Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 134 (7135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără suspiciuni

Dosarul morţii lui Ioan Beşa, asasinul poliţistului Sorin Vezeteu, clasat definitiv cu verdictul sinucidere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moartea lui Ionel Marcel Lepa, ucigaşul poliţistului din Timiş, găsit spânzurat în grupul sanitar al celulei în care stătea singur, la penitenciarul din Timişoara, nu putea să nu readucă în actualitate şi cazul ucigaşului Ioan Beşa, tânărul în vârstă de 23 de ani, din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, care, în vara anului 2017, l-a ucis pe poliţistul Sorin Vezeteu, cu zeci de lovituri de cuţit, pe peronul Gării Suceava (Burdujeni). Sunt practic cele mai crunte fapte comise în trecutul recent asupra unor poliţişti, iar Beşa, la fel ca Lepa, a fost găsit spânzurat în celula în care fusese transferat, în Penitenciarul Botoşani, la aproximativ două luni de la comiterea odiosului omor. Se întâmpla în septembrie 2017, iar între timp dosarul morţii lui Beşa a fost clasat, mai întâi de procurorul de caz, iar mai recent şi de către judecătorii care au analizat contestaţia depusă de Melania Beşa, mama lui Ioan Beşa.

 

A vrut să ucidă un poliţist şi a atacat pe un peron plin de oameni

În seara zilei de 20 iulie 2017, Ioan Beşa l-a atacat cu o ferocitate ieşită din comun pe poliţistul Sorin Vezeteu, care era de serviciu în Gara Burdujeni. Era în jurul orei 20.00, când pe peron erau zeci de oameni, astfel că nimeni nu putea anticipa atacul criminal.

Luat prin surprindere şi înjunghiat din spate, Sorin Vezeteu a încercat să se apere, însă a căzut sub ploaia de lovituri de cuţit. Peste 40 de lovituri de cuţit au fost găsite pe trupul poliţistului ucis. Ioan Beşa nu a părut să regrete în nici un moment ce a făcut şi a declarat ori de câte ori a avut ocazia că a vrut să ucidă un poliţist pentru că a fost închis în Spania. El nu avusese nimic personal cu Sorin Vezeteu, ci doar a vrut să ucidă un poliţist. Şi în cazul de la Timiş asasinul nu a avut nimic personal cu poliţistul respectiv, însă acolo nu a fost vorba de ceva premeditat, ca în cazul de la Suceava.  

 

S-a spânzurat imediat ce a fost mutat din arestul de la Suceava în Penitenciarul Botoşani

Imediat după omor, Ioan Beşa a fost închis în arestul de la Suceava al poliţiei judeţene. Cât a stat la Suceava, Beşa s-a remarcat mai mult prin reclamaţii prin care se declara nemulţumit de condiţiile de detenţie. Acesta a reclamat şi că a fost bătut.

La mijlocul lui septembrie 2017, deci la aproximativ două luni de la crimă, Ioan Beşa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru ultraj la infracţiunea de omor calificat. Conform Codului Penal, el risca până la 37 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Aşa cum se procedează de regulă, după trimiterea în judecată, inculpatul este transferat din arestul preventiv într-un penitenciar, cel de la Botoşani în cazul lui Ioan Beşa. Abia transferat la Botoşani, în seara zilei de 26 septembrie 2017, în timp ce se afla singur într-o celulă a penitenciarului, fiind în perioada de carantină, Ioan Beşa a fost găsit spânzurat, la apelul de seară. Ioan Beşa s-ar fi sinucis cu o sfoară improvizată, pe care şi-a petrecut-o în jurul gâtului şi apoi în jurul picioarelor. Beşa ar fi tras puternic de picioare şi s-ar fi sugrumat, o metodă de sinucidere care denotă multă ferocitate. Sfoara ar fi fost improvizată din bucăţi de haine şi dintr-o bucată din cureaua unei genţi.

 

Parcursul dosarului morţii lui Ioan Beşa

Dosarul morţii lui Beşa a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Procurorul criminalist a avut la dispoziţie mai multe mijloace de probă, de la ce s-a găsit în celulă şi până la rezultatele autopsiei. Concluzia acestuia a fost că este vorba de sinucidere, iar în octombrie 2018 a fost dată soluţie de clasare privind omor sau altă faptă cu violenţă.

Mama lui Beşa a contestat decizia procurorului la Tribunalul Botoşani, uzând de acest drept pe care îl avea. Recent, pe 2 mai a.c., judecătorii de la Tribunalul Botoşani au respins ca nefondată contestaţia Melaniei Beşa şi au menţinut ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, decizia fiind definitivă.

 

Mama lui Beşa nu renunţă la luptă. Ce a povestit despre fiul ei

Melania Beşa nu s-a împăcat nici acum cu ideea că fiul ei s-ar fi sinucis şi susţine că a fost vorba de o crimă în toată regula. Femeia spune că nu va renunţa nici măcar acum, mai având la dispoziţie o cale de atac extraordinară.

În noiembrie 2017, reporterii Monitorului de Suceava au fost căutaţi de Melania Beşa, care a spus atunci mai multe detalii despre viaţa fiului ei şi despre ce crede ea referitor la crima asupra poliţistului şi la ce a urmat în Penitenciarul Botoşani.  

Ioan Beşa a fost plecat în Spania dinainte de a împlini 18 ani. A petrecut în jur de cinci ani în Spania, interval în care a şi fost închis timp de doi ani, pentru o faptă cu violenţă. Din acea perioadă în care a stat închis în Spania, Beşa a adunat o ură foarte mare faţă de poliţişti, ne-a spus femeia. „Spre sfârşitul lunii mai (n.r. - 2017) a venit acasă, la Mironu, m-am trezit cu el la poartă, la o bucată de noapte. S-a purtat foarte frumos cu mine, însă nu prea a vrut să-mi povestească multe. Mi-a spus doar că în închisoare a fost umilit şi chinuit. După trei săptămâni, într-o seară, a primit un telefon şi a plecat fără să-mi spună nimic. L-am sunat de nenumărate ori, i-am trimis mesaje, însă nu mi-a răspuns niciodată la nici unul. Nu am mai ştiu nimic de el până în ziua de 20 iulie, când a comis acea oribilă faptă pe care o regret enorm, atât pentru poliţist şi familia lui, cât şi pentru fiul meu”, ne-a spus femeia.

Melania Beşa a pus crima comisă de fiul său pe seama consumului de droguri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul morţii lui Ioan Beşa, asasinul poliţistului Sorin Vezeteu, clasat definitiv cu verdictul sinucidere.
 Vizualizări articol: 4443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dosarul morţii lui Ioan Beşa, asasinul poliţistului Sorin Vezeteu, clasat definitiv cu verdictul sinucidere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei