Un dosar de furt în care sunt 22 de părți vătămate și trei inculpați va împlini la următorul termen de judecată cinci ani de zile de când se află pe rolul instanțelor, iar soluția finală mai are de așteptat. Este unul dintre dosarele de furt cele mai vechi de pe rolul instanțelor sucevene, dar și printre cele mai delicate, din mai multe motive. Doi dintre cei trei inculpați din acest dosar de furt sunt denunțători în dosarul în care au fost anchetați chiar polițiștii care i-au cercetat, de la Secția Rurală Gălănești, precum și comisarul-șef Cristian Macsim, fostul șef al SIPI Suceava. Este deja un caz de notorietate, polițiștii fiind târâți într-o anchetă pe baza declarațiilor date de cei pe care îi anchetau pentru furt. Ulterior, după doi ani de cercetări, polițiștii au fost declarați nevinovați tot de procurori, fără ca dosarul să mai ajungă în instanță.
Prima fază a procesului, peste trei ani
Revenind la dosarul de furt în care sunt judecați Ioan Gheorghe Ciotău, Adrian Ovidiu Cîrstean și George Romică Ungureanu, faptele sunt din perioada 2013-2014, iar dosarul a fost trimis în instanță în mai 2014.
Procesul început la Judecătoria Rădăuți a avut primul termen de 15 septembrie 2014, iar soluția s-a dat în noiembrie 2017. Au fost zeci de termene, judecătorul refăcând practic toată urmărirea penală. La final, Judecătoria Rădăuți i-a găsit vinovați pe cei trei, însă le-a aplicat pedepse relativ ușoare.
Ion Gheorghe Ciotău a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori tăiați ilegal din fondul forestier național și tăinuire.
Adrian Ovidiu Cîrstean a primit 2 ani și 7 luni de închisoare, tot cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea infracțiunii de furt în formă continuată, respectiv 11 situații.
Singurul care a primit pedeapsă cu executare este George Romică Ungureanu. Acesta a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată, 22 de acte materiale, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Ungureanu ar avea de executat 3 ani și 2 luni de închisoare, cu precizarea că pedeapsa nu este definitivă.
Pauză de patru luni de zile între termene
După ce s-a făcut apel, a început faza a doua a procesului, la Curtea de Apel Suceava. Nici aici dosarul nu pare a avea un traseu mai scurt. Primul termen a fost pe 12 septembrie 2018 (la aproape un an de la prima soluție, în condițiile în care s-a întârziat cu motivarea), ultimul a fost pe 20 mai 2019, iar următorul a fost stabilit abia pe 11 septembrie 2019. Așadar, cu o pauză de aproape patru luni între termene.
Inculpații au încercat să scape de răspundere penală prin formularea de denunțuri false
Comisarul de poliție Marius Ciotău, unul dintre polițiștii târâți în ancheta DNA în baza denunțurilor celor anchetați pentru furturi (n.r. – denunțătorii au fost Ion Gheorghe Ciotău și George Romică Ungureanu),și-a arătat indignarea cu privire la modul în care înaintează acest proces.
„Am ajuns noi, polițiștii, să fim acuzați de hoți pentru faptul că am documentat activitatea infracțională a acestora și pentru ca ne-am îndeplinit atribuțiile de serviciu.În cazul nostru instanța ar trebui să rețină circumstanțe agravante, faptul că după comiterea faptelor și probarea activității infracționale inculpații au încercat să scape de răspundere penală prin formularea de denunțuri false împotriva lucrătorilor de poliție judiciară, a procurorilor de caz, precum și împotriva a doi judecători”, a declarat Marius Ciotău, șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești.
Marius Ciotău: „La DNA Suceava, în acea perioadă nu exista prezumția de nevinovăție pentru nimeni”
Ofițerul a subliniat că toate acuzațiile s-au bazat doar pe vorbe, care însă au fost tratate ca probe.
„Doi ani a trebuit ca noi să aducem probe că suntem nevinovați. La DNA, Serviciul teritorial Suceava, în acea perioadă nu exista prezumția de nevinovăție pentru nimeni”, a declarat Marius Ciotău.
Ofițerul a făcut o comparație între cum au fost tratate acuzațiilor împotriva lui și colegilor săi și cum se judecă dosarul celor pe care ei i-au cercetat pentru furturi, iar deocamdată nu sunt nici un fel de indicii că nu ar fi vinovați.
El a mai ținut să sublinieze că ofițerul de informații Grigore Florinel Todiruț, cel care a avut un rol esențial în dosarul în care el a fost pus sub acuzare, a dat declarații ca martor, la solicitarea inculpaților, la Judecătoria Rădăuți, unde au fost judecați cei trei.
Greu, foarte greu!
Dosarul de furt în care sunt judecați falșii denunțători ai unor polițiști se judecă de cinci ani și este încă departe de soluția finală
