Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 156 (7157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbare

Viceprimarul de Milişăuţi a rămas, miercuri, fără funcţie, după o condamnare, dar va fi angajat consilierul primarului, de luna viitoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viceprimarul de Milişăuţi, Vichentie Popescu, şi-a pierdut funcţia, în urma unei condamnări la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că a condus un autovehicul deşi se afla sub influenţa alcoolului. Decizia Judecătoriei Rădăuţi este definitivă şi a fost pronunţată în luna decembrie a anului trecut, dar până miercuri, 3 iulie a.c., Vichentie Popescu a stat liniştit în funcţie. Luna trecută, primarul din Milişăuţi, Mircea Laurus, a solicitat Instituţiei Prefectului judeţului Suceava un punct de vedere asupra acestei probleme şi i s-a confirmat că în cazul unei condamnări, chiar cu suspendare, mandatul de consilier local, implicit de viceprimar, încetează înainte de termen. Spre deosebire de mandatul de primar, pentru care prefectul trebuie să emită un ordin prin care se ia act de încetarea de drept înainte de termen, în cazul consilierilor locali/viceprimarilor este necesară doar o hotărâre a Consiliului Local în acest sens.

Consiliul Local Milişăuţi s-a întrunit în data de 3 iulie a.c. şi a luat act de încetarea înainte de termen a mandatului de consilier local al lui Vichentie Popescu.

Întrebat, vineri, de ce a fost nevoie de 6 luni pentru adoptarea acestei hotărâri, primarul de Milişăuţi, Mircea Laurus, a declarat că abia în urmă cu o lună a aflat de condamnare şi, în al doilea rând, nu a ştiut că legea se aplică şi în cazul condamnărilor cu suspendare.

 

În funcţia de consilier personal, Popescu va avea un salariu net de cel puţin 2.000 de lei

„Eu nu sunt jurist, am cerut un punct de vedere de la cei care ştiu”, a declarat primarul Laurus. Decizia Curţii Constituţionale nr. 66/2016 precizează că legea nu distinge în funcţie de modul de individualizare a executării pedepsei privative de libertate, respectiv între ipoteza condamnării la închisoare cu executare şi ipoteza suspendării condiţionate a executării pedepsei. „Curtea apreciază că, dacă raţiunile ce ţin de imposibilitatea exercitării funcţiei pe perioada executării unei pedepse private de libertate au reprezentat incontestabil pentru legiuitor un argument al reglementării măsurii încetării de drept a mandatului de consilier local, aceste raţiuni au fost în egală măsură dublate de nevoia de a asigura protecţia prestigiului funcţiei exercitate, care nu poate fi rezumată doar la îndeplinirea îndatoririlor pe care le impune mandatul de consilier local, ci presupune şi păstrarea unei conduite sociale, morale care să menţină încrederea acordată de electorat. În acest sens, este relevant a fi amintit că, potrivit art. 3 alin. (2) din Legea nr. 393/2004, <în exercitarea mandatului, aleşii locali se află în serviciul colectivităţii locale şi sunt responsabili în faţa acesteia>", şi-a motivat Curtea Constituţională decizia.

În opinia primarului Laurus, „greşeala” lui Vichentie Popescu, de a se urca la volan sub influenţa alcoolului, nu este neapărat în contradicţie cu calitatea de salariat într-o instituţie publică. De aceea, Popescu va fi angajat de la 1 august a.c. pe postul de consilier personal al primarului Laurus, după cum ne-a declarat chiar acesta, vineri. Salariul net pe care îl va încasa de la Primăria Milişăuţi va fi de cel puţin 2.000 de lei, conform spuselor primarului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viceprimarul de Milişăuţi a rămas, miercuri, fără funcţie, după o condamnare, dar va fi angajat consilierul primarului, de luna viitoare.
 Vizualizări articol: 1208 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Viceprimarul de Milişăuţi a rămas, miercuri, fără funcţie, după o condamnare, dar va fi angajat consilierul primarului, de luna viitoare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei