Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 133 (7134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manifestare cu greutate

Nume sonore la cea de a 12-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ediţia din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni va avea loc sâmbătă, pe 15 iunie. Ajuns la al 12-lea an de existenţă, festivalul este într-o continuă dezvoltare, iar numărul personalităţilor prezente creşte permanent.

În acest an, în premieră, vor fi prezenţi şi oaspeţi din Belgia şi Franţa, care se vor alătura altor nume cu greutate din mediul academic şi cultural al României, Moldovei sau Ucrainei.

Secretarul Academiei Regale a Belgiei, scriitorul Jacques de Decker, este unul dintre invitaţii surpriză din acest an, la fel ca şi profesorul francez Serge Fauchereau, un fin cunoscător al culturii româneşti (exeget al lui Lucian Blaga şi al lui Tristan Tzara).

Academia Română va avea reprezentare masivă la Dumbrăveni, unde vor ajunge preşedintele acestui for, academicianul Ioan-Aurel Pop, vicepreşedintele Victor Voicu, dar şi fostul preşedinte, academicianul Eugen Simion. Şi alţi academicieni, cum ar fi Maia Simionescu, Nicolae Breban sau Mircea Martin, au răspuns invitaţiei organizatorilor.

Ca în fiecare an, la Dumbrăveni vor ajunge academicianul Mihai Cimpoi, din Republica Moldova, şi academicianul Vasile Tărâţanu, de la Cernăuţi. Printre oaspeţii din Moldova se mai numără Vasile Bahnaru, fost director al Institutului Filologic din cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, precum şi Nina Corcinschi, actualul director al acestui for. Tot de peste Prut vor ajunge Vitali Ştirbu, inspector şcolar în Raionul Edineţ, şi epigramistul Gheorghe Bâlici.

Lista invitaţilor din acest an îi mai cuprinde pe Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii, pe Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, pe conferenţiarul universitar Mireille-Carmen Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Camelia Botezatu, managerul Editurii Paideia, dar şi Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Ediţia din acest an va avea şi o parte artistică, asigurată de naistul Nicolae Voiculeţ.

Manifestările de pe 15 iunie vor debuta la ora 9.00, când vor fi dezvelite trei busturi în parcul din Dumbrăveni, ale marelui om politic Mihail Kogălniceanu, precum şi ale academicienilor Mihai Cimpoi şi Eugen Simion.

Cu acest prilej, academicianul Eugen Simion va lansa trei cărţi, respectiv „Convorbiri cu Petru Dumitriu”, „În ariergarda avangardei” şi „Moartea lui Mercuţio”. La ediţia din acest an va fi prezentat şi un manual de limba română, din 1921, în care se menţionează că poetul nostru naţional Mihai Eminescu s-a născut la Dumbrăveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nume sonore la cea de a 12-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 1346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nume sonore la cea de a 12-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei