greu se pot strecura

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tranzitarea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a devenit o corvoadă pentru cei care călătoresc în ţara vecină. Zeci de gropi în asfalt pândesc la orice pas, clădirea punctului, benzile de circulaţie şi toaleta arată de parcă ar fi părăsite, iar iluminatul pare desprins dintr-un film de Hitchcock. Tranzitat zilnic de mii de oameni, PTF Siret reprezintă o carte de vizită jalnică pentru judeţ şi pentru întreaga ţară şi, bineînţeles, pentru cei care de ani de zile administrează întregul areal cu o mare nepăsare.

Aflat în administrarea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (DGRFP), în subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, complexul PTF Siret zace fără fonduri de întreţinere de ani de zile, arătând nepăsarea conducătorilor acestor instituţii. Ultimele informaţii cu privire la modul în care se trece prin PTF Siret în Ucraina ne-au parvenit de la un cititor, care şi-a ”rupt” maşina prin gropile uriaşe din asfalt, pline cu apă.

 

Angajaţii sunt nevoiţi să cumpere becuri din bani proprii

Lucrurile au fost lăsate de izbelişte de ani buni în Vama Siret, unii angajaţi ai punctului relatând faptul că două ierni au fost nevoiţi să lucreze fără o sursă de căldură centrală. Lipsa cu desăvârşire a finanţării i-a făcut pe angajaţi să aducă de acasă becuri de iluminat sau alte accesorii necesare bunei desfăşurări a activităţii în punct.

Aspectul general al punctului este acelaşi, din oricare parte ai privi. Gropi mari te întâmpină pe partea de ieşire din ţară, pereţi coşcoviţi cu infiltraţii mari de apă şi igrasie, o toaletă părăsită, iar rugina a pus stăpânire pe tot ce înseamnă suprafeţe metalice, de la garduri la coşuri de gunoi. La fel se prezintă şi partea de intrare în ţară, unde ”coteţul”, cum îi spun trecătorii canalului îngust dintre două garduri, prin care circulă cei care tranzitează punctul pe jos, e plin de rugină şi insalubru, de garduri fiind agăţate în uitare coşurile de gunoi dintr-o altă epocă.

La conducerea Vămii Siret s-au perindat în ultimii doi ani nu mai puţin de şase şefi, care au făcut rocada între ei, lipsiţi de mijloace de finanţare şi întreţinere. În urmă cu două zile, unul dintre cititorii noştri care s-au încumetat să călătorească în ţara vecină ne-a trimis fotografii făcute în PTF Siret şi ne-a relatat:”58 de gropi de diferite dimensiuni şi adâncimi am numărat ieri în Vama Siret pe ambele sensuri. Una dintre ele, în care mi-am fisurat racordul de la toba de eşapament, era adâncă rău şi pe deasupra umplută cu apă de ploaie. Funcţionarii au pus o baliză de ocolire a gropilor, dar până la urmă e imaginea ţării noastre, nu? Unde mai pui că am stat 2 ore în vama românească degeaba. Ataşez foto ca să vă convingeţi de veridicitatea spuselor mele şi poate atenţionaţi pe cei în drept să ia masuri.”

 

O schimbare aşteptată a modului de organizare ar putea rezolva problema

Referitor la situaţia din punctul de trecere dintre România şi Ucraina, până a vedea cu ochii lor cum arată nepăsarea, nici reprezentanţii autorităţilor judeţene nu şi-au putut închipui o asemenea lipsă de interes şi de fonduri pentru punctul de trecere. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a precizat că este la curent cu toate problemele. „Am vorbit cu domnul director al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi cu mai mult de un an în urmă şi l-am rugat să rezolve cât mai urgent ceea ce se poate rezolva la Siret, pentru că modul în care arată Punctul de Trecere a Frontierei Siret nu poate fi acceptat. Au fost mai multe discuţii referitoare şi la preluarea drumului de acolo şi trecerea lui la Ministerul Transporturilor, pentru a putea fi efectuate lucrări de întreţinere prin intermediul Secţiei de Drumuri Naţionale Suceava. Între timp însă au apărut informaţii noi, iar soluţia discutată şi lansată în cadrul unei dezbateri publice ar fi trecerea PTF Siret în subordinea unei nou înfiinţabile Autorităţi Naţionale a Vămilor din cadrul aceluiaşi Minister al Finanţelor Publice şi ieşirea de sub tutela Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Pentru aceasta trebuie emisă o ordonanţă de urgenţă, eventual după trecerea perioadei de 45 de zile de dezbatere publică. Până la noile reglementări care vor definitiva noul statut al punctului Siret, nu mai sunt alocate fonduri pentru întreţinerea acestuia. În această fază de reorganizare, vor avea loc inventarierea bunurilor din PTF Siret şi un proces de predare-primire.”

Până la schimbările mult aşteptate, situaţia deplorabilă din PTF Siret şi imaginea pe care o prezentăm celor care vizitează România ne aduc mari deservicii. O imagine pe care în ultimii ani au văzut-o milioane de persoane care au tranzitat punctul de la Siret, fără ca celor responsabili să le pese câtuşi de puţin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punctul de Trecere a Frontierei Siret, plin de gropi printre care maşinile cu greu se pot strecura.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Punctul de Trecere a Frontierei Siret, plin de gropi printre care maşinile cu greu se pot strecura0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei