Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava le-a solicitat tuturor medicilor de familie din județ reevaluarea necesarului de vaccin HPV, împotriva cancerului de col uterin, pentru vaccinarea fetelor care se încadrează în grupa de vârstă 11-14 ani, informează instituția, printr-un comunicat de presă. Termenul pentru centralizarea necesarului de vaccin este 14 iunie a.c.. Consilierul Bianca Bighiu, de la Compartimentul de relații cu publicul, din cadrul DSP, a precizat că vaccinarea se va face numai la cerere și cu acordul părinților, cu un produs vaccinal superior, care asigură protecție împotriva a nouă tulpini de HPV.
Conform Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”, http://www.cdt-babes.ro/articole/cancerul_de_col_uterin_prevenire_vaccinare.php, vaccinarea se face în scop profilactic, adică vaccinul este folosit în prevenirea infecției. „Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută. De asemenea, nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.
Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală”, subliniază specialiștii Centrului „Victor Babeș”.
Datorită unei campanii susținute de vaccinare pe care autoritățile din Australia o desfășoară din 2007 la adolescente și din 2013 și la băieți, în această țară s-a ajuns la reducerea până la 77% a cazurilor de diagnostic cu tipurile de HPV care determină apariția cancerului cervical. Acum, Australia are una dintre cele mai scăzute rate de îmbolnăvire și mortalitate din cauza HPV din lume și este prognozată eradicarea bolii în curând. Se apreciază că până în anul 2023 doar 4 femei din 100.000 vor mai fi afectate de cancer de col uterin din cauza HPV.
În țara noastră vaccinarea nu a avut succes. La Suceava, în anii trecuți solicitările de vaccinare au fost foarte mici, în anul 2017 la DSP s-au înregistrat două cereri, iar în anul 2018 au fost 15 solicitări care nu au putut fi onorate din cauza lipsei vaccinului. Acum, Ministerul Sănătății a anunțat că este în curs de a achiziționa vaccinul.