Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 111 (7112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Derută

Alba-neagra cu probele vocaționale de admitere la liceu, la Ministerul Educației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Derută și revoltă în cursul zilei de ieri, după ce ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a semnat luni, 13 mai, un ordin prin care modifica data de susținere a probelor vocaționale de admitere la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare. Ordinul 3995 decala calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare.

La doar o zi distanță, marți la amiază, ministrul Educației s-a răzgândit și a anunțat că păstrează calendarul inițial al probelor vocaționale de admitere la liceu.

Astfel, rămâne în vigoare calendarul inițial de admitere în învățământul liceal, care prevede ca înscrierea elevilor pentru probele de aptitudini (engleză, franceză sau germană, probe sportive, domeniul artelor, pedagogie) să se desfășoare pe 13 și 14 mai, iar susținerea acestora pe 15 - 17 mai.

Vor susține aceste probeşcolarii care în curând vor încheia socotelile cu ciclul gimnazial şi care doresc să fie admişi la liceu, în cadrul claselor bilingve, cu profil sportiv, pedagogic, teologic sau vocaţional.

Probele susţinute pentru admiterea în cadrul anumitor specializări vizează materiile: limbă engleză, franceză, germană, maternă polonă, maternă ucraineană, sport, muzică, arte plastice, arhitectură, restaurare, teologie şi pedagogie.

 

Sindicatele au amenințat cu proteste

Noul ordin prevedea ca înscrierea elevilor pentru probele de aptitudini să aibă loc pe 5 și 6 iunie, iar probele să se desfășoare pe 10 – 12 iunie, înainte cu o săptămână de evaluarea națională.

De asemenea, ordinul de luni maidecala mai multe etape ale ocupării prin concurs naţional unic a posturilor didactice sau catedrelor din învăţământul preuniversitar

Sindicatele au reacționat vehement și au amenințat cu acțiuni de protest: „Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal. Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte”, precizau reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alba-neagra cu probele vocaționale de admitere la liceu, la Ministerul Educației.
 Vizualizări articol: 1150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alba-neagra cu probele vocaționale de admitere la liceu, la Ministerul Educației0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei