Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 159 (7160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

După ani de luptă

O femeie căreia i-a fost distrusă o seră şi-a găsit dreptatea: „Apele Române” au fost obligate să achite despăgubiri, iar un poliţist a fost condamnat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie din comuna Dorneşti s-a luptat ani în şir, începând din 2011, pentru a-şi câştiga dreptatea după ce o seră modernă din spatele casei sale a fost pusă la pământ de o firmă care a început lucrările de regularizare a unui pârâu. Deşi mulţi ar fi renunţat şi nu ar fi crezut că au vreo şansă, Elena Schipor a reuşit să obţină despăgubiri destul de importante, prin hotărâre judecătorească, atât de la firma care a lucrat, cât şi de la Administraţia Naţională „Apele Române”, ca beneficiar al lucrării. Mai mult, în urma plângerilor femeii legate de acelaşi caz, fostul şef de post de la Dorneşti a fost trimis în judecată şi condamnat pentru fals şi uz de fals.

 

O seră care a trecut peste noapte de pe un teren privat pe domeniu public

Coşmarul Elenei Schipor, din Dorneşti, a început în toamna anului 2010. La acea vreme, societatea Master Construct SA Bucureşti a demarat în regim de urgenţă lucrările de regularizare a pârâului Ruda (pârâu care a inundat în numeroase rânduri casele localnicilor), lucrarea fiind promovată de AN „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală „Siret” Bacău.

În momentul în care au ajuns în spatele casei Elenei Schipor, muncitorii firmei s-au „lovit” de sera acesteia. O seră aflată pe o suprafaţă de 271 de mp, pentru care exista o autorizaţie de construcţie emisă din 1990. În scurt timp s-a obţinut o hârtie de la Primăria comunei Dorneşti, în care femeia era somată să elibereze terenul, care ar aparţine domeniului public. Înainte de a trece la distrugerea bunurilor femeii, constructorii au mai obţinut şi o hârtie semnată de soţul femeii, Constantin Schipor, conform căreia acesta ar fi de acord cu execuţia lucrărilor. Acesta a susţinut ulterior însă că a fost dus în eroare şi nu a ştiut ce semnează. În plus, respectiva seră, în autorizaţia de construire, nu era trecută pe numele său, ci pe al soţiei, Elena Schipor. Sau, mai corect, era vorba de un bun comun.

În toamna lui 2010 şi apoi în prima parte a lui 2011, sera, instalaţia electrică, instalaţia de apă au fost distruse pentru a se putea face lucrările de regularizare.

Constructorul şi cei de la „Apele Române” s-au bazat pe hârtiile de la primărie şi pe acordul soţului femeii.

 

Cum a ajuns şeful de post condamnat în acest caz

Prima plângere a Elenei Schipor a fost înregistrată la Postul de Poliţie Dorneşti. Se întâmpla în vara lui 2011, şef de post fiind la acea vreme agentul principal Radu Constantin Moloce. Pe 1 noiembrie 2011, a rezultat din ancheta ulterioară a procurorilor, acesta avea să facă un abuz care l-a costat foarte mult.

Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, în acea zi fiul reclamantei a dat o declaraţie, în sediul postului de poliţie, în numele mamei sale, în care îşi retrăgea plângerea depusă pentru distrugerea serei. Conform anchetei procurorilor, el a scris după dictare, dând datele mamei sale şi semnând în numele ei. Declaraţia a fost confirmată prin semnătură şi ştampilă de agentul constatator. Pe baza acestei retrageri a plângerii, dosarul a fost închis. Ulterior, la scurt timp, femeia a reclamat că nu a dat nici o declaraţie de retragere a plângerii, cazul ajungând iniţial la Biroul de Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, după care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus trimiterea în judecată a poliţistului.

Radu Constantin Moloce a fost achitat iniţial de Tribunalul Suceava, însă, în apel, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la 4 luni de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale şi la 2 luni de închisoare pentru instigare la fals. Pedepsele au fost contopite, iar poliţistul a rămas cu o condamnare de 4 luni de închisoare. Condamnarea a fost emisă cu amânarea aplicării pedepsei (nu cu suspendarea condiţionată a pedepsei), astfel că poliţistul nu şi-a pierdut locul de muncă, lucrând la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc.

 

A primit despăgubiri prin executor judecătoresc 

În paralel, femeia a început o luptă în instanţă cu cei care i-au distrus efectiv sera, în cadrul lucrărilor de regularizare.

Femeia a reuşit să demonstreze în instanţă că acel acord semnat de soţul său este nul, atâta timp cât sera era bun comun şi automat trebuia să existe şi acordul ei. Prin urmare, Judecătoria Rădăuţi i-a admis în parte acţiunea civilă, femeia încasând despăgubiri de aproximativ 30.000 de lei.

Nici încasarea efectivă a despăgubirilor nu a fost o misiune tocmai uşoară. Deşi exista hotărârea definitivă a instanţei, femeia a fost nevoită să apeleze la un executor judecătoresc pentru ca firma Master Construct SA să îi achite despăgubirile materiale de 7.000 de lei şi cheltuielile de judecată de peste 3.000 de lei. 

Şi primarul din Dorneşti, Gheorghe Luţa, a fost urmărit penal la un moment dat în acest caz, pentru abuz în serviciu, însă ulterior a scăpat de acuzaţii.

 

Pierderea soţului umbreşte satisfacţia obţinerii dreptăţii

Elena Schipor spune că aceste despăgubiri pe care le-a obţinut acoperă doar în parte paguba materială pe care a suferit-o, fără a mai pune la socoteală anii de zbateri şi de stres acumulat. De altfel, stresul şi supărarea i-au adus şi cea mai mare pierdere în familie.

„Soţul meu a fost foarte afectat de acest scandal, de acea declaraţie şi de ce a urmat. S-a îmbolnăvit, a făcut o depresie puternică, apoi a dat într-o boală mai gravă şi l-am pierdut”, şi-a spus drama Elena Schipor.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O femeie căreia i-a fost distrusă o seră şi-a găsit dreptatea: „Apele Române” au fost obligate să achite despăgubiri, iar un poliţist a fost condamnat.
 Vizualizări articol: 6016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
O femeie căreia i-a fost distrusă o seră şi-a găsit dreptatea: „Apele Române” au fost obligate să achite despăgubiri, iar un poliţist a fost condamnat5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei