Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 150 (7151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nenorocire

Inevitabilul s-a produs: un şofer beat turtă a accidentat mortal o femeie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marea problemă așoferilor care se urcă băuți la volan, pe care poliţia suceveană o reflectează aproape zilnic, echipajeledin trafic depistând uneori şi câte 2-3 şoferi pericol public la zi, a dus, inevitabil am spune, la o nouă tragedie pe şoselele judeţului. Vineri noapte, un şofer aflat în stare avansată de ebrietate a accidentat o femeie din Vatra Dornei, care a decedat după câteva ore, din cauza gravelor leziuni suferite.

Din cercetările preliminare ale poliţiştilor rezultă că vineri, în jurul orei 22.00, pe strada Uniri din municipiul Vatra Dornei, Florinel Popa, în vârstă de 44 de ani, din comuna Dorna Arini, aflat la volanul unui VW, a accidentat-o pe Viorica P., în vârstă de 67 de ani, localnică, care s-a angajat în traversarea străzii prin imediata apropiere a unei treceri de pietoni. Femeia a ajuns în stare gravă la spitalul din Vatra Dornei, unde a decedat, aproximativ trei ore mai târziu. Conducătorul auto a fost testat cu aparat etilotest, rezultând o concentraţie alcoolică de 1,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Această alcoolemie înseamnă, în mod normal, o concentraţie de 3 la mie în sânge. Cu alte cuvinte, bărbatul era într-o stare vecină cu coma alcoolică.

 

Şoferul era cu sticla de bere după el

Conform unor surse judiciare, femeia a ieşit din bloc şi a mers spre stradă pe scările de acces, care duc foarte aproape de trecerea de pietoni. Practic, având în vedere cum s-a produs nenorocirea, femeia nu putea traversa la mai mult de un metru de locul marcat, ceea ce, din punctul nostru de vedere, poate fi asimilat aproape cu o traversare regulamentară. Locul exact prin care a trecut femeia urmează a fi stabilit pe parcursul anchetei, iar dacă va fi cazul va fi realizată şi o expertiză de specialitate. 

Şoferul, care a venit din stânga femeii şi a provocat nenorocirea, ar fi trebui să circule în mod normal cu 30 de km/h, având în vedere indicatorul de trecere de pietoni. Şoferul avea în maşină, pe locul din faţă, o sticlă de bere, au mai constatat poliţiştii. 

 

Judecătorii au respins arestarea preventivă şi au impus doar arestul la domiciliu

Anchetatorii de la Poliţia municipiului Vatra Dornei au emis, vineri noapte, pe numele şoferului ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sâmbătă, poliţiştii şi procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au solicitat Judecătoriei Vatra Dornei emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Judecătorii au respins însă propunerea şi au considerat că este suficientă măsura arestului la domiciliu. Individul nu are voie să-şi părăsească domiciliul, de supravegherea sa urmând a răspunde Poliţia Vatra Dornei - Biroul de Investigaţii Criminale- Compartimentul supravegheri judiciare.

Este probabil ca procurorul să conteste această decizie şi să facă apel, la Tribunalul Suceava, decizia magistraţilor dorneni nefiind definitivă.

 

Poliţiştii bagă şoferii băuţi unul după altul în arest câte 24 de ore. Codul Penal nu este însă suficient de ferm faţă de aceştia

Poliţiştii dorneni tocmai ce prinseseră, cu o zi înainte, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Coşna, la volanul unei maşini, cu o alcoolemie de 1,49 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Individul avea şi permisul reţinut, tot pentru infracţiuni rutiere.

Din păcate, nu toţi şoferii pericol public pot fi opriţi la timp.

Conducerea poliţiei judeţene a demarat, din luna februarie, un amplu program de reducere a accidentelor rutiere prin măsuri de reţinere în arest a şoferilor pericol public, care nu au permise de conducere ori se urcă băuţi la volan. De atunci au fost reţinuţi pentru 24 de ore în jur de 60 de conducători auto. Se remarcă şi faptul că şoferii băuţi au alcoolemii parcă tot mai mari: concentraţii de 1,30-1,50 mg/l alcool pur în aerul expirat (adică spre 3 la mie în sânge) sunt tot mai frecvente.  

Acest program de reţinere în arest a şoferilor băuţi este cu siguranţă unul de bun augur, care trebuie continuat, însă o analiză mai detaliată arată că de multe ori şoferii băuţi care se aleg cu dosare penale scapă destul de uşor ulterior.

 

Şoferii băuţi îşi recunosc vina în faţa procurorului şi scapă adesea uşor

Poliţiştii au nenumărate exemple de şoferi băuţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei direct cu procurorul de caz, scăpând cu pedepse uşoare, cu suspendare sau cu amânarea aplicării pedepsei. Prin aceste acorduri de recunoaştere, inculpatul ocheşte de obicei doi iepuri: scurtează mult ancheta şi perioada în care nu are drept de a conduce şi, doi, nu i se mai anulează permisul de conducere.

 

Propunerea unui ofiţer de poliţie sucevean: confiscarea pe loc a maşinii şoferului băut 

Referitor la aceste aspecte, comisarul Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava, a subliniat că în opinia sa şi a multora dintre colegi, Codul Rutier actual este prea blând cu şoferii băuţi şi le lasă portiţe de scăpare:

„Vechiul cod era mai sever şi nu punea în discuţie ca un şofer cu dosar penal pentru consum de alcool să scape fără anularea permisului de conducere. Din păcate, sunt nenumărate exemple de şoferi care au scăpat cu pedepse uşoare, şi-au recuperat permisul după trei-patru luni de la comiterea faptei, şi au recidivat”, a subliniat comisarul.

El a precizat că a înaintat, prin CNP, o propunere la ministerul de resort, pentru a se face demersuri în vederea înăspririi legislaţiei faţă de şoferii băuţi.

Una dintre propunerile cele mai interesante este ca maşina condusă de un şofer băut să fie confiscată pe loc şi însoţită de o amendă mare, pe care cel în cauză să fie nevoit să o plătească pentru recuperarea vehiculului. Asta pe lângă dosarul penal. În momentul de faţă, şoferul care se alege cu dosar penal pentru consum de alcool nu primeşte şi amendă, regula fiind că nu se sancţionează de două ori o abatere. Probabil că în cazul consumului de alcool la volan ar trebui să fie o excepţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inevitabilul s-a produs: un şofer beat turtă a accidentat mortal o femeie.
 Vizualizări articol: 3554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Inevitabilul s-a produs: un şofer beat turtă a accidentat mortal o femeie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei