Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 124 (7125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Date încurajatoare

Durata medie de viață a sucevenilor a crescut semnificativ și se aproprie de 77 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O analiză foarte interesantă a Direcției Județene de Statistică Suceava privind durata medie a vieții în județul Suceava arată că speranța de viața a sucevenilor a crescut semnificativ, într-un timp relativ scurt. În intervalul anilor 2000-2017, speranța de viață a crescut în medie cu cinci ani, ajungând la 77 de ani. Printre concluziile principale care se pot trage este că sucevencele trăiesc mult mai mult decât bărbații, diferența fiind de aproximativ 7 ani, și că în mediul urban speranța de viață este ușor mai ridicată, însă diferența este mică.

 

Sucevenii depășesc media de viață de la nivel național 

Conform datelor adunate de statisticieni, în anul 2000 speranța de viață a sucevenilor per total era de 71,5 ani și a ajuns la aproape 77 de ani (76,4) în anul 2017, ultimul pentru care datele statistice sunt finalizate. Conform acelorași date, femeile din județul Suceava trăiesc în medie aproape 80 de ani, în timp ce bărbații doar 73 de ani. Pe medii urban și rural, sunt diferențe de câteva luni. De exemplu, în mediul urban, femeile au depășit pragul de 80 de ani (80,2 ani) în timp ce în rural media este de 79,6 ani.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani, capitala fiind regiunea cu cea mai mare speranţă de viaţă din România. Pe lângă Bucureşti, în topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieţii este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani), Suceava (76,4 ani) Sibiu (76,2 ani).

La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani, așadar destul de mult sub cea din Suceava. Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani.

 

Sociolog: creșterea economică și progresele de ordin medical au dus la creșterea speranței de viață în UE

Referitor la statisticile oficiale privind speranța de viață din Suceava și din România în general, sociologul Ileana Iacob a arătat că această creștere a speranței de viață este în trendul din Europa, ba chiar sub acesta:

„Ascensiunea speranței de viață în România după anul 2000 nu este o evoluție singulară, progresele fiind generale în țările Uniunii Europene, în context de creștere economică ridicată și spectaculoase progrese de ordin medical și în stil de viață.

Mai mult decât atât, acest indicator privit și analizat într-un context global al UE  plasează România și județul Suceava undeva spre coada clasamentului în rândul statelor membre ale UE. Conform datelor furnizate de către Eurostat în anul 2016, speranța de viață a unui copil nou-născut în UE a fost de 81,0 ani. În toate statele membre ale UE, speranța de viață la naștere a variat de la valori ridicate în Spania (83,5 ani) și Italia (83,4 ani) până la minimul de 74,9 ani în Bulgaria, Letonia și Lituania”.

Sociologul ne-a mai declarat că această evoluție a duratei medii a vieții este condiționată de o serie de factori subsumați indicatorilor de calitate a vieții cum ar fi starea de sănătate, nivelul educației sanitare și al serviciilor medicale, programe naționale de screening cu beneficii atât în planul evaluărilor naționale de sănătate a populației, dar și cu un potențial preventiv crescut, programe de informare, accesibilitatea acestora, dar și condițiilor economico-sociale, condițiilor de mediu, schimbări de stil de viață sau tratament medical și îngrijire de tip paleativ.

 

Bolile care ucid sucevenii

Statisticile din ultimii ani arată că bolile de inimă şi cancerul au fost principalele cauze de deces în judeţ. Bolile ficatului, traumatismele, afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă de asemenea locuri fruntașe în topul bolilor de care mor sucevenii.

O cauză de decese premature care nu poate fi ignorată este legată de accidentele rutiere. În județul Suceava au fost ani la rând, constant, peste o sută de morți în accidente rutiere per an, o cifră care a plasat Suceava pe locul I la nivel național în acest nefericit top.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Durata medie de viață a sucevenilor a crescut semnificativ și se aproprie de 77 de ani.
 Vizualizări articol: 3081 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 4 voturi
Durata medie de viață a sucevenilor a crescut semnificativ și se aproprie de 77 de ani2.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei