Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 156 (7157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nouă conducere episcopală

Monseniorul Iosif Păuleț, fost decan al Decanatului de Bucovina, numit Episcop al Diacezei de Iași de către Papa Francisc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cursul zilei de 6 iulie, Papa Francisc a numit un nou episcop al Diacezei de Iași, în persoana Monseniorului Iosif Păuleț. Acesta a ocupat până acum funcțiile de decan al Decanatului de Bucovina și paroh al Parohiei ”Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, din cadrul Diacezei de Iași.

Numirea a fost făcută de către Sfântul Părinte în urma cererii de retragere a episcopului Petru Gherghel, cel care conduce Dieceza de Iaşi din anul 1978 şi care a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. În luna ianuarie a anului 2015 episcopul Petru Gherghel a înaintat o scrisoare Sfântului Părinte, prin care îşi prezenta disponibilitatea pentru a fi eliberat din oficiul de episcop al Diecezei de Iaşi, aşa cum este stabilit în canonul 401, alineatul 1, al Codului de Drept Canonic. În urma noii hotărâri, din voinţa Sfântului Părinte Papa Francisc, Excelenţa Sa Monseniorul Petru Gherghel va continua să conducă Diaceza de Iaşi ca administrator apostolic, până ce noul episcop îşi va începe misiunea, după care va fi numit episcop emerit. La publicarea numirii Monseniorului Iosif Păuleţ, Excelenţa Sa Petru Gherghel a mulțumit pentru susţinerea simţită din partea lui Dumnezeu şi a întregului popor în cei 41 de ani ai mandatului de păstor al Diecezei de Iaşi și l-a felicitat pe noul episcop numit, asigurându-l de rugăciunea şi de susţinerea sa în această misiune. "Vă îndemn şi pe voi, cucernici părinţi, persoane consacrate şi întreg poporul credincios, să îl susţineţi cu rugăciunea voastră, să-i fiţi mereu alături, ca astfel să rămânem o turmă şi un păstor spre împlinirea chemării noastre de creştini!", i-a îndemnat episcopul Petru Gherghel pe toţi credincioşii Diecezei de Iaşi. Data şi locul consacrării episcopale a Monseniorului Iosif Păuleţ vor fi stabilite ulterior. Monseniorul Păuleţ va fi astfel al şaptelea episcop al Diecezei de Iaşi, care a fost înfiinţată canonic în anul 1884.

 

Monseniorul Iosif Păuleț, cunoscut pentru activitatea sa bogată în cadrul Diacezei de Iași

Monseniorul Iosif Păuleţ s-a născut la 17 octombrie 1954, în localitatea Tămăşeni din judeţul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase în anul 1969, la Tămăşeni, Şcoala de Cantori în anul 1973, la Iaşi, şi Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi în anul 1979, cu echivalentul Bacalaureatului în Teologie Pastorală. El a fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iaşi, de către Excelenţa Sa Monseniorul Iakob Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia. Activitatea pastorală a început-o ca preot vicar timp de un an la Oțeleni, începând cu 1 august 1979, după care a păstorit enoriașii din localitățile Pildești, Iugani, fiind și preot vicar la Roman, în prima parte a anului 1983.

A împlinit apoi timp de patru ani misiunea de părinte paroh la Schineni și aceeași funcție până în septembrie 1991 la Cireșoaia, după care a devenit director spiritual la Seminarul Mare din Iași timp de trei ani și apoi director spiritual al Seminarului Mic din Bacău, până la data de 1 martie 1996. A fost apoi părinte paroh la Onești şi decan al Decanatului de Trotuş, iar începând cu 1 septembrie 2010 a fost numit paroh de Suceava și apoi decan al Decanatului de Bucovina, care cuprinde 14 parohii, din care una este în municipiul Botoşani, iar celelalte 13 sunt în judeţul Suceava. Începând cu data de 1 ianuarie 2016 Monseniorul Iosif Păuleţ face parte şi din componenţa Consiliului Prezbiteral, fiind membru de drept, dar şi din cea a Consiliului Consultanţilor din Dieceza de Iaşi, pentru mandatul 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2020.

 

Diaceza Romano-Catolică de Iași cuprinde peste 200.000 de credincioși

Dieceza Romano-Catolică de Iaşi se întinde pe o suprafaţă de 46.378 de kilometri pătrați începânddin nord-estul României, pe cuprinsul a opt judeţe: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi și Vrancea, cu o populaţie de 4.359.762 de locuitori, dintre care 4,6% sunt catolici. Numărul credincioşilor romano-catolici din această dieceză este de 206.675, cuprinzând 69.807 familii. Structura ei administrativă internă este alcătuită din 10 decanate, incluzând 157 de parohii, între care 145 sunt administrate de clerul diecezan, 12 dintre ele fiind administrate de preoţii călugări. Pe cuprinsul diecezei sunt 244 de locaşuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 de centre educative. În cadrul Diecezei de Iaşi activează 304 preoţi diecezani, 128 de preoţi călugări, din care 86 sunt preoţi franciscani, iar 42 sunt preoţi din alte congregaţii. În afara diecezei activează 98 de preoţi diecezani, fiind prezente 56 de congregaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monseniorul Iosif Păuleț, fost decan al Decanatului de Bucovina, numit Episcop al Diacezei de Iași de către Papa Francisc.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Monseniorul Iosif Păuleț, fost decan al Decanatului de Bucovina, numit Episcop al Diacezei de Iași de către Papa Francisc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei