Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 142 (7143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Poveste fără sfârşit

Ameninţări cu moartea şi culturi distruse la Hănţeşti, pe terenurile cultivate şi administrate de o firmă din Republica Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ilie Tipa, personajul implicat în mai multe scandaluri legate de terenurile şi culturile agricole, revine în forţă în atenţia publică. Reprezentantul unei firme din Republica Moldova, care are în arendă circa 200 de hectare de teren în comuna Hănţeşti, a înaintat plângeri împotriva lui Ilie Tipa, pe care îl acuză de comiterea mai multor fapte.

Totul a plecat de la gestionarea terenurilor agricole din această comună, iar istoricul scandalurilor a început acum câţiva ani. În 2016, poliţia şi parchetul erau sesizate de către SC Euroagripies SRL Iaşi, firmă administrată de un italian, că un fermier din Siminicea, recte Ilie Tipa, a recoltat abuziv cultura, deşi ei au contracte de arendă pe terenuri.

Combinele firmei din Siminicea, Agricola Tips SRL, au recoltat cultura de pe cele 85 de hectare, în ciuda opoziţiei câtorva dintre proprietari, iar plângerile înaintate la vremea respectivă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava stau şi acum nesoluţionate.

 

Poliţia a refuzat să dea număr de înregistrare unei cereri depuse de păgubiţi

În lipsa unor acţiuni ferme ale autorităţilor statului, Ilie Tipa îşi permite luxul de a continua să facă ceea ce ştie mai bine: să intre pe terenurile altora şi să le distrugă culturile.

Pavel Ciobanu, reprezentantul SC Cereale ACS SRL, devenită între timp SC Detaxmin SRL, este cel care se ocupă la Hănţeşti de gestionarea celor aproximativ 200 de hectare de teren luate în arendă de la localnici. Numai că activitatea firmei este perturbată constant de către Ilie Tipa şi oamenii acestuia.

În primăvara şi vara acestui an au fost deja două situaţii în care terenurile cultivate de SC Detaxmin SRL au fost încălcate de utilajele trimise de Ilie Tipa.

„La data de 15.06.2019, pe tarlaua Pleşa-Arini aparţinând firmei noastre, prin contractele de arendă încheiate anul curent, a intrat cu discurile şi a distrus cultura de floarea-soarelui pe o suprafaţă de 2,27 hectare, prejudiciul material urmând a fi stabilit de o comisie de specialitate. Conform legislaţiei în vigoare, cerem să se ia măsuri împotriva numitului Ilie Tipa, deoarece faptele comise de acesta au caracter repetitiv”, se arată în plângerea prealabilă depusă de Pavel Ciobanu la Poliţia Hănţeşti.

Şi de parcă nu era suficient că li s-au distrus culturile agricole, reprezentanţii SC Detaxmin SRL se confruntă şi cu lipsa de reacţie a poliţiştilor, care nu au catadicsit să dea un număr de înregistrare la cererea depusă ieri. Poate că la Poliţia Hănţeşti există alte reguli faţă de cele care ar trebui să guverneze de drept într-un stat funcţional.

 

Pavel Ciobanu: „Sunt ameninţat cu moartea prin tăiere sau decapitare”

Pavel Ciobanu a explicat că „agresiunea” asupra terenului agricol este dublată şi de ameninţări directe.

„De câteva săptămâni sunt ameninţat continuu, atât verbal, cât şi telefonic, de către numitul Tipa Ilie, domiciliat pe raza comunei Siminicea. Susnumitul mă urmăreşte şi mă ameninţă verbal ori de câte ori are ocazia. Ameninţările la adresa mea sunt dure, întrecând orice măsură, începând cu promisiunea de a-mi rupe mâinile şi picioarele şi terminând cu moartea prin tăiere sau decapitare. De nenumărate ori sunt sunat de pe diferite numere de telefon la ore târzii din noapte şi ameninţat cu moartea atât eu, cât şi familia mea”, a relatat Pavel Ciobanu.

Deşi a depus plângerea la Poliţia Siminicea încă din septembrie anul trecut, lucrurile nu s-au mişcat deloc, iar dosarul probabil că are praf de un deget pe unde o fi aruncat. Asta în ciuda faptului că Pavel Ciobanu a indicat şi numerele de telefon de la care era sunat, iar unul dintre acestea este valid şi în ziua de azi.

 

Primarul din Hănţeşti le dă dreptate moldovenilor

Potrivit lui Daniel Olariu, primarul comunei Hănţeşti, dreptatea ar fi de partea moldovenilor. Suprafaţa de 2,27 hectare de teren distrusă de utilajele lui Ilie Tipa se află pe tarlaua Pleşa-Arini, care este arendată de localnici către SC Detaxmin SRL.

Potrivit şefului administraţiei locale din Hănţeşti, în conformitate cu ceea ce este declarat la APIA în vederea obţinerii subvenţiilor, SC Agrosim LRM SRL, administrator Mădălin Stredie, deţine 33,76 ha, SC Agricol Tips SRL, administrator Dorin Stredie, deţine 19,61 ha, iar SC Detaxmin SRL, administrator Alexandru Rusnac, are încheiate contracte de arendă pentru circa 200 ha.

Trebuie menţionat că Ilie Tipa este reprezentantul celor două firme cu sediul în Botoşani, respectiv SC Agrosim LRM SRL şi SC Agricol Tips SRL, firme administrate de rude ale primarului din Cristineşti, Marinel Stredie, care a avut mai multe dosare penale, din care a scăpat basma curată din varii motive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ameninţări cu moartea şi culturi distruse la Hănţeşti, pe terenurile cultivate şi administrate de o firmă din Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 4278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ameninţări cu moartea şi culturi distruse la Hănţeşti, pe terenurile cultivate şi administrate de o firmă din Republica Moldova5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei