Redeschiderea cu succes a traficului feroviar de pe ruta Suceava-Putna, din luna august a anului trecut, riscă să fie umbrită și chiar pusă în pericol pe termen lung de faptul că unii controlori din tren nu ar tăia bilete la toți călătorii care se urcă din numeroasele stații mici de pe acest traseu, stații care nu au case de bilete. Conform regulamentului intern al CFR Călători, cei care urcă din astfel de stații trebuie să primească bilete, la prețul normal, de la personalul din tren, în speță de la șeful de tren.
Administratorii paginii de Facebook „Calea ferată Dornești – Putna” au inițiat o campanie prin care oamenii care au călătorit cu acest tren pot împărtăși impresii.
Iată două dintre ele:
„În ultima zi din cadrul «Zilele Rădăuților» m-am urcat în tren din Vicovu de Jos împreună cu trei fete. Nașul mi-a tăiat doar mie bilet, datorită faptului că sunt student, iar celorlalte fete le-a luat câte 2 lei, zicându-le că «azi nu se taie bilete»”.
„Astăzi m-am urcat în trenul Desiro din Suceava către Putna. Din stația Țibeni s-au urcat câteva persoane, dintre care două persoane, o mamă și un copil, s-au așezat împreună, lângă mine, iar o doamnă mai în vârstă s-a așezat tot în apropierea mea la un scaun distanță.
A veni controlorul, a tăiat doua bilete mamei și copilului de la Țibeni la Rădăuți, apoi a mers la doamna în vârstă, aceasta i-a pus bani în mână, i-a zis «Rădăuți»… s-au înțeles din ochi și asta a fost… nu a tăiat bilet, doar a băgat mâna în buzunarul pantalonilor (să pună banii) apoi și-a continuat traseul”.
Ce putem spune este că deocamdată nu putem generaliza că personalul de tren de pe această rută a reluat vechile obiceiuri la scară generalizată, cum era pe vremuri, însă sunt semnale, și nu numai cele de mai sus, că nu toți călătorii care urcă în tren din aceste stații secundare primesc bilete. Din datele pe care le avem putem aprecia că deocamdată această problemă este instalată timid, însă bine ar fi dacă ar fi estompată din fașă, prin supracontroale mai dese și prin celelalte metode de verificare ale celor de la conducerea CFR Călători.
Sigur că de multe ori și oamenii învățați cu aceste practici sunt foarte mulțumiți să meargă cu jumătate din banii pentru bilet, ba sunt unii care chiar insistă pe această variantă, însă asta este altă problemă. Pentru CFR Călători este important ca aceste trenuri să aibă încasări decente, pentru ca atunci când va veni vremea evaluării, la șefii mari, traseul de cale ferată să nu fie trecut pe lista neagră. Pentru că la mai marii CFR importante sunt cifrele, graficele de încasări, și nu gradul de ocupare real al trenului. Ceea ce este și logic, doar că problema este în ograda celor de la CFR Călători și tot acolo ar trebui să fie și rezolvată.