Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 123 (7124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pe culmile gloriei

Un sucevean a obţinut premiul Armatei Franceze pe anul 2019

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean scrie istorie în Franţa. Zilele trecute, Paul Anastasiu, de 48 de ani, a primit Premiul Armatei 2019, decernat de Şeful Statului Major al Forţelor Armate Terestre Franceze pentru opera „Le Cœur de l'Ame” (Inima Sufletului). Festivitatea în cadrul căreia s-a înmânat premiul a avut loc la Paris, la Hotelul Naţional al Invalizilor, iar la manifestare a participat şi Excelenţa Sa Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa.

Pictura care i-a adus lui Paul Anastasiu Premiul Armatei este realizată în ulei, pe pânză şi are dimensiunea de 100 x 73 cm.

Paul Anastasiu este originar din municipiul Suceava şi a petrecut 15 ani şi jumătate în Legiunea Străină drept combatant activ, iar din 2005 a devenit unul dintre pictorii oficiali ai Armatei Franceze.

A început să picteze din perioada în care era combatant, cu scene care îi aveau în prim-plan pe legionari, dar şi nuduri. Apoi, a imortalizat scene văzute prin Somalia, la Sarajevo sau în Insulele Glorioase, precum şi icoane (à Rajlovac-Sarajevo) sau scene de Crăciun cu Nașterea Domnului, sub formă de machete (face parte şi din tradiţia legionară din toate regimentele).

„Colegii au fost tot timpul impresionaţi, iar ca urmare m-am ales şi cu porecle de tipul Rembrandt sau Van Gogh, dar în acelaşi timp mulţi mă întrebau ce caut în Legiune”, a povestit Paul Anastasiu pentru Monitorul de Suceava.

Prima expoziţie a avut-o în cursul anului 2000, la Salonul Societăţii Artiştilor Francezi, societate care organizează cel mai vechi salon artistic din Franţa, ce are loc la Marele Palat din Paris. Cu acel prilej a fost medaliat de Societatea Artiştilor Francezi şi premiat de Institutul Franţei, de Academia de Arte Frumoase.

Una dintre cele mai mari reuşite a venit în 2005, când a devenit pictor oficial al Armatei Franceze. Ca semn distinctiv, pictorii oficiali ai Armatei Franceze semnează cu două săbii ce se încrucişează lângă numele artistului.

 

La frontiera dintre figuraţie şi abstracţie

Paul Anastasiu spune că nu are preferinţe în ceea ce priveşte curentele după care se ghidează. Se declară un bun cunoscător al fenomenului după ce a studiat istoria artei de la Peştera din Lascaux şi până în prezent.

„Am fost inspirat de antichitate în tinereţe, precum şi de Renaştere, dar mai mulţi pictori din epoci diferite m-au fascinat la un moment dat, cum ar fi Michelangelo, Merisi da Caravaggio, Rembrandt, Vélasquez, Goya, Élisabeth Vigée Le Brun, Cézanne, Turner, Klimt etc. Ceva mi-a plăcut cu siguranţă şi în neoclasicism, romantism, impresionism sau suprarealism”, a opinat fostul legionar.

Spune că a ajuns la un nivel în care o operă pe care o vede în faţa sa o disecă într-un timp foarte scurt.

„Eu caut să fac un fel de sinteză a artei de-a lungul timpurilor. De asemenea, încerc să mă menţin undeva la frontiera dintre figuraţie şi abstracţie. Lucrez cu materie, din cuţit (dar nu a fost tot timpul cazul) şi lucrez numai cu ulei şi numai pe pânze de in (în ziua de azi)”, a detaliat suceveanul.

Fostul legionar se consideră un autocritic foarte dur. Aşa se face că într-una din zile a dat foc la 30 de tablouri pe care tot el le pictase în acrylice pe bumbac.

Paul Anastasiu nu şi-a uitat nici un moment locul de baştină şi vrea ca unul dintre următoarele proiecte să fie acela de a expune în oraşul natal, la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a obţinut premiul Armatei Franceze pe anul 2019.
 Vizualizări articol: 1796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un sucevean a obţinut premiul Armatei Franceze pe anul 20195.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mâncare bătrânească de cartofi cu leurdă (de post) Este foarte uşor de făcut, dar foarte gustoasă. Nu se recomandă a se consuma seara, pentru că dimineaţă vom mirosi foarte puternic a usturoi. Dacă această mâncare delicioasă este consumată în timpul zilei, problema mirosului neplăcut... Citeşte