Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 109 (7110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

„Nu vă fie frică!” - mesajul episcopului romano-catolic Petre Gherghel, de Ziua Diasporei Poloneze, la Poiana Micului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea poloneză din judeţul Suceava a sărbătorit, sâmbătă, la Poiana Micului, Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor de Pretutindeni, din 2 mai, Ziua Drapelului Republicii Polonia, celebrată tot în data de 2 mai, şi Ziua Constituţiei, din 3 mai. La manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România au luat parte deputatul Uniunii, Victoria Longher, preşedintele UPR, Ghervazen Longher, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă, viceprimarul comunei Mănăstirea Humorului, Vasile Micuțaru, precum şi o delegație de opt persoane  care fac parte din Contingentul Militar Polonez, condus de maiorul David Butlak,afiliat Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.  

Oaspeţii au fost întâmpinaţi în curtea Bisericii „Sf. Ioan Paul al II-lea”, din Poiana Micului, de către membri ai ansamblului „Mala Pojana”, cu pâine, sare şi flori. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Excelenţa Sa episcopul de Iaşi Petru Gherghel, asistat de preoţii decanatului de Bucovina.

În mica biserică în care lumina ajunge pe Evanghelie prin vitralii în formă de cruce, plină de trandafiri roşii şi crizanteme albe, culorile Poloniei, episcopul Petre Gherghel le-a amintit credincioşilor despre Papa Ioan Paul al II-lea, Sfântul Ioan Paul al II-lea şi despre mesajul acestuia din prima alocuţiune publică, după alegerea ca Papă, în 1978: "Nu vă fie frică!”. „Deschideţi larg porţile în faţa lui Hristos", a mai spus atunci Papa Ioan Paul al II-lea. „Nu vă fie teamă, când credeţi în Dumnezeu. Sfântul Părinte a vrut să ne arate ce încredere să avem în Dumnezeu şi în Maica Sfântă, ocrotitoarea noastră. Nu a încetat să spună mereu <Nu vă fie teamă>. (...) Curajul ne vine de la Dumnezeu şi Maica noastră ocrotitoare”, a spus episcopul Gherghel.

 

Etnicii polonezi din Suceava îşi păstrează cu grijă limba, religia şi tradiţiile

Excelenţa Sa a arătat că întotdeauna este impresionat de sărbătoarea diasporei poloneze, de „unirea în faţa drapelului, dintre polonezii din Polonia şi cei din afara graniţelor Poloniei”, dar şi de diplomaţii şi autorităţile de stat care stau în genunchi la slujba religioasă oficiată întotdeauna cu această ocazie.

După oficierea Sfintei Liturghii toţi cei prezenţi au continuat sărbătoarea la Dom Polski din localitate, cu cântece şi dansuri poloneze transmise din generaţie în generaţie, aduse pe scenă de ansamblul „Mała Pojana”. 

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, a vorbit şi el despre Papa Ioan Paul al II-lea, „tot un polonez care a trăit în afara graniţelor”, care i-a încurajat mereu pe conaţionalii săi să fie uniţi şi mândri de etnia lor, spunându-le „Polonia are nevoie de voi, de noi şi noi avem nevoie de Polonia”. „Aici, în Bucovina, încercăm să nu ne uităm limba, cultura, religia şi tradiţiile”, a declarat preşedintele UPR.

Semnificaţia zilelor sărbătorite sâmbătă - „sărbătorile lunii mai” - a fost prezentată de deputatul UPR, Victoria Longher, care a spus că desemnarea unei Zile a Diasporei, de către Seimul Republicii Polone, în anul 2002, înseamnă recunoaşterea „realizărilor şi implicării diasporei poloneze şi a polonezilor de peste hotare în redobândirea independenţei Poloniei, a loialităţii şi ataşamentului faţă de identitatea poloneză, dar şi a ajutorului acordat patriei în cele mai grele momente".

Vicepreşedintele CJ Gheorghe Niţă a transmis comunităţii polone salutul preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, şi un mesaj de solidaritate şi bună cooperare.

Un mesaj de salut pentru gazde a fost transmis şi de unul dintre militarii polonezi.

După muzică şi dansuri, sărbătoarea a continuat cu un picnic în curtea Dom Polski.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nu vă fie frică!” - mesajul episcopului romano-catolic Petre Gherghel, de Ziua Diasporei Poloneze, la Poiana Micului.
 Vizualizări articol: 1430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
„Nu vă fie frică!” - mesajul episcopului romano-catolic Petre Gherghel, de Ziua Diasporei Poloneze, la Poiana Micului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei