Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 159 (7160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Liceul din Marginea, unde nimeni nu a luat bacul în ultimii doi ani, rămâne doar cu învăţământ profesional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din toamna acestui an, Liceul Tehnologic "Vasile Gherasim" Marginea va organiza doar clase de învăţământ profesional, locurile din singura clasă de învăţământ liceal fiind redistribuite către specializările profesionale.

Decizia a fost luată în contextul în care liceul înregistrează de mai mulţi ani rezultate foarte slabe la examenul de bacalaureat, doar câţiva dintre absolvenţi reuşind să promoveze testarea. În 2018 şi 2019, rata de promovare la liceul din Marginea a fost zero.

Potrivit inspectorului şcolar general, prof. dr. Cristian Cuciurean, din toamna acestui an, la liceul din Marginea vor funcţiona trei clase de învăţământ profesional, cu specializarea Tâmplar universal, Confecţioner produse textile şi Mecanic Auto, fiecare cu câte 28 de locuri.

Singura clasă de liceu organizată în cadrul instituţiei, cea de Tehnician industrie textilă, a fost dizolvată, iar locurile au fost distribuite către învăţământul profesional.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au menţionat că, în anul şcolar trecut, la Marginea au funcţionat aceleaşi clase profesionale, însă specializările de Tâmplar şi Confecţioner aveau doar câte 14 locuri.

„Ca urmare a deciziei Ministerului Educaţiei de a aloca mai multe locuri pentru învăţământul profesional, o parte din clasele de liceu au fost transformate în clase profesionale. Bineînţeles am luat această măsură pentru liceele unde nu existau rezultate, unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost foarte mică, aşa cum este cazul şi în Marginea. Acolo e o zonă cu mulţi agenţi economici, este oportună organizarea acestor clase profesionale. E mai bine pentru elevi să înveţe o meserie, decât să finalizeze liceul fără o diplomă de bac”, a explicat Cristian Cuciurean.

Cât priveşte Liceul Tehnologic „Moldova” Suceava, unde nici în acest an şi nici anul trecut nici un candidat nu a promovat examenul de bacalaureat, Cuciurean a menţionat că va analiza situaţia instituţiei, unitatea fiind particulară şi nu de stat.

„Măsuri şi planuri remediale în unităţile cu o rată de succes mică la examenul de bacalaureat vom discuta după afişarea rezultatelor finale”, a mai spus inspectorul şcolar general.

 

Ce măsuri propune Ministerul Educaţiei

Rata de promovare, la nivel naţional, pentru prima sesiune a bacalaureatului din acest an este de 67,2%. Potrivit Ministerul Educaţiei rata este cea mai mică din ultimii patru ani.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a menţionat că este ”un procent mic, foarte mic şi nemulţumitor".

Drept urmare, ministrul a menţionat că vrea măsuri severe şi prelungirea orelor remediale pe toată perioada liceului.

 "Eu cred că pregătirea aceea remedială de care tot am vorbit ar trebui să înceapă din clasa a IX-a şi să continue tot liceul. (...) În afară de pregătirea asta remedială, dacă am reuşi să facem un plan de pregătire personalizată pentru fiecare elev, cu sarcini precise şi verificat periodic de profesor", a mai spus Ecaterina Andronescu.

Aceasta a mai menţionat că rezultatele slabe reprezintă şi consecinţa admiterii la liceu cu note de 2, de 3 şi de 4.

„Ei nu mai pot recupera decalajele şi rezultatele se văd în nepromovarea de la examenul de bacalaureat", a mai declarat Andronescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liceul din Marginea, unde nimeni nu a luat bacul în ultimii doi ani, rămâne doar cu învăţământ profesional.
 Vizualizări articol: 2063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Liceul din Marginea, unde nimeni nu a luat bacul în ultimii doi ani, rămâne doar cu învăţământ profesional5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei