Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 125 (7126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În lotul naţional

Paul Rebenciuc şi David Turturean continuă seria succeselor cu o nouă calificare la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seria performanţelor remarcabile bifate de elevii Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava - Paul Rebenciuc (clasa a XI-a) şi David Corneliu Turturean (clasa a X-a) – continuă cu o nouă calificare la etapa internaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică din Balaton, Ungaria. Competiţia se va desfăşura în luna august.

Cei doi ştefanişti se pregătesc la cercul de astronomie din cadrul Palatului Copiilor Suceava cu prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică la Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar la disciplina fizică sunt îndrumaţi, la clasă, de prof. Sorin Golda. Colaborarea celor doi profesori a fost una deosebit de rodnică de-a lungul anilor, tandemul în pregătirea elevilor pasionaţi de acest domeniu aducând judeţului nostru şi României numeroase distincţii notabile.

Pentru Paul şi David este a patra calificare consecutivă la competiţii de rang internaţional, după cele din 2016, 2017 şi 2018, rezultatele valoroase ale adolescenţilor confirmându-se an de an.

„Spre bucuria noastră, Paul a obţinut cel mai mare punctaj, la egalitate cu elevul Robert Paşcalău de la CN <Mircea cel Bătrân> din Constanţa, iar următorul punctaj l-a avut David Turturean. Din fericire, atât Paul, cât şi David, s-au calificat în echipa I a României, iar toate cheltuielile privind participarea la internaţionala din Ungaria sunt suportate de Ministerul Educaţiei. Facem precizarea că datorită rezultatelor remarcabile obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale de astronomie din anii trecuţi, România are dreptul să participe cu două echipe în Ungaria. Fiecare echipă este formată din câte 5 elevi”, a arătat prof. dr. Petru Crăciun.

 

Selecţia loturilor s-a desfăşurat la Voroneţ

Cei mai buni elevi din ţară la astronomie şi astrofizică s-au întâlnit la Voroneţ, în perioada 24 - 30 mai, pentru selecţia echipelor care vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Balaton, Ungaria (2 - 10 august 2019), precum şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie, Piatra Neamţ (19 - 27 octombrie).

La selecţie au participat primii 15 elevi seniori din clasele VIII – XII, care au obţinut rezultate deosebite la faza naţională a Olimpiadei de Astronomie, de la Breaza, din perioada 17-21 aprilie 2019.

Organizatori ai acestei etape de selecţie au fost: Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea din Suceava, Colegiul ,,Alexandru cel Bun" Gura Humorului şi Societatea Ştiinţifică CYGNUS - centru UNESCO. Coordonatorul ştiinţific al selecţiei echipelor naţionale a fost lect. dr. univ. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic din cadrul USV.

De cealaltă parte, pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie din Piatra Neamţ s-au calificat Cristian Ardeleanu, de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, şi Flavia Pascal, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş" Piatra Neamţ. Chiar dacă Paul şi David aveau punctaje mai mari decât cei doi elevi, aceştia nu s-au calificat în lotul naţional deoarece au mai participat de două ori la această competiţie, iar regulamentul restricţionează participarea elevilor la două ediţii.

Pentru loturile României urmează o perioadă de pregătire intensă, iar în perioada 5 - 15 iulie, elevii se vor reuni la Vatra Dornei pentru a se antrena pentru cele două competiţii internaţionale.

Coordonatorii acestui program de pregătire intensiv şi profesori pregătitori sunt: lect. dr. Cristian Pîrghie şi prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică IŞJ Suceava

Tot în perioada 30 iunie - 5 iulie, vor fi selectaţi trei juniori din cei mai buni 10 elevi din ţară pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie. La această selecţie participă şi elevul Dragoş Sîrghi, din clasa a VIII-a de la CN „Ştefan cel Mare" Suceava, îndrumat de prof. dr. Petru Crăciun şi prof. Carmen Amorăriţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paul Rebenciuc şi David Turturean continuă seria succeselor cu o nouă calificare la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 3218 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Paul Rebenciuc şi David Turturean continuă seria succeselor cu o nouă calificare la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei