Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 106 (7107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După câteva luni

S-au reluat lucrările la gardul nou al Cimitirului Pacea din Suceava şi ar trebui să se încheie la finalul lunii mai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările la noul gard al Cimitirului Pacea din municipiul Suceava, abandonate anul trecut de firma din Botoşani care câştigase licitaţia de execuţie, au fost reluate acum de o firmă din Suceava. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că vechiul contract a fost reziliat pentru că firma Rtb Funds Consulting SRL nu a respectat termenii contractuali, astfel încât, după finalizarea procedurilor noii licitaţii, gardul va fi construit de Rav Radi Construct SRL Suceava.

Firma din Botoşani ar fi trebuit să ridice noul gard până cel mai târziu 28 noiembrie 2018, când s-a celebrat Unirea Bucovinei cu România, şi la obiectivele istorice din apropiere – statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Satului Bucovinean - au fost organizate mai multe evenimente. Constructorii n-au reuşit însă să facă decât circa 60% din lucrare, cel mai probabil din lipsa forţei de muncă, şi gardul cimitirului a oferit acelaşi aspect dezolant cu care ne-am obişnuit de zeci de ani. Mai mult, pe durata scurtă a şantierului, la Primăria Suceava s-au primit mai multe reclamaţii referitoare la afectarea unor morminte şi cavouri din apropierea gardului, prin neglijenţa muncitorilor.

Rav Radi Construct SRL Suceava a început deja lucrările la gard, potrivit viceprimarului Marian Andronache, şi a promis, conform aceleiaşi surse, că le va încheia până la sfârşitul lunii mai.

Gardul nou are 487 de metri liniari şi este construit din panouri prefabricate de piatră spălată şi plase din fier forjat. Valoarea primului contract a fost de 346.359 de lei, iar a celui de-al doilea, de aproximativ 150.000 de lei.

 

Cimitirul Pacea are 132 de ani şi cinci morminte cu statut de monument istoric

Cimitirul Pacea este cel mai mare din municipiul Suceava. A fost deschis la 1 mai 1887, cu numele „Cimitirul Central”, pentru ortodocşi şi catolici. Armenii şi evreii aveau propriile lor cimitire.

La Pacea sunt înmormântaţi marele logofăt George Cantacuzino, scriitorii Vasile Bumbac, Ion Grămadă şi Onu Cazan, artiştii Alexandru Bidirel, Vladimir Florea şi Grigore Vindereu, oamenii de ştiinţă Simion Florea Marian şi Alexandru Leca Morariu, istoricul Simeon Reli. Tot aici odihnesc Albert Fuchs von Braunthal, Animpodist Daşchevici, Franz Des Loges, Ştefan Dracinski, Dimitrie Isopescu, Samuil Isopescu şi Ştefan Ştefureac.

Cinci morminte din acest cimitir au statut de monument istoric: Cripta-cavou a familiei dr. Otto Binder, mormântul logofătului George Cantacuzino, mormântul lui Simion Florea Marian, cripta-cavou a familiei Rodzina Sessuski Hasenorzow şi mormântul lui Grigore Vindereu.

De asemenea, în Cimitirul Pacea au fost înmormântaţi 95 de ostaşi sovietici care au căzut în luptele din 1944. În memoria lor, a fost ridicat în anul 1950 un monument care are gravată pe una din feţe o stea de culoare roşie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au reluat lucrările la gardul nou al Cimitirului Pacea din Suceava şi ar trebui să se încheie la finalul lunii mai.
 Vizualizări articol: 1547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-au reluat lucrările la gardul nou al Cimitirului Pacea din Suceava şi ar trebui să se încheie la finalul lunii mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei