Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 96 (7097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Atenţionare

La peste 1.300 de metri stratul de zăpadă are minimum 20 de centimetri, dar poate ajunge şi la 3 metri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătorile de Paşti se apropie cu repeziciune, iar o parte dintre suceveni şi nu numai vor alege să petreacă şi la munte. Pentru a preveni accidentele sau orice altfel de incident, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au venit cu o serie de recomandări.

În primul rând, turiştii care vor dori să urmeze un traseu montan trebuie să ştie că stratul de zăpadă este consistent în multe zone. Peste tot la peste 1.300 de metri altitudine stratul de zăpadă este de circa 20-30 de centimetri grosime când vine vorba de masivele Rarău, Giumalău, Suhard şi Bistriţei, respectiv aproape 70 de centimetri în masivul Călimani.

În zonele unde vântul a viscolit zăpada, de regulă la limitele dintre pădure şi golul alpin, şi pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 3 m.  Grosimea stratului de zăpadă este mai mare pe feţele nordice şi poate varia în funcţie de condiţiile meteo.

Pentru a nu întâmpina probleme, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au venit cu următoarele recomandări pentru turişti:

- să ţină cont de atenţionările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitaţii etc.) şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau pe traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că din cauza vizibilităţii scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă;

- să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă, mâncare etc.;

- să ia numerele de telefon ale serviciului Salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis;

- în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului Salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice;

- să ia în considerare că timpii de parcurgere a unui traseu în condiţii de iarnă se pot dubla faţă de timpii afişaţi pe tablele indicatoare.

 

Trasee care nu sunt recomandate

Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, a precizat că turiştii care nu au încă suficientă experienţă în drumeţii pe trasee montane ar trebui să evite traseele cu grad de dificultate ridicat şi să urce doar pe traseele uşoare, cum ar fi Câmpulung Moldovenesc – Izvorul Alb – Rarău sau Rusca – Valea Rusca – cabana Giumalău – vârful Giumalău.

Momentan, o serie de trasee montane nu sunt recomandate. În masivul Călimani trebuie evitate următoarele rute:

- traseul marcat cu punct roşu, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele;

- traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haiti şi vf. Călimaniul Cerbului;

- traseul marcat cu cruce roşie – între Poiana Izvoarelor şi Coada Pietrosului.

În masivul Giumalău nu se recomandă rutele următoare:

- traseul marcat cu bulină albastră, între Colbu Zugreni şi cabana Giumalău, din cauză că sunt arbori doborâţi de vânt care nu au fost încă exploataţi;

- traseul marcat cu cruce roşie între Poliţa Caprelor şi cabana Giumalău, deoarece mai sunt acumulări mari de zăpadă pe tot traseul.

În fine, în masivul Bistriţei trebuie evitat traseul marcat cu bandă roşie, între cabana Zugreni şi vârful Pietrosul Bistriţei.

 

Unde şi cât se poate circula cu maşina

În ceea ce priveşte circulaţia auto, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava recomandă ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Tronsoanele de drum deschise sunt: Câmpulung Moldovenesc – Sihăstria Rarău, apoi pe jos circa 1,5 h până pe vârful Rarău, dar şi Pojorâta - Rarău – Chiril (Transrarău). În Giumalău se poate circula auto pe traseul pârâul Rusca – cabana Giumalău – numai 3-4 km, apoi pe jos cca. 2,5-3 h.

În Călimani se poate circula aproximativ 6 km după Gura Haiti, iar pe Valea Haiti drumul forestier nu este recomandat autovehiculelor mici din cauza existenţei unui strat de noroi în prima parte, după circa 2 km, după care drumul este acoperit cu un strat de zăpadă şi gheaţă.

Informaţii despre starea traseelor şi a gradului de dificultate se pot obţine de la punctul Salvamont din masivul Rarău. Pentru situaţii de urgenţă care implică intervenţia mai multor servicii de salvare se recomandă apelarea numărului de urgenţă 112, în timp ce pentru informaţii privind zona montanăse poate suna la 0 Salvamont (0725 826 668 ); 0745 313 052 şi 0724 212 857.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La peste 1.300 de metri stratul de zăpadă are minimum 20 de centimetri, dar poate ajunge şi la 3 metri.
 Vizualizări articol: 1394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La peste 1.300 de metri stratul de zăpadă are minimum 20 de centimetri, dar poate ajunge şi la 3 metri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei