Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 143 (7144)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verificări

ITM Suceava va monitoriza dacă angajatorii respectă măsurile de protecţie a salariaţilor în zilele caniculare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va monitoriza modul în care angajatorii din judeţ respectă măsurile ce trebuiesc aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecţia salariaţilor. Şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a explicat că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, ce depăşesc +37 grade Celsius, sau temperaturi care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

Romeo Butnariu a explicat că printre aceste măsuri se numără reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale adecvate, respectiv câte 2-4 litri de persoană pe schimb, precum şi asigurarea de duşuri şi a echipamentului individual de protecţia. El a adăugat că în situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, alte măsuri, respectiv reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, până la ora 11:00 şi după ora 17:00, sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

„Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. De reţinut ar fi faptul că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă”, a declarat şeful ITM Suceava. El a spus că în acelaşi timp se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.

Romeo Butnariu a mai declarat că angajatori au obligaţia de a lua şi o serie de măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate extreme, prin asigurarea examenului medical la angajare, precum şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate, dar şi prin asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate extreme. El a mai declarat că sancţiunile contravenţionale prevăzute de prevederile legale sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ITM Suceava va monitoriza dacă angajatorii respectă măsurile de protecţie a salariaţilor în zilele caniculare.
 Vizualizări articol: 2378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ITM Suceava va monitoriza dacă angajatorii respectă măsurile de protecţie a salariaţilor în zilele caniculare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei