Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 169 (7170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru viitor

Încă o șansă pentru elevii care vor să învețe o meserie. Peste 1.000 de locuri la profesională în cea de-a doua etapă de admitere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clasele profesionale din județ recrutează în continuare viitori meseriași, liceele desfășurând în prezent cea de-a doua etapă de admitere pentru elevii care vor să învețe o meserie.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, din cele 2.306 locuri disponibile pentru învățământul profesional, în prima etapă s-au ocupat 1.186, numărul locurilor libere pentru cea de-a doua etapă de admitere fiind de 1.120.

Au rămas locuri libere în aproape toate liceele care organizează acest tip ce clase, la toate specializările, astfel că elevii interesați au de unde alege o specializare în acord cu preferințele lor.

Înscrierile sunt programate în intervalul 22 – 24 iulie, pe baza fișelor de înscriere care sunt eliberate de unitățile de învățământ gimnazial. Cei care nu se înscriu nici în a doua etapă mai au o șansă pe 30 iulie, când Comisia județeană de admitere primește cereri de înscriere din partea absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost admiși în etapele anterioare.

 Elevii pot opta pentru o clasă profesională sau duală după clasa a VIII-a (cu sau fără evaluare națională). Durata şcolarizării este de trei ani, elevii combină practica cu teoria, iar lunar vor primi o bursă de 200 (în cazul învățământului profesional) sau 400 lei (la învățământul profesional dual). Tinerii care urmează învățământul profesional au posibilitatea să învețe o meserie, instruirea practică se desfășoară la sediul societăților partenere sub îndrumarea unor mentori profesioniști, iar ei dobândesc o calificare care să le permită intrarea în câmpul muncii. Diploma obținută de absolvenți (atestatul de certificare profesională) este recunoscută atât în ţară, cât şi în Uniunea Europeană.

 

Locuri libere la toate specializările

Elevii interesați se pot înscrie la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă, lista completă a acestora putând fi consultată pe pagina electronică a Inspectoratului Școlar Județean – www.isj.sv.edu.ro.  

Potrivit IȘJ Suceava, din cele 1.120 de locuri rămase libere, 925 sunt în clasele profesionale, 156 în învățământul dual, 37 la profesională – învățământ special, 24 la profesională dual – învățământ special, iar două la profesională în regim privat (la Liceul Natanael Suceava).

Domeniile de pregătire pentru care se pot înscrie elevii sunt: Turism și alimentație, Industrie textilă și pielărie, Fabricarea produselor din lemn, Comerț, Mecanică, Agricultură, Electric, Electromecanică, Construcții, instalații și lucrări publice, Electronică, automatizări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă o șansă pentru elevii care vor să învețe o meserie. Peste 1.000 de locuri la profesională în cea de-a doua etapă de admitere.
 Vizualizări articol: 1325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Încă o șansă pentru elevii care vor să învețe o meserie. Peste 1.000 de locuri la profesională în cea de-a doua etapă de admitere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei