Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 132 (7133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Evul Mediu

Sătenii unui cătun de munte, condamnaţi să „înoate” prin noroi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sătenii unui cătun din comuna Brodina sunt condamnaţi să trăiască în Evul Mediu în plină epocă a tehnologiei. Chiar dacă au telefoane mobile inteligente care le permit să se conecteze la informaţii în timp real, oamenii din Cununschi nu au un drum accesibil spre propriile case.

Deşi acest lucru pare de necrezut, lucrurile sunt cât se poate de reale, iar noroiul de pe drumul respectiv face imposibilă circulaţia auto, iar pentru cei care au de rezolvat diferite probleme singura soluţie este să încalţe cizmele de cauciuc şi să-şi facă un pic de curaj.

Ieri, de Înălţarea Domnului, preotul care oficiază slujbele religioase la Cununschi a ajuns la biserica din sat cu mare greutate şi doar puţin a lipsit ca acesta să nu se întoarcă din drum.

Sătenii din Cununschi sunt de-a dreptul disperaţi şi spun că deşi i-au expus primarului din Brodina problema de mai multe ori, lucrurile au rămas exact la fel ca înainte.

„Nu se poate aşa ceva. De ani de zile suntem amăgiţi cu promisiuni care nu mai sunt puse în practică niciodată. Suntem şi noi plătitori de taxe şi impozite şi avem aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi locuitori ai comunei Brodina”, au spus sătenii din Cununschi.

Codrin Ilaş-Rusu, primarul comunei Brodina, este la curent cu situaţia drumului respectiv, dar spune cu seninătate că „nu este singurul de acest fel”.

Mai mult, şeful administraţiei locale din Brodina le-a transmis oamenilor din Cununschi să nu-şi facă prea multe iluzii că vor avea un drum civilizat într-un viitor apropiat.

„Costurile pentru balastare sunt foarte mari, iar la prima ploaie ar spăla tot pietrişul. La cât a plouat anul acesta, oricum nu se poate interveni. Când vremea ne va permite, în anumite zone vom încerca să punem ceva balast”, a arătat Codruţ Ilaş-Rusu.

Primarul a mai menţionat că efortul modernizării acestui drum ar fi prea mare şi asta pentru că în Cununschi mai locuiesc acum doar aproximativ 15 persoane dintr-un total de 60, restul fiind plecate la muncă în străinătate sau în alte părţi.

 

În semn de protest, acum doi ani oamenii au refăcut singuri acest drum

Situaţia drumului de la Cununschi este una veche şi cunoscută de toţi cei care s-au perindat la conducerea comunei Brodina, fără ca nimeni să ia taurul de coarne.

Exasperaţi de această pasivitate a autorităţilor locale, în urmă cu doi ani oamenii din Cununschi s-au mobilizat şi au reuşit să refacă drumul cu forţe proprii.

„Locuitorii acestui sat au crezut până în acest moment că promisiunile făcute înainte de alegerile locale se vor lăsa cu fapte ... din păcate, au rămas doar promisiuni. Cu siguranţă dacă s-ar fi intervenit la timp cu câteva utilaje nu s-ar fi ajuns aici. Aceşti oameni au lăsat tot ce au avut de făcut şi o zi întreagă au lucrat pentru a face posibil un drum de acces spre casă. Probabil nu se vor lua măsuri nici acum şi după ceva timp drumul va redeveni impracticabil... dar ăsta e primul pas, vom face demersurile necesare pentru ca şi cei de la Consiliul Județean Suceava să ştie de situaţia noastră”, a fost mesajul locuitorilor din Cununschi de acum doi ani.

Se pare însă că nimic nu-i poate mişca pe cei care conduc Primăria Brodina, iar după ultimele declaraţii ale primarului nimic notabil nu se va întâmpla în următoarea perioadă.

Singura soluţie a sătenilor din Cununschi este aceea de a merg cu cizme de cauciuc prin noroiul până aproape de genunchi, asta dacă nu vor opta pentru cumpărarea vreunui TAF.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sătenii unui cătun de munte, condamnaţi să „înoate” prin noroi.
 Vizualizări articol: 1960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sătenii unui cătun de munte, condamnaţi să „înoate” prin noroi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei