O campanie de prevenire a furturilor din locuințe a fost demarată de polițiștii suceveni, care în perioada 6-12 mai au desfășurat activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului în comunitățile din întreg județul. Au fost vizate astfel comunitățile rurale, unde au fost înregistrate furturi din locuințe și case aflate în construcție, precum și cele din mediul urban, facilitate de neglijența proprietarilor de imobile care lasă ușile caselor neasigurate.
Acțiunea a avut loc după ce polițiștii au fost sesizați cu privire la mai multe furturi comise după ce proprietarii s-au reîntors la locurile de muncă din străinătate, lăsând imobilele neasigurate și având în interiorul acestora depozitate bunuri casnice și scule, care au atras atenția hoților și au devenit ținta acestora. Alte cazuri înregistrate au fost cauzate de plasarea cheilor de acces în locuințe în locuri previzibile, constituind adevărate invitații la furt pentru infractori.
Un astfel de caz s-a înregistrat în cursul zilei de vineri, când, în jurul orei 10.20, Poliția Orașului Dolhasca a fost sesizată de către o femeie de 48 ani, din oraș, despre faptul că în cursul zilei de miercuri, în intervalul orar 08.00-16.00, autori necunoscuți au sustras din locuința sa bunuri și valori. Cercetările întreprinse de polițiști au arătat faptul că în intervalul amintit, în timp ce femeia și soțul acesteia nu se aflau la domiciliu, fiind plecați la serviciu, persoane necunoscute au intrat în locuință, folosindu-se de o cheie lăsată într-o anexă de către proprietari. Din interiorul locuinței s-a constatat că au fost sustrase un telefon mobil și 21 de tichete de masă. Cercetările sunt continuate pentru identificare autorilor, în cadrul unui dosar penal deschis pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
În cadrul acțiunii demarate de polițiști, au avut loc întâlniri cu cetățenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind făcute recomandări pentru responsabilizarea acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv. Polițiștii au distribuit peste 3.000 de materiale informative și au prezentat exemple ale unor victime care au suferit pagube importante, în urma neglijenței în asigurarea locuințelor, plasarea cheii de la ușă în locuri improprii sau lăsarea deschisă a ușilor și ferestrelor. În același timp oamenii au fost avertizați cu privire la pericolele inițierii unor relații de prietenie cu persoane necunoscute, care prestează activități care de multe ori sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuințe, anexe sau curți și a sustrage bunuri sau sume de bani.
Campanie
Acțiune de prevenire a furturilor din locuințe, cauzate de neglijența proprietarilor
