Un turist din Iași aflat în vacanță la Vatra Dornei a ajuns în weekend la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, după ce a fost mușcat de gambă de un șarpe, în zona unui izvor. El a fost direcționat inițial către Spitalul Municipal Vatra Dornei pentru primele îngrijiri medicale, apoi a fost adus la Suceava pentru administrarea serului antiviperin. În ultimele trei săptămâni este a treia persoană care are ajunge la UPU Suceava cu plagă mușcată de șarpe, după un tânăr din Berchișești și un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Vatra Dornei. Pacienților le-a fost toaletată plaga mușcată de șarpe și le-a fost administrat ser antiviperin, apoi au plecat la domiciliu.
În weekendul care tocmai s-a încheiat au apelat la ajutorul medicilor din UPU Suceava și 18 persoane mușcate de căpușe.
Mușcătura de căpușe în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave. Riscul de infecție este mai mic dacă insecta este detectată și îndepărtată imediat.
În cazul în care sunt detectate căpușe fixate de piele, persoana respectivă trebuie să se adreseze unui cadru medical pentru extragere și curățarea plăgii. La camerele de gardă ale spitalelor se aplică protocolul de profilaxie post mușcătură de căpușă.
Managerul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că având în vedere numărul mare de astfel de cazuri înregistrate în ultimul timp, va solicita personalului de la UPU să întrebe pacienții și să înregistreze și locul în care s-a petrecut evenimentul pentru ca atunci când sunt mai multe situații înregistrate în aceeași locație să poată fi anunțate autoritățile locale, ca să ia măsuri de dezinsecție. Același lucru este valabil și în cazul mușcăturilor de șarpe și de câine.