Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 127 (7128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Mesager

Preotul sucevean Anton Bişoc, în vârstă de 98 de ani, cel mai bătrân din Diaceza de Iaşi, i-a oferit Papei Francisc o lumânare aprinsă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul sucevean Anton Bişoc, în vârstă de 98 de ani, din satul Voievodeasa, comuna Sucevița, cel mai bătrân preot din Diaceza de Iaşi, i-a oferit Papei Francisc, sâmbătă, 1 iunie, la Iaşi, o lumânare aprinsă. Părintele Anton Bişoc a petrecut 70 de ani ca slujitor al lui Dumnezeu şi a dorit să fie prezent la vizita Papei Francisc în capitala Moldovei. Şeful statului Vatican a primit lumânarea aprinsă din mâinile părintelui Anton Bişoc şi de la cel mai tânăr diacon din Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, Ricardo Dominic Baciu, din Roman (care va fi sfinţit ca preot pe 24 iunie), „simbolizând trecutul şi viitorul în slujirea bisericescă”, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. Papa Francisc s-a întâlnit aici şi cu bătrâni şi cu bolnavi, pe care i-a binecuvântat, şi s-a închinat la relicvele Sfântului Anton Durcovici. PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, a spus că alegerea celor doi mesageri nu a fost întâmplătoare, „ci s-a dorit a fi un semn al transmiterii credinţei de la cei vârstnici către tineri”.

 

Papa Francisc s-a închinat la Icoana Maicii Domnului de la Cacica, adusă special la Iaşi

După ce a primit lumânarea aprinsă din partea celor doi mesageri, Papa Francisc a ieşit din catedrală şi a binecuvântat statuia lui Iisus Înviat, realizată din marmură de către artistul ieşean Constantin Crengăniş, achiziţionată ulterior de către Primărie şi donată episcopiei. Lângă statuie se află şi o bornă de unde se va putea pleca în pelerinaj spre Santiago De Compostella. Pentru acest moment special, la Iaşi a fost adusă icoana făcătoare de minuni de la Cacica, „Madona Neagră”, cu o istorie de peste 200 de ani, icoană la care s-a închinat şi Papa Francisc. Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică, şi anume „Madona Neagră“ (Czarna Madonna) de la Czestochowa, din Polonia. Aceasta a fost adusă pentru prima dată la Cacica în urmă cu aproximativ 210 ani, odată cu polonezii care s-au stabilit în zonă pentru a exploata zăcămintele de sare descoperite acolo. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi au spus că „în amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, nou-veniţii au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul sanctuarul marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiţilor din Stanislawow, sudul Polo­niei, ca mai apoi să fie aşezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact la 16 octombrie 1904, este sfinţită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe <Madona Neagră> este aşezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumuseţea ei pe orice pelerin imediat după păşirea pragului bisericii“.

 

Papa Francisc a primit o copie după icoana Maicii Domnului de la  Cacica

Papa Francisc a primit în dar, la Iaşi, o copie după icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica, darul fiindu-i înmânat Papei de către episcopul Episcopiei Româno-Catolice de Iaşi, PS Petru Gherghel. „Primiţi, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, acest act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte şi prinos de recunoştinţă! Din inimă vă mulţumim, Sfinte Părinte Papa Francisc! Bine aţi venit la noi acasă!", a spus episcopul Petru Gherghel.

 

Papa Francisc: „Voi sunteți comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranță, pe care o putem oferi Mamei”

Papa Francisc i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Iaşi, le-a mulțumit pentru prezență, le-a vorbit în discursul său de poetul Mihai Eminescu şi despre românii de peste Prut, i-a încurajat să nu renunțe să lupte pentru unitatea familiei, pentru tradiții, să nu-şi piardă rădăcinile şi să reziste în credință orice s-ar întâmpla. „România este <grădina Maicii Domnului>, şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranțele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranță, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii”, a spus Suveranul Pontif.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul sucevean Anton Bişoc, în vârstă de 98 de ani, cel mai bătrân din Diaceza de Iaşi, i-a oferit Papei Francisc o lumânare aprinsă.
 Vizualizări articol: 2452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Preotul sucevean Anton Bişoc, în vârstă de 98 de ani, cel mai bătrân din Diaceza de Iaşi, i-a oferit Papei Francisc o lumânare aprinsă4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei